Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Υ.Π.Σ. ΠΕΡΕΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΓΗΓΟ ΤΟΥ Π.Σ.


Την Δευτέρα 7/5/2018 στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Υ.Π.Σ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τον Αρχηγό Τερζούδη Σωτήριο, στον οποίο κατατέθηκε υπόμνημα και συζητήθηκαν τα θέματα που περιλαμβάνονταν σε αυτό.
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, εκτιμώντας ότι το υπόμνημα που υποβλήθηκε από την Ένωση δεν κάλυπτε στο βαθμό που έπρεπε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι υπάλληλοι του Π.Σ και στην περιφέρειάς μας, υπέβαλε προς τον Αρχηγό μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με θέματα οργάνωσης της πυροπροστασίας και εργασιακών δικαιωμάτων:
1ον Με αφορμή την πρόταση που κατατέθηκε εκ μέρους της διοίκησης του Ν. Ευβοίας για συγχώνευση των κλιμακίων, ρωτήθηκε ο Αρχηγός, όσον αφορά τον γενικότερο σχεδιασμό, εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νόμο 4249/14 που αφορά την Αναδιοργάνωση του Π.Σ., δηλαδή την κατάργηση Π.Υ. και Π.Κ.  
Η απάντηση του Αρχηγού ήταν δεν γνωρίζω κάτι σχετικό, έξαλλου όπως είπε δεν ευνοεί το πολιτικό « taming » για να γίνει η αναδιοργάνωση. Όσον αφορά τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια είπε ότι δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις γι’ αυτά και για τον λόγο αυτό οι Π.Υ. όπου ανήκουν φαίνονται υπεράριθμες.
2ον Με δεδομένο ότι οι ανάγκες του Π.Σ σε προσωπικό είναι οξυμένες, ρωτήθηκε ο Αρχηγός για το πόσες προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό θα υπάρξουν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.
Η απάντηση του ήταν θα γίνουν προσλήψεις 133 ατόμων και θα κοιτάξουμε οι πυροσβέστες να είναι περισσότεροι από τους Αξιωματικούς.
3ον Τέθηκε το ερώτημα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πορεία της μονιμοποίησης των τριετών συναδέλφων. 
Η απάντηση ήταν υπογράφτηκε σήμερα το Π.Δ. για την ανακατανομή οργανικών θέσεων και πηρέ Κ.Α.Δ. ( κωδικό αριθμό ) Δ΄ 25953/7/5/18 που δόθηκε από την Νομική υπηρεσία. Το ονομαστικό υπογράφτηκε από τον υπουργό και πήγε στην Γενική Γραμμάτια της Κυβέρνησης και αύριο θα πάει στην προεδρία. Είπε ότι γίνονται προσπάθειες να πληρωθούν με τον αρχικό εισαγωγικό ως μόνιμοι και τον επόμενο μήνα η εκκαθάριση τους. Είπε ότι θα καλύψουν τακτικές οργανικές θέσεις και θα μπουν στον κανονισμό των μόνιμων.
4ον Ρωτήθηκε ο Αρχηγός αν θα γίνουν αλλαγές στον Κανονισμό Μεταθέσεων.
Η απάντηση ήταν ναι θα γίνει αλλαγή του σχετικού Π.Δ. το συντομότερο δυνατόν μέσα στην αντιπυρική περίοδο, ώστε το Δεκέμβριο να γίνει η καινούργια κατανομή. Όπως προβλέπετε μετά από διαβούλευση με την συμμετοχή όλων, θα υπάρξει επιτροπή για το Π.Δ., επισημαίνοντας ότι τίποτα δεν θα μείνει κρυφό για να γίνει κάτι καλό .
5ον  Ζητήθηκαν διευκρινήσεις από τον Αρχηγό πότε θα εκδοθεί το Π.Δ. για την Υγιεινή και Ασφάλεια και εάν θα εμπεριέχεται στο τελικό σχέδιο το σχετικό άρθρο για την « Οργάνωση του χρόνου εργασίας » που υπήρχε στο προσχέδιο της επιτροπής του Α.Π.Σ., το οποίο προέβλεπε κατά την διάρκεια των εγγενών δραστηριοτήτων του Π.Σ. εργασία 48 ωρών σε επίπεδο τεσσάρων ημερών, σε οποιονδήποτε χρόνο μέσα στις ημέρες αυτές.
Η απάντηση ήταν ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αυτή την στιγμή, γιατί το σχέδιο Π.Δ. είναι ακόμη στην επιτροπή, η οποία λαμβάνει υπόψη τι ισχύει στο Στρατό στην Αστυνομία στο Λιμενικό για να μπορέσει να τα παντρέψει. Είπε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός, ότι όταν εμπλέκεται σε συμβάν το πεζοπόρο δεν πρέπει να έρχεται πίσω αλλά να μένει σε ξενοδοχείο, όμως λεφτά δεν υπάρχουν για ξενοδοχεία. Έφερε ως παράδειγμα το πώς λειτουργεί στην Αμερική η δασική υπηρεσία. Είπε ότι δημιουργούνται κατασκηνώσεις στους χώρους που εξελίσσονται τα συμβάντα και πως το μάξιμουμ  που προβλέπεται να εργαστεί ο πυροσβέστης είναι 12ωρες.
6ον Υποβλήθηκε ερώτημα για  το ωράριο του μονίμου προσωπικού, αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να γίνουν αλλαγές και αν προτίθεται να αποζημιώνει την υπερεργασία μας, όπως αποζημιώνονται όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η απάντηση ήταν ότι δεν  γνωρίζει.
7ον Ζητήθηκε από τον Αρχηγό να διευκρινίσει αν θα χορηγηθούν επιτέλους Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους του Π.Σ. 
Η απάντηση του αρχηγού ήταν ότι δεν θα γίνουν χορηγήσεις Μ.Α.Π. Είπε ότι ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν μέσα στο καλοκαίρι θα δοθούν 1.650 αστικά κράνη. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός, ότι ξεκίνησε με τον Ν. 4245/2016 που αφορά τον κανονισμό προμηθειών, μια καινούργια φιλοσοφία και γίνετε προσπάθεια, που είναι τελείως άγνωστη για το δημόσιο γενικότερα, για να γίνουν διακηρύξεις και συμφωνίες με πλαίσιο διάρκειας ( 4 ) τεσσάρων χρόνων ( 2018 – 2021 ). Είπε ότι σε αυτές τις συμφωνίες το θετικό είναι ότι δεν χρειάζεσαι χρήματα. Υπάρχει πρόβλεψη για 12.000 χιλιάδες αρβύλα 4.000 χιλιάδες κάθε έτος, 400 χημικές στολές κ.τ.λ. Όσο αφορά με τις μπότες για τα αστικά συμβάντα, είπε ότι είναι δύσκολη η προμήθεια τους, γιατί κατασκευάζονται στην Ισπανία και δεν γίνεται καμία πίστωση. Είπε επίσης ότι έχουν μείνει ελάχιστα απλήρωτα συνεργεία και από τα 5,5 εκατ. ευρώ που τους χρωστούσε το Π.Σ. υπολείπονται 300.000 ακόμη για την εξόφληση τους. Για τα ελαστικά των οχημάτων που έχουμε μεγάλο πρόβλημα, είπε πως η Γενική Γραμματεία Εμπορείου θα κάνει σύμβαση για όλο το δημόσιο, αλλά είναι πολύ χρονοβόρο.  Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός για τα λειτουργικά έξοδα του Π.Σ. είναι μόνο 50.000.000 και έχει ζητηθεί ενίσχυση των κονδυλίων.
Στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από το Προεδρείο σχετικά με την Σχολή Αρχιπυροσβεστών, το βαθμολόγιο και τα κτίρια οδικών αξόνων Στερεάς Ελλάδας.
Η Απάντηση του Αρχηγού ήταν ότι δεν γνωρίζει, μπορεί και να προκηρυχτεί, υπάρχουν όντως κενά, αλλά εκφράζει την ένσταση του ως προς τον αριθμό των κενών, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για το ποια είναι η διαφορά μεταξύ Πυρονόμου και Αρχιπυροσβέστη στα καθήκοντα; Το μεγάλο στοίχημα είπε, είναι το τι γίνετε με το βαθμολόγιο και για μέχρι πότε θα υπάρχει η προσωπική διαφορά. Αυτό το θέμα, όπως σχολίασε, είναι πολιτικό και όχι υπηρεσιακό. Όσο για τα κτίρια των αυτοκινητοδρόμων είπε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και θα το διερευνήσει γιατί δεν είναι αρμόδιο το Πυροσβεστικό Σώμα. Παρέπεμψε να ρωτηθεί για το ζήτημα αυτό ο υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου. Όσο για τα άτομα που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να πάνε στους αυτοκινητοδρόμους είπε πως είναι εφικτό να γίνει, αλλά θα εξεταστεί μετά την αντιπυρική περίοδο.
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ συνάδελφοι και από αυτήν τη συνάντηση είναι ότι:
·         Δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης καμία πρόθεση για αύξηση του μόνιμου προσωπικού, για ανανέωση του πεπαλαιωμένου στόλου, για λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων, για καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.
·         Όπως έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό η Ε.Α.Κ.Π., όλα τα ενδεχόμενα για: Το κλείσιμο πυροσβεστικών υπηρεσιών, το κτύπημα του τακτικού χρόνου εργασίας, την περαιτέρω αποδόμηση του κανονισμού μεταθέσεων, είναι ανοιχτά.
·         Η κατάσταση στην πυροπροστασία της χώρας όπως έδειξαν και οι πρώτες μεγάλες πυρκαγιές στον Νομό Ηλείας και στην Νάξο, ολοένα και θα χειροτερεύει και κυρίως εξ αιτίας της παντελούς απουσίας προληπτικών παρεμβάσεων. Δυστυχώς όπως αποδείχτηκε διαχρονικά, θα συνεχίσουν να υπάρχουν παρά την δική μας αυτοθυσία και τον τιτάνιο αγώνα, τραγικές συνέπειες στα δασικά οικοσυστήματα, την περιουσία και την ζωή του ελληνικού λαού. Τα εργασιακά μας δικαιώματα εξ αιτίας της εντατικοποίησης που θα επιβληθεί ως συνέπεια όλων των δομικών ελλείψεων που υπάρχουν στο Π.Σ. και γενικότερα στην πολιτική προστασία της χώρας, θα δεχτούν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα και κατά συνέπεια ο οικογενειακός μας προγραμματισμός για άλλη μια φορά θα πάει περίπατο.
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, χρόνια τώρα παλεύει με όσες δυνάμεις διαθέτει για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, και για την εδραίωση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού συστήματος πυρασφάλειας. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτός ο αγώνας για να βάζει συνεχώς εμπόδια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς των κυβερνήσεων. Απαιτείται η συλλογική αντίδραση των πυροσβεστών και γενικότερα του λαϊκού κινήματος.
Είναι όμως βέβαιο ότι, με δεδομένη την απροθυμία των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στις οποίες συγκαταλέγεται και το προεδρείο της Ένωσής μας, να οργανώσουν αγωνιστικές αντιδράσεις και να διεκδικήσουν ουσιαστικές λύσεις, δυστυχώς οι φόβοι μας για ακόμη μία φορά θα επαληθευτούν για όσα έχουμε προειδοποιήσει ότι προωθούνται από τα κυβερνητικά επιτελεία. 

Η Ε.Α.Κ.Π. καλεί όλους τους εργαζόμενους του Π.Σ. να ενώσουν την φωνή αγανάκτηση τους με την δική της φωνή και να περάσουν στην αντεπίθεση τώρα με αγωνιστική δράση και κινητοποιήσεις ακόμη και μέσα στην αντιπυρική περίοδο πριν είναι πολύ αργά για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more