Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Η κοινωνική κουζίνα είναι εδώ


Γράφει η Βίκυ Μπαϊρακτάρη

Αν ξέρω να μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε έγινα σαν ένας άψυχος χαλκός που βουίζει ή σαν κύμβαλο που ξεκουφαίνει με τους κρότους του. Και αν έχω το χάρισμα να προφητεύω και γνωρίζω όλα τα μυστήρια και όλη τη γνώση, και αν έχω όλη την πίστη, ώστε να μετακινώ με τη δύναμη της ακόμη και τα βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε δεν είμαι τίποτε απολύτως.Και αν πουλήσω όλη την περιουσία μου για να χορτάσω με ψωμί όλους τους φτωχούς, και αv παραδώσω το σώμα μου για να καεί, αλλά αγάπη δεν έχω, τότε σε τίποτε δεν ωφελούμαι.
Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν ξιπάζεται (= δεν καυχιέται), δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει.Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει 
Αποστόλου Παύλου: Α’ Επιστολή προς Κορινθίους, (ιβ´ 27 – ιγ´ 13).  
Αγάπη έχει μέσα του και ο κύριος  Κωνσταντίνος και ήταν αυτή που τον ώθησε να δημιουργήσει  την κοινωνική κουζίνα .

Β: Πότε γεννήθηκε  η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας ;

K: Η ιδέα της Κοινωνικής Κουζίνας Ο Άλλος Άνθρωπος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 
Ξεκίνησε όταν είδαμε στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούν πια να αγοράσουν. Η πρώτη σχεδόν αυτονόητη δράση ήταν να μαγειρέψουμε από το σπίτι μας φαγητά, από αυτά που τρώμε και να τα μοιράσουμε στις λαϊκές. Ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μας δώσουν ένα προϊόν από τον πάγκο τους για να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα. Αποφασίσαμε να μαγειρεύουμε ζωντανά το φαγητό στον κόσμο, τρώγοντας όλοι μαζί, για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και για να σπάσουμε την ντροπή που πιθανότατα ένιωθε κάποιος όταν του μοιράζαμε μαγειρεμένο φαγητό. Επίσης στόχος της κοινωνικής κουζίνας είναι να καταφέρει μέσα απο την δράση της, να δίνει σε άνεργους που ασχολούνται καθημερινά με την δράση της κουζίνας,οτι χρήματα περισεύουν απο το ταμείο,(30-40 ευρώ τον μήνα)καθώς και από τα διάφορα δρώμενα που θα γίνονται για την ενίσχυση της κουζίνας να βγαίνει κάτι και για τους εθελοντές!
  
B:Πως ακριβώς λειτουργεί ποιες είναι οι δράσεις της και σε ποιες περιοχές  μπορει κάποιος να την βρει ;

Κ: Μαγειρεύουμε ζωντανά, τρώμε όλοι μαζί και ζούμε όλοι μαζί!

Ένα γεύμα με συνανθρώπους μας στο δρόμο. 

Οι δράσεις μας είναι στον δρόμο εκεί που ζούν άνθρωποι που δεν έχουν που να μείνουν αλλά και άνθρωποι που περπατούν για να πάνε στην δουλειά τους.Στόχος μας είναι να επικοινώνουμε με ολους τους ανθρώπους μέσο του φαγητού. Αυτή την στιγμή υπάρχει Ο Αλλος Ανθρωπος στην Αθηνα( Μοναστηράκι,Ερμού,Βαρβάκειο Αγορά,Πειραιώς,Μεταξουργείο,Κεραμεικό,Αιγάλεω,Χαιδάρι,Πατήσια,Πειραιά,Πόρτο Ράφτη,Μαρκόπουλο,Δραπετσώνα,Ήλιον,Αγ. Παντελεη μωναςΣαλαμίνα,Μέγαρα,Πάτρα,Μυτιλήνη,Καλαμάτα,Χαλκίδα,Θεσσαλονίκη και Βαρκελώνη,Μποντρούμ,Αλικαντέ)

B: Πως μπορεί να συμμετέχει και να βοηθήσει ο ενδιαφερόμενος ;

Κ:Μπορείτε να μας βρείτε εδω http://oallosanthropos.blogspot.gr/ όπου κάθε εβδομάδα βγαίνει το πρόγραμμα,αλλά και εδω https://www.facebook.com/groups/125903330931655/.
Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει όποτε μπορεί,όσο μπορεί και όπως μπορεί,απλά έρχετε στην δράση ή μας παίρνει τηλέφωνο στο 6940882355 ή μπαίνει εδω http://oallosanthropos.blogspot.gr/p/blog-page_4.html


B:Συναντήσατε δυσκολίες στην προσπάθεια σας αυτή ;

Κ:Δυσκολίες πάρα πολλές στην αρχή που ξεκινήσαμε αλλά και τώρα,απο προσαγωγές με την δικαιολογία εξακρίβωσης στοιχείων αλλά και οικονομικά προβλήματα.



Β:Yπάρχουν σχέδια για το μέλλον; 


Κ: Τα σχέδια μας είναι αυτό που κάνουμε εμείς να γίνουν και απο άλλες ομαδες,συλλογικότητες,ανθρώπους σε καθε γειτονειά, να ειναι αυτοδιαχειριζόμενες,αυτοοργανωμένες και να υπάρχει σεβασμός στην διαφορετικότητα και αλληλεγγύη χωρις διακρίσεις σε θρησκεία,χρώμα εθνικότητα.




B:Η κρίση ο ο οικονομικός πόλεμος που υφίσταται η χώρα μας  οδήγησε πολλούς 'Έλληνες στον δρόμο πολλοί έχασαν τα σπίτια τις δουλειές τους έμειναν άστεγοι ,ο πόλεμος έφερε πρόσφυγες που αυξάνονται μέρα με την μέρα αδυνατώντας όμως  η Ελλάδα να σηκώσει  αυτό το <<βάρος >> απο  μόνη της, για  αυτούς   που βοηθάνε επιλεκτικά είτε τους Έλληνες είτε τους ξένους  έχοντας ως απώτερο σκοπό είτε το οικονομικό κέρδος απο χορηγίες είτε την συλλογή ψήφων τι έχετε να πείτε;

K: 'Οσοι χρησιμοποιούν την αλληλεγγύη για το δικό τους συμφέρων τότε αυτή στρέφετε αργά ή γρήγορα εναντίον τους,το να εργάζομαι σε κάποια Μ.Κ.Ο και να παίρνω χρήματα για αυτο που κάνω αλλά να το κάνω σωστά καλά και  ανθρώπινα δεν με ενοχλεί καθόλου,το να εργάζομαι  και να σπαταλώ τα χρήματα για τη τσέπη μου και να αφήνω τους ανθρώπους που μου δίνουν τα χρήματα χωρίς να κάνω τίποτα για αυτούς τότε ειναι έγκλημα. Οσο για τις κατηγορίες ανθρώπων ,μόνο για Έλληνες,μόνο για πρόσφυγες αυτό απο μόνο του είναι φασιστικό και με φασιστες δεν εχω λόγο να μιλήσω γιατι πολύ απλά δεν είναι άνθρωποι ειναι μικρόβια.Όσο για την οικονομική κρίση θα μου επιτρέψεις να την ονομάσω ανθρωπιστική γιατί πολύ απλά είχαμε πέσει στο ΄τρυπάκι΄του παρτακισμού και δεν σκεφτόμασταν αλλά ούτε μας ενδιέφερε ο διπλανός μας,ξεχνώντας οτι αν πιάσει φωτιά το σπίτι του γείτονα και δεν μπορεί να την σβήσει ο ίδιος,αν δεν τον βοηθήσουμε τότε η φωτιά θα 'ερθει και στο δικό μας σπίτι.
Ευχαριστώ πολυ κύριε Πολυχρονόπουλε και ας κλείσουμε με τα όμορφα  λόγια του Καζαντζάκη που είπε πως <<  Αν δεν  δει ο Θεός χέρι ανθρώπουδε βάζει μήτε κι Αυτός Το δικό του.>> 

Κωνσταντινος Πολυχρονόπουλος 
Εμπνευστής και δημιουργός Κοινωνικής Κουζίνας ''Ο Αλλος Ανθρωπος''


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more