Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Ο Πρόεδρος της Βουλής στην ημερίδα της ΑΔΑΕ: «Πρόκληση από το νέο πεδίο δικαιωμάτων στη σύγχρονη εποχή των νέων τεχνολογιών»


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στην ημερίδα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), με θέμα «Απόρρητο επικοινωνιών: σύγχρονες προκλήσεις», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου.
Ο κ. Βούτσης αναφερόμενος στο ρόλο που καλείται να παίξει η ΑΔΑΕ αλλά και άλλες Ανεξάρτητες Αρχές στη σύγχρονη εποχή των νέων τεχνολογιών, τόνισε πως «κάθε τεχνολογική εποχή και επανάσταση επιφέρουν στο πεδίο το νομικό αλλά κυρίως στο επίπεδο του πολίτη, της καθημερινότητας, της συνείδησής του, των δικαιωμάτων του, ένα νέο ορίζοντα, ένα νέο πεδίο δικαιωμάτων και ταυτόχρονα εγγυήσεων έναντι της υπονόμευσης αυτών των δικαιωμάτων ή της διασύνδεσής τους με τα προηγούμενα θεμελιώδη δικαιώματα. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε μια τέτοια εποχή».
Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, «οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν είναι μόνο τα αντίβαρα στον τρόπο που ασκείται η εκτελεστική εξουσία, θωρακίζοντας έτσι το δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά έχουν και έναν επιπλέον ρόλο: να μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε αυτό το νέο πεδίο δικαιωμάτων μέσα στην κοινωνία, να το συνειδητοποιήσουμε και να δούμε ποιες είναι οι θεσμικές, νομικές, επιστημονικές, ελεγκτικές και άλλες πρόνοιες με βάση τις οποίες πρέπει να θωρακιστεί, τώρα και στο μέλλον, μέχρι να έρθει ένα νέο ευρύτερο πεδίο δικαιωμάτων. Πρέπει να έχουμε αυτή τη συνείδηση, ότι μπαίνουμε μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών σε νέες εποχές και σε νέα πεδία δικαιωμάτων που η υποστήριξή τους βρίσκεται στην καρδιά του πολιτικού συστήματος και της Δημοκρατίας».  
Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε την «όλο και πιο επιτακτική ανάγκη προστασίας και θωράκισης θεμελιωδών δικαιωμάτων από σύγχρονες τεχνολογικές απειλές, μέσα στο νέο ‘‘ψηφιακό κόσμο’’ όπου γεννιούνται τα παιδιά μας», θυμίζοντας ότι «από την κλασική κατασκοπεία και τον έλεγχο των επιστολών που διάφορα καθεστώτα προσπάθησαν να επιβάλουν τον  προηγούμενο αιώνα για να ελέγχουν την επικοινωνία μεταξύ των πολιτών, περάσαμε στις τηλεφωνικές υποκλοπές, στην παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, ακόμη και μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε αναφορά στις «υποθέσεις Έντουαρντ Σνόουντεν, Wikileaks, Μαρκ Ζούκενμπεργκ και Facebook πρόσφατα, αλλά και στην υπόθεση Vodafone με τις υποκλοπές στην Ελλάδα –υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε η ΑΔΑΕ– που μαρτυρούν τις διαστάσεις του ζητήματος και μας καλούν σε εγρήγορση ενόψει του μέλλοντος».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Βουλής προέτρεψε την ΑΔΑΕ να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα με τα οποία ασχολείται, που μπορεί να φαίνονται εκ πρώτης όψεως τεχνικά και πολύπλοκα, αλλά αφορούν άμεσα τον πολίτη και την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του. «Ξέρω ότι γίνεται ήδη αυτό με τον εντοπισμό και την προστασία που παρέχεται από ενοχλητικές και κακόβουλες κλήσεις ή με τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου για τη διακρίβωση εγκλημάτων» τόνισε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more