Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ, ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ,ΔΗΜΑΡΧΩΝ & ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


Τις προηγούμενες ημέρες Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχοντας σε κοινό πρόγραμμα του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου και της Ελληνικής Πρεσβείας, πραγματοποίησαν – σε συνέχεια προηγούμενων επισκέψεων σε Αυστρία και Γερμανία – επίσκεψη σε μονάδες και εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων στη Γαλλία. Μεταξύ των εταιρειών που επισκέφτηκαν ήταν και η γνωστή SUEZ, μέτοχος της ΕΥΑΘ ΑΕ.
Οι συγκεκριμένες επισκέψεις, μπορεί να παρουσιάζονται «αθώες» και στη λογική ότι οι δήμαρχοι επιδιώκουν να γνωρίσουν ευρωπαϊκές μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων, όμως κρύβουν το γεγονός ότι η διαχείριση των απορριμμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ, αποτελεί έναν κερδοφόρο τομέα για καπιταλιστικές επιχειρήσεις, γίνεται με κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Οι δηλώσεις και οι πράξεις των Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας, δείχνουν ότι συμφωνούν με αυτή την κατεύθυνση διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως και με το νομοθετικό πλαίσιο που την κατοχυρώνει και στη χώρα μας. Πλαίσιο που το διατήρησε και το ενίσχυσε η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ η τοπική διοίκηση, με τις κυβερνητικές πλάτες, προωθεί παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω των Δήμων και του ΦΟΔΣΑ.
Οι εταιρείες δεν «ασχολούνται» με τη διαχείριση του νερού, των απορριμμάτων κ.ά., όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου της η ΠΕΔ-ΚΜ, αλλά επενδύουν σε τομείς που το κράτος παραδίδει στο κεφάλαιο.
Η ΠΕΔ-ΚΜ «βγαίνει στα κάγκελα» για τη διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης και δηλώνει ότι είναι κατά της ιδιωτικοποίησής του. Όμως δεν είναι κατά της ιδιωτικοποίησης σε άλλους τομείς και υπηρεσίες των Δήμων, όπως της καθαριότητας, του πράσινου, της στάθμευσης κ.ά. Ενώ, και σε ό,τι αφορά το νερό, δεν είναι κατά της εμπορευτοποίησής του από τη στιγμή που η λειτουργία της ΕΥΑΘ ως Ανώνυμης Εταιρείας, είτε είναι ιδιωτικοποιημένη, είτε κρατικοποιημένη, είτε δημοτικοποιημένη, λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, το οποίο βγαίνει από τις τσέπες του λαού.
Από αυτή τη σκοπιά και η αντιπαράθεση που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ΠΕΔ-ΚΜ είναι στείρα και αποπροσανατολιστική, μιας και Κυβέρνηση – ΠΚΜ – ΠΕΔ-ΚΜ δεν διαφωνούν ότι το νερό, τα απορρίμματα, η καθαριότητα, άλλες δημοτικές υπηρεσίες, άλλοι τομείς του κράτους, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές κτλ., πρέπει να αποτελούν εμπορεύματα, να πωλούνται και να αγοράζονται.
Οι συνέπειες από μια τέτοια πολιτική εμπορευματοποίησης, είτε μέσω της ιδιωτικοποίησης, είτε μέσω της κρατικοποίησης, που υπηρετούν τα αστικά κόμματα τόσο στη βουλή, όσο και στην τοπική διοίκηση, έχουν αρνητικά αποτελέσματα για τα λαϊκά νοικοκυριά που χρυσοπληρώνουν άμεσα ή έμμεσα γι’ αυτές τις επενδύσεις, όσο και για τους εργαζόμενους σ’ αυτές τις εταιρείες όπου αυξάνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι ολιγόμηνες συμβάσεις, οι χαμηλοί μισθοί, η εντατικοποίηση της εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα.
Η λύση για το λαό της Κεντρικής Μακεδονίας  και της χώρας βρίσκεται στην κατεύθυνση ενός ενιαίου εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης όλων αυτών των υπηρεσιών (νερό, απορρίμματα κτλ.), χωρίς τη συμμετοχή  επιχειρήσεων, με λειτουργία που να υπηρετεί την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος. Κάτι τέτοια, βέβαια, απαιτεί έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με τα μέσα παραγωγής και τις συγκεκριμένες υπηρεσίες στα χέρια του λαού και όχι των μονοπωλίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more