Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Ο Θεόδωρος Ζαγοράκης εισηγητής της γνωμοδότησης για την ενίσχυση των παραμεθόριων Περιφερειών της Ε.Ε.Σήμερα στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγινε η παρουσίαση της γνωμοδότησης του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρου Ζαγοράκη σχετικά με την προώθηση της ανάπτυξης και της συνοχής στις παραμεθόριες περιφέρειες της Ε.Ε.
Στην ομιλία του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ως αρμόδιος εισηγητής επί του θέματος, επεσήμανε τον ρόλο, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραμεθόριες Περιφέρειες της Ε.Ε., τονίζοντας τα διοικητικά αλλά και νομικά εμπόδια που συνεχίζουν να υφίστανται στα έργα διασυνοριακής συνεργασίας.
Ο κ. Ζαγοράκης υπογράμμισε ότι χρειάζεται να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση για να προωθηθούν τα σχέδια διασυνοριακής συνεργασίας και ζήτησε οι δράσεις που σχεδιάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε ότι ο πολιτισμός, η παιδεία και ο αθλητισμός αποτελούν προνομιακό πεδίο για περαιτέρω ενίσχυση διασυνοριακής συνεργασίας, καθώς τα προγράμματα αυτά μπορούν να φέρουν τους Ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά και να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη των παραμεθόριων περιφερειών.
Ο κ. Ζαγοράκης σημείωσε ότι ο μεγάλος αριθμός σχεδίων INTERREG που είναι αφιερωμένα στον πολιτισμό, αποδεικνύει ότι υπάρχει έντονη επιθυμία μεταξύ των παραμεθόριων Περιφερειών να σε κοινά πολιτιστικά σχέδια και για αυτό το λόγο ζήτησε να ενισχυθούν χρηματοδοτικά οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στα πλαίσια του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε τα εξής:
«Οι παραμεθόριες Περιφέρειες της Ε.Ε. αντιπροσωπεύουν το 40% της επικράτειάς της και φιλοξενούν περισσότερους από 150 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες. Παρόλα αυτά, οι οικονομικές τους επιδόσεις υπολείπονται σημαντικά των άλλων Περιφερειών. Πρέπει, λοιπόν, οι περιοχές αυτές να τύχουν ειδικής μεταχείρισης και να προωθήσουμε αναπτυξιακές πολιτικές, ειδικά σχεδιασμένες, για αυτές τις Περιφέρειες.
Τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας αποτελούν ένα σημαντικό ευρωπαϊκό εργαλείο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε τόσο σε εθνικό όσο και σε Περιφερειακό επίπεδο. Προφανώς, υπάρχουν αδυναμίες που πρέπει να ξεπεραστούν και σε θεσμικό επίπεδο. Δεν πρέπει όμως να αφήσουμε ανεκμετάλλευτα προγράμματα και πρωτοβουλίες που μπορούν να φέρουν δουλειές και ανάπτυξη σε περιοχές που πραγματικά κινδυνεύουν τόσο από τον οικονομικό μαρασμό όσο και από την φυγή των νέων ανθρώπων».

Δείτε το ΔΤ εδώ: https://bit.ly/2In8HDu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more