Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

ΠΑΡΩΝ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ) ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ


Στις 27 Απριλίου ημέρα Παρασκευή, στην κατάμεστη αίθουσα του Hotel MET (όπου παρευρέθησαν περισσότερα από 350 άτομα) στην Θεσσαλονίκη έλαβε χώρα η εκδήλωση-ομιλία που διοργάνωσαν οι απόφοιτοι Αμερικάνικων Πανεπιστημίων σύλλογος Βορείου Ελλάδος και η επιχειρηματική κίνηση ΝΕΟ ΡΕΥΜΑ ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ με Πρόεδρο τον κ. Νίκο Φιλίππου, όπου ομιλητής ήταν ο Αμερικανός Πρέσβης Geoffrey Pyatt με θέμα Αμερικανικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία - Θράκη) και οι επιπτώσεις στην Περιφερειακή Γεωπολιτική. 
Οι Αμερικανοί εκτός από τον τομέα ενέργειας όπου θα επενδύσουν σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν σε εταιρίες τροφίμων αλλά και στον αγροτικό τομέα.
Το παρόν έδωσαν επιχειρήσεις από την Πέλλα, ενώ από πολιτικά πρόσωπα παρών ήταν ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαγιάννης όπου σε συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό Πρέσβη Geoffrey Pyatt (φώτο) του πρότεινε και την Πέλλα για ενδεχόμενες επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ομιλία του Πρέσβη κου Geoffrey R. Pyatt
Μιλώντας για τις αμερικανικές επενδύσεις στη βόρεια Ελλάδα και την γεωπολιτική τους σημασία, ο Πρέσβης των Η.Π.Α. ανέφερε πως οι ελληνο-αμερικανικοί οργανισμοί είναι σημαντικοί για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την συμμετοχή των Η.Π.Α. στην 83η ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα, με επίκεντρο την τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Ο κ. Πρέσβης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ομιλία του στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στις start-ups όπως έχει συνηθιστεί να λέγονται, και τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορία επιτυχίας στην Ελλάδα που κανένας δεν έχει τονίσει ακόμα. Όσον αφορά τις ευκαιρίες για επενδύσεις, ο κ. Πρέσβης τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στην κορυφή της λίστας των αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες μαζί με την επένδυση τους φέρνουν και την διαφάνεια και τα υψηλά ιδεώδη διοίκησης επιχειρήσεων, καθώς αναζητούν έλληνες εταίρους με τα ίδια υψηλά στάνταρντ.
Οι ξένοι επενδυτές, και ειδικά από τις Η.Π.Α. αναζητούν την σταθερότητα, και όπως είδαμε ήδη, η σταθερότητα στην φορολογία και στους κανονισμούς βοηθούν στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο να εξελιχθεί σε σημαντικό κέντρο ενέργειας της Ευρώπης, καθώς οι νέοι διάδρομοι ενέργειας θα περάσουν από την Ελλάδα.
Κλείνοντας ο πρέσβης σημείωσε ότι, καθώς γιορτάζουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τις Η.Π.Α. ως τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ, οι Η.Π.Α. θέλουν αυτή η συνεργασία να δημιουργήσει δίκτυα και ευκαιρίες επενδύσεων που θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να δυναμώνουν. Θύμισε την συμμετοχή εταιρειών από τη βόρεια Ελλάδα στην έκθεση SelectUSA πέρυσι το καλοκαίρι στις Η.Π.Α. και κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σ’ αυτό το σπουδαίο εμπορικό γεγονός τον Ιούνιο. Κλείνοντας ο πρέσβης ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθησαν και τόνισε ότι το 2018 θα είναι ιστορικό έτος στις διμερείς μας σχέσεις, ειδικά στην βόρεια Ελλάδα.
 

Αμφίδρομη επικοινωνία και συζήτηση
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα και ποιοτική συζήτηση, για τις δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων, τις γεωστρατηγικές επιπτώσεις και τις προσπάθειες στη χώρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more