Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις εξελίξεις της επικαιρότηταςΑ. Νόμος για την αναδοχή

Όσον αφορά το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία τοποθετήθηκε υπεύθυνα, με γνώμονα πρωτίστως τo συμφέρον των παιδιών και τη σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας από την οποία έχει πάρει διαζύγιο ο κ. Τσίπρας. Στηρίχθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο και ψηφίσθηκαν όλα τα άρθρα του με εξαίρεση το άρθρο 8 για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Επρόκειτο, άλλωστε, για νομοσχέδιο που υιοθετούσε, σχεδόν στο σύνολό τους, προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.
 
Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την οξύτητα και την πόλωση ακόμη και για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα για το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν έθεσε καν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, απλά αποδεικνύει τον πανικό της απερχόμενης Κυβέρνησής του.
 
Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν διαπιστευτήρια προοδευτικότητας, πόσο μάλλον ισοπεδωτικοί αφορισμοί. Όσον αφορά τις κωμικές αποστροφές του κ. Τσίπρα περί ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ ας κοιτάξει με ποιους συγκυβερνά και κυρίως τις δηλώσεις του κ. Κατσίκη που ταύτισε την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν και παραμένει ξεκάθαρη.
 
Σχετικά με την περίπτωση της κ. Μάρκου, όπως ήδη έχει τονιστεί, δεν τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Ως εκ τούτου και η κ. Μάρκου, ως βουλευτής της ΝΔ, ψήφισε κατά συνείδηση. Εξάλλου στην ομιλία της στη βουλής εξέφρασε τους προβληματισμούς που είχαν πολλοί βουλευτές γύρω από το επίμαχο ζήτημα. Δεν υπάρχει συνεπώς κανένα  ζήτημα με την κ. Μάρκου.
 

B. Για εκλογικό νόμο και «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών
 
Η Νέα Δημοκρατία,  έγκαιρα και τηρώντας όχι μόνο το γράμμα αλλά και το πνεύμα των θεσμών,  έφερε στη Βουλή την πρόταση της διαίρεσης της μεγάλης περιφέρειας της Β’ Αθηνών, μαζί με την χορήγηση της δυνατότητας ψήφου των αποδήμων και των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που εξαναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα μες στη διάρκεια της κρίσης. Η Κυβέρνηση τότε δεν ασχολήθηκε καν, γιατί απλώς δεν ενδιαφερόταν να προχωρήσει στη διαίρεση της Β’ περιφέρειας Αθηνών ούτε βέβαια να ακούσει το αυτονόητο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες  Τώρα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποφύγει την επικείμενη εκλογική της συντριβή. Ένα είναι βέβαιο: ότι τη συντριβή δεν θα την αποφύγει ο,τι και να κάνει. Όλα τα άλλα θα ειπωθούν στην ώρα τους. Αυτό ωστόσο που καταλαβαίνουν πια όλοι οι πολίτες είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τον εκλογικό νόμο και για τις αυτοδιοικητικές και για τις εθνικές εκλογές αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να οδηγήσει και πάλι τη χώρα σε αστάθεια και ακυβερνησία .
 

Γ. Για τα προβλήματα των νησιών του Αιγαίου (προσφυγικό και Φ.Π.Α.)
 
Ορισμένα νησιά -όπως η Λέσβος και όχι μόνο- καλούνται και πάλι να σηκώσουν το βάρος από τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη διόγκωση του προβλήματος. Ενός προβλήματος που είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας και των ιδεοληψιών της. Η καθυστέρηση στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και οι συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες καθώς και τα καθημερινά προβλήματα που προκαλούνται στις τοπικές κοινωνίες είναι μόνο μερικά από τα δείγματα των “κατορθωμάτων” της Κυβέρνησης.
 
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου Λέσβου, ανέφερε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρηθεί το μειωμένο Φ.Π.Α. στα νησιά που καλούνται να διαχειριστούν το πρόβλημα για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η προσφυγική κρίση  ενώ δεσμεύθηκε ότι -όταν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας- θα προχωρήσει και στην επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Αμέσως μετά ζήτησε από τους κ. Αθανασίου, Μηταράκη και Κόνσολα  να καταθέσουν σχετική τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το προσφυγικό και μεταναστευτικό, η οποία να προβλέπει  δωδεκάμηνη παράταση του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. για τα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση. Εναπόκειται πλέον στην Κυβέρνηση να αποφασίσει αν πραγματικά ενδιαφέρεται να αμβλύνει τις συνέπειες τις οποίες η ίδια προκάλεσε με την πολιτική της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more