Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Σοβαρές καταγγελίες για αδιαφάνεια σε δημοπρατήσεις έργων της Περιφέρειας Αττικής



Σοβαρότατα ερωτήματα για τις διαδικασίες δημοπράτησης δημοσίων έργων εγείρουν οι καταγγελίες που έκανε εγγράφως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών  σε βάρος της Περιφέρειας Αττικής, στις οποίες κάνει λόγο ούτε λίγο ούτε πολύ για αδιαφάνεια και αυθαιρεσία.
 
Συγκεκριμένα με την από 30/4/2018 επιστολή του που κοινοποιείται και στον Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών καταγγέλλει ότι οι όροι που θέτει η Περιφέρεια για τη συμμετοχή των εταιρειών στους διαγωνισμούς είναι αυθαίρετοι  και χωρίς καμία λογική, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού.
 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, για απλά έργα, συνηθισμένα και μικρού προϋπολογισμού απαιτούνται πολλά προσόντα με αποτέλεσμα να είναι λίγες οι εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής, αντιθέτως λίαν προσφάτως σε έργο πολλαπλάσιου προϋπολογισμού που γίνεται όμως με επείγουσες κλειστές διαδικασίες (με πρόσκληση δηλαδή εταιρειών μετά από κλήρωση και όχι με ανοικτή συμμετοχή) ο πήχης των προϋποθέσεων είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος ορισμένες από τις εταιρείες που βρίσκονταν στον πίνακα της κλήρωσης δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση ότι βρίσκονται σε αυτόν!
 
Σε δηλώσεις του ο Γ. Σγουρός σημείωσε ότι «Οι δημοπρατήσεις δημοσίων έργων πρέπει να υπακούουν στις βασικές αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης. Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τις πάρα πολύ σοβαρές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, που ουσιαστικά κάνουν λόγο για ευνοιοκρατία και φωτογραφικές διακηρύξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more