Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Γεώργιος Κασαπίδης: Εισαγωγές γάλακτος


Δριμύτατη κριτική για την ανικανότητα και την αποφυγή της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να αποτρέψει τις αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις γάλακτος, ασκεί με νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης.
Το φαινόμενο που πλέον έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις συμπιέζει δραματικά τις τιμές του γάλακτος, φέρνει σε απόγνωση τους παραγωγούς και απειλεί την ύπαρξη της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Δεδομένης της πρωτοφανούς απραξίας της πολιτικής ηγεσίας να λάβει δραστικά μέτρα παρά και τις σχετικές προτροπές και επισημάνσεις από πλήθος κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, ο κ. Κασαπίδης ζητά και την παρέμβαση του εισαγγελέα σε μια ύστατη προσπάθεια να μπει φρένο στις αθέμιτες πρακτικές που τόσο επιζήμιο αποτέλεσμα έχουν στον πλέον παραγωγικό κλάδο της αγροτικής μας οικονομίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
                                            ΕΡΩΤΗΣΗ-Α.Κ.Ε.

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1.Δικαιοσύνης
                                       κ. Σταύρο Κοντονή
                                       2. Οικονομίας και Ανάπτυξης                                                                                                                     κ. Ιωάννη Δραγασάκη
                                       3. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
                                       κ. Ευάγγελο Αποστόλου

ΘΕΜΑ: Καταστρέφονται Έλληνες κτηνοτρόφοι από την κατάρρευση των τιμών παραγωγού εξαιτίας αθρόων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων  αιγοπρόβειου γάλακτος. Πλημμελείς έλεγχοι του κράτους και έλλειψη Εθνικής Αγροτικής Στρατηγικής αποθρασύνουν τους επιτήδειους που προβαίνουν σε ανήθικες ανθελληνικές πρακτικές νοθείας και παραπλάνησης των καταναλωτών στην αγορά των τυροκομικών προϊόντων.

Πρωτόγνωρα φαινόμενα στην εγχώρια αγορά των τυροκομικών προϊόντων και του αιγοπρόβειου γάλακτος οδηγούν σε απόγνωση τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Αθρόες εισαγωγές της προηγούμενης περιόδου φθηνού αιγοπρόβειου γάλακτος από χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων συμπιέζουν κάτω από το οριακό κόστος την τιμή του αντίστοιχου ελληνικού.
Για 0,75 € ανά λίτρο πρόβειου γάλακτος κάνουν λόγο κτηνοτρόφοι του Νομού Κοζάνης. Ποτέ άλλοτε δε θυμούνται τόσο χαμηλές τιμές την τελευταία τριακονταετία. Ειδικά μετά και την οριστική κατοχύρωση της ΦΕΤΑΣ το 2002, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως αποκλειστικού Π.Ο.Π. ελληνικού προϊόντος, οι τιμές παραγωγού στο πρόβειο γάλα ποτέ δεν είχαν πέσει τόσο χαμηλά.
Ανυπεράσπιστοι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι στα χέρια επιτήδειων μεσαζόντων - εισαγωγέων γάλακτος και μεγάλων τυροκόμων, εδώ και μήνες, πρόβαιναν σε καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές εμπορίας «φέτας» σε τιμές πολύ πιο κάτω από το κόστος του γάλακτος. Κατά την περυσινή περίοδο οι τιμές παραγωγού στο πρόβειο γάλα ήταν περίπου στο ένα ευρώ κατά λίτρο ενώ η φέτα πωλούνταν έως και τέσσερα ευρώ το κιλό από το τυροκομείο!! Αν υπολογιστεί πως για ένα κιλό τυρί φέτα απαιτούνται περίπου τέσσερα λίτρα πρόβειο γάλα, εύκολα συμπεραίνει κάποιος την αναντιστοιχία.
Οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για εκτεταμένα φαινόμενα νοθείας με εισαγόμενο φθηνό γάλα από την Ιταλία, αλλά και αθέμιτες πρακτικές κατά την τυροκόμηση.
Από ελέγχους της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου το Δεκέμβριο του 2017 διαπιστώθηκε ότι δύο επιχειρήσεις αγόρασαν γάλα και προϊόντα γάλακτος από χώρες της Ε.Ε. χωρίς να υποβάλλουν στον ΕΛΓΟ ως όφειλαν τη σχετική δήλωση προμήθειας.
Όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων της χώρας, σε πρόσφατη έκτακτη συγκέντρωσή τους στον Τύρναβο Λαρίσης, τον τελευταίο χρόνο τεράστιες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος εισάγονται αθρόα στη χώρα μας και δη στη Θεσσαλία. Εκμεταλλευόμενοι τους πλημμελείς ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών της Πολιτείας, ορισμένοι μεγάλοι εισαγωγείς και τυροκομικές επιχειρήσεις, με αθέμιτες και παράνομες πρακτικές και μεθοδεύσεις, επιχείρησαν να ελληνοποιήσουν μεγάλες ποσότητες του γάλακτος που εισάγουν. Προκάλεσαν έτσι αλυσιδωτά φαινόμενα νόθευσης της αγοράς και στρέβλωσης του υγιούς ανταγωνισμού. Τεράστια η οικονομική καταστροφή για τους παραγωγούς και εκτεταμένη η καιροσκοπική και ανήθικη παραπλάνηση εις βάρος των καταναλωτών. Επισήμως ο πρόεδρος της υπό σύσταση διεπαγγελματικής της ΦΕΤΑΣ που συμμετείχε στη συγκέντρωση του Τυρνάβου ανέφερε πως, πλην ελαχίστων, η πλειοψηφία των τυροκομικών επιχειρήσεων προβαίνουν σε πρακτικές νοθείας της εμπορίας και τυροκόμησης με εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα που ελληνοποιούν στις εγκαταστάσεις τους!!! 
Δυστυχώς, στην υπ. αριθ. 102/15335/13.03.2018 απάντηση του ΥπΑΑΤ σε σχετική ερώτηση (υπ. αριθμ. 6160/586) που κατέθεσα στις 7-6-2017 και επανακατέθεσα (υπ. αριθμ. 2956/174) στις 26-01-2018 δε γίνεται αναφορά για ελέγχους στη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Ήπειρο, τη Θράκη και τη Μακεδονία, αντίστοιχους με αυτούς που διενεργήθηκαν σε Αττική και Πελοπόννησο!!
Όπως σας επεσήμανα με τις ερωτήσεις αυτές από το καλοκαίρι του 2017, οι "αετονύχηδες" που εισάγουν και ελληνοποιούν πρόβειο γάλα (κυρίως από την Ιταλία και χώρες της βαλκανικής) το προσέφεραν σε τιμή 0,70-0,74 €/λίτρο, παραδοτέο στην πόρτα του τυροκομείου. Την ίδια στιγμή η τιμή του εγχώριου γάλακτος στην αρχή της γαλακτοκομικής περιόδου κυμαίνονταν από 0,96 – 1,05 €/λίτρο.
Δε δίσταζαν να προσεγγίσουν ακόμα και τυροκόμους που παρασκευάζουν αποκλειστικά ΦΕΤΑ ή άλλα Π.Ο.Π. τυριά. Γνωρίζοντας ότι η χρήση τέτοιου γάλακτος για τα εν λόγω τυριά είναι παράνομη, ποινικά κολάσιμη και διακυβεύει κρίσιμα εθνικά συμφέροντα. Προσπαθούσαν να τους δελεάσουν προτείνοντάς τους περισσότερα κέρδη με λιγότερο κόπο. Το ίδιο πρότειναν και σε κτηνοτρόφους - αιγοπροβατοτρόφους, ώστε οι τελευταίοι να εμφανίσουν αυξημένη παραγωγή. Έτσι, να εκμεταλλεύονταν για το επιπλέον "πλασματικά" ιδιοπαραγόμενο γάλα τη διαφορά τιμής που απολάμβαναν σε συμφωνία που ήδη είχαν με τον τυροκόμο τους, η οποία την περίοδο εκείνη ήταν κατά πολύ υψηλότερη από αυτή του εισαγομένου (τουλάχιστον κατά 0,20 €/λίτρο).
Τα αποτελέσματα των αθέμιτων αυτών πρακτικών άρχισαν να εμφανίζονται στην αγορά από τις αρχές του 2018 και επιδεινώνονται έκτοτε μέρα με την ημέρα. Η σταδιακή μικρή πτώση των τιμών πρόβειου γάλακτος αρχικά, επιταχύνθηκε στη συνέχεια και δείχνει πως θα συνεχίσει. Ήδη είναι σε επίπεδα πολύ πιο κάτω του οριακού κόστους και κινείται σε ιστορικά χαμηλά!!!
 Θύματα αυτών των πρακτικών, των αθρόων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων εισαγόμενου γάλακτος κατά την περυσινή περίοδο, είναι οι νομοταγείς παραγωγοί και επιχειρηματίες τυροκόμοι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανθεσσαλικής Ομοσπονδίας και εκπροσώπους πολλών άλλων πρωτοβάθμιων κτηνοτροφικών φορέων, η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος για τους παραγωγούς μειώθηκε από την αρχή του έτους έως και 0,20 €/λίτρο. Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, ορισμένες μικρές και μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις, επικαλούμενες τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και αθρόων εισαγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος, μειώνουν συστηματικά τις ήδη συμφωνημένες τιμές στους παραγωγούς. Οι τελευταίοι απέναντι σε τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να αντιδράσουν, διότι βρίσκονται στο μέσο της γαλακτοκομικής περιόδου και είναι αδύνατο να επαναδιαπραγματευτούν ή και να συνεργαστούν με άλλη εταιρεία. Την ίδια στιγμή τυριά από ελληνοποιημένα γάλατα ή με άλλες αθέμιτες πρακτικές κατά την τυροκόμηση (υπερδιήθηση) που παράγονται με πολύ χαμηλότερο από το φυσιολογικό κόστος, κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά.
 Εκκωφαντικές τιμές πιστοποιημένων τυριών με τιμή πώλησης στην αγορά κάτω των πέντε ευρώ το κιλό φωνάζουν για τη νοθεία που έχει προηγηθεί!!!
Ακούει κανείς;;;
Ομοίως και στην αγορά του γίδινου γάλακτος, η τιμή παραγωγού κατρακυλά κάτω από τα 0,58 €/λίτρο και ταυτόχρονα η τιμή του παστεριωμένου γίδινου γάλακτος στο ράφι παραμένει σταθερά τέσσερις φορές υψηλότερη για τον καταναλωτή. Αδικαιολόγητο το άνοιγμα ψαλίδας των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης.
Την ίδια στιγμή η υπερψήφιση από την Κυβέρνηση και το Ευρωκοινοβούλιο της προσωρινής εφαρμογής των συμφωνιών CETA και ΣΟΕΣ της Ε.Ε. με Καναδά και Ν. Αφρική αντίστοιχα, επιδεινώνει την κατάρρευση των τιμών και την απαξίωση της ελληνικής παραγωγής. Με τις συμφωνίες αυτές μεταξύ άλλων εκχωρείται το όνομα της Π.Ο.Π. ΦΕΤΑΣ στις χώρες αυτές!!!  
Τα φαινόμενα αυτά δυστυχώς τελούν πλέον με τη σιωπηλή ανοχή - ενοχή της Κυβέρνησης. Παρά τις έντονες και επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις πολλών βουλευτών όλων των κομμάτων και φορέων κτηνοτρόφων και τυροκόμων. Ωστόσο οι αρμόδιοι υπουργοί δείχνουν με τη στάση τους σα να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής και της ανηθικότητας που συντελείται. Η ανικανότητα ή η αποφυγή της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι προκλητική. Παρακολουθεί απαθής και ανίκανη να αντιδράσει την, με μαθηματική ακρίβεια, κατάρρευση του καλύτερα οργανωμένου παραγωγικού μοντέλου της χώρας και της ελληνικής υπαίθρου ειδικότερα. Αυτό δηλαδή της γαλακτοπαραγωγικής αιγοπροβατοτροφίας και της καθετοποιημένης παραγωγικής διαδικασίας παραγωγής ΦΕΤΑΣ και άλλων Π.Ο.Π. και μη, τυροκομικών προϊόντων υψηλής διατροφικής και οικονομικής αξίας.
Η ανεπάρκεια και η ανικανότητα αυτή υπονομεύει εκατοντάδες χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας στην ορεινή και ημιορεινή Ελλάδα. Απαξιώνει και ακυρώνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που στήθηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια τόσο με εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους. Επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας και της υπερφορολόγησης και των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που τους επέβαλε η σημερινή Κυβέρνηση. Διογκώνει το πρόβλημα της ανεργίας και της εγκατάλειψης της υπαίθρου από τους ελάχιστους εναπομείναντες νέους. Οι τελευταίοι ψυχολογικά απογοητευμένοι και οικονομικά "τσακισμένοι" αναζητούν καλύτερη τύχη κυρίως στο εξωτερικό. Τροφοδοτείται και επιτείνεται έτσι επικίνδυνα το δημογραφικό πρόβλημα της πατρίδας μας, που είναι και το μείζον όλων εθνικό πρόβλημα, τις τελευταίες δεκαετίες.
Αυτή η παράνομη, ανήθικη και ανθελληνική κατάσταση εκθέτει όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης οφείλει το συντεταγμένο κράτος να πατάξει τέτοιου είδους παράνομα και εθνικά επιζήμια φαινόμενα που χρονίζουν. Λειτουργούν εις βάρος της εγχώριας παραγωγής, των παραγωγών και των καταναλωτών. Είναι καταστροφικά για την ελληνική ύπαιθρο και την εθνική μας οικονομία.
Επειδή όλοι οι εμπλεκόμενοι που θίγονται μιλάνε ανοικτά πλέον για εκτεταμένα φαινόμενα νοθειών και αθέμιτων πρακτικών στον κλάδο της τυροκόμησης, με ιδιαίτερες αναφορές στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, 
Επειδή η ελληνοποίηση εισαγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος που προκαλεί πολλές αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις είναι πράξη ανήθικη, παράνομη, ποινικά κολάσιμη και ανθελληνική,
Επειδή μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, οι τελευταίοι απέτυχαν παταγωδώς να ελέγξουν και να πατάξουν τα ευρύτατα φαινόμενα νοθείας, ελληνοποιήσεων και αθέμιτων πρακτικών κατά την εμπορία και επεξεργασία εγχώριου και εισαγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος, 
Επειδή από τέτοιες παρανομίες πλήττονται βαρύτατα τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων, των γεωργών, των τυροκόμων, των εμπόρων, των καταστηματαρχών, των καταναλωτών και των επισκεπτών – τουριστών της πατρίδας μας,
Επειδή η αιγοπροβατοτροφία, με αιχμή του δόρατος τη ΦΕΤΑ και τα άλλα 19 Π.Ο.Π. τυροκομικά προϊόντα, αποτελεί τη μεγαλύτερη βαριά βιομηχανία της χώρας, με περισσότερο του ενός δις ευρώ ετήσιο τζίρο και πλέον των τετρακοσίων χιλιάδων μόνιμων θέσεων εργασίας στην ελληνική περιφέρεια,
Επειδή για την παρασκευή των Π.Ο.Π. τυριών μας πρέπει να τηρούνται οι αυστηρές συνθήκες και κανόνες τυροκόμησης όπως με λεπτομέρεια περιγράφονται στην κείμενη νομοθεσία, 
Επειδή η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διαφυλάττει τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά με τους απαραίτητους αυστηρούς  ελέγχους στα ισοζύγια και κατά τη διακίνηση των αγαθών,
Επειδή ένεκα αυτής της ανεπάρκειας της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας να ελέγξει τα παράνομα, ανήθικα και ανθελληνικά αυτά φαινόμενα που χρονίζουν και να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές που θίγονται, το τελευταίο καταφύγιο είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη,  

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.   Πώς προτίθεστε να προστατέψετε τους καταναλωτές που πέφτουν θύματα παραπλάνησης από επιτήδειους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την έντονη επιθυμία των καταναλωτών να επιλέγουν αυθεντικά ελληνικά προϊόντα;
2.   Προτίθεστε να ζητήσετε την παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων στις Περιφέρειες με τη μεγαλύτερη παραγωγή και διακίνηση αιγοπρόβειου γάλακτος, σε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες και υπαλλήλους ελεγκτές ποιοτικού ελέγχου, για τη διενέργεια ασφαλών ελέγχων δειγμάτων τυριών απευθείας από τα καταστήματα, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν αθέμιτες πρακτικές κατά την τυροκόμηση πιστοποιημένων τυροκομικών προϊόντων στην πατρίδας μας;
3.   Προτίθεστε με τα ίδια κλιμάκια και τη συμμετοχή των εισαγγελέων να ελέγξετε τα ισοζύγια γάλακτος που οφείλουν να τηρούν σωστά,  αντικειμενικά και επιστημονικά παραδεκτά στις μεγαλύτερες τυροκομικές επιχειρήσεις στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θράκης και Στερεάς Ελλάδος;
4.    Προτίθεστε να αυστηροποιήσετε τις ποινές για τους παραβάτες της κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι οποίοι στρέφονται κατά της Ελλάδος διαπράττοντας σοβαρό οικονομικό έγκλημα με καταστροφικές συνέπειες σε παραγωγούς και παραπλανούν συστηματικά τους ανυποψίαστους πολίτες;
5.   Προτίθεστε να απαγορεύσετε την ταυτόχρονη ύπαρξη άδειας τυροκόμησης Π.Ο.Π. τυροκομικών προϊόντων με την εισαγωγή και εμπορία εισαγόμενου γάλακτος στις τυροκομικές επιχειρήσεις της χώρας;
6.   Προτίθεστε να εφαρμόσετε και να ενσωματώσετε στο ισοζύγιο του γάλακτος σύστημα GPS παρακολούθησης κατά την εισαγωγή και διακίνηση εισαγόμενου γάλακτος στη χώρα;
7.   Πόσους ελέγχους στα ισοζύγια γάλακτος και σε πόσες επιχειρήσεις διενήργησε για το 2016 και το 2017 η αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ και πόσες παραβάσεις καταγράφηκαν στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θράκης και Στερεάς Ελλάδος;
8.  Τι μέτρα έχουν ληφθεί στα τελωνεία της χώρας σχετικά με τον έλεγχο παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων;
9.  Προτίθεστε να προχωρήσετε στη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού ελέγχων στην αγορά αγροτικών προϊόντων που θα καλύπτει την παραγωγή, τη μεταποίηση και τη διακίνησή τους από το χωράφι έως και το πιάτο του καταναλωτή; 
10. Πότε προτίθεται η Κυβέρνηση, βάσει δεσμευτικής διαδικασίας, να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την οριστική εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών CETA και ΣΟΕΣ μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά και Ν. Αφρικής αντίστοιχα για την έγκριση ή απόρριψη της τελικής παραχώρησης της Π.Ο.Π. ΦΕΤΑΣ στις χώρες αυτές και τις πολυεθνικές που εδρεύουν στο έδαφός τους; 
Επίσης ζητώ να κατατεθούν στη Βουλή και να μου κοινοποιηθούν τα έγγραφα που τεκμηριώνουν τις απαντήσεις σας στα ερωτήματα που σας έθεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more