Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΠΠΟΓΡΑΤΕΙΟΥ Γ.Ν.Θ.ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΔΕΔΥ :Πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τεστ στο Υγειονομικό προσωπικό.



34319461_967258013424338_5310263617352892416_n.jpg
ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΠΠΟΓΡΑΤΕΙΟΥ Γ.Ν.Θ.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΔΕΔΥ


Πώς αντιμετωπίζει το προσωπικό του νοσοκομείου αυτήν την πανδημία ;
Kα Μπαιρακτάρη σας ευχαριστώ που μου δίνετε το βήμα για να εκθέσω τις απόψεις των εργαζομένων στη στήλη σας. Οι εργαζόμενοι του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης με αίσθημα ευθύνης, και αυταπάρνησης  αντιμετωπίζουν και αυτήν την δύσκολη μάχη με την πανδημία του Κορωνοïού, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια με  τα μεγάλα προβλήματα τα οποία είχαμε και τα αναδεικνύαμε με τους συνεχόμενους αγώνες.
Ποια η εικόνα που παρουσιάζει το σύστημα υγείας ;Υπάρχει επάρκεια σε εξοπλισμό αλλά και  με τις προσλήψεις του προσωπικού τι γίνετε;
Όλα τα προηγούμενα μνημονιακά  χρόνια αγωνιζόμασταν για τα μεγάλα προβλήματα των νοσοκομείων , όπως ελλείψεις προσωπικού, ελλείψεις υλικών, πεπαλαιωμένος εξοπλισμός , κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ κλπ. Κατηγορήθηκε  το συνδικαλιστικό κίνημα στην ΥΓΕΙΑ και ιδιαίτερα η Ομοσπονδία μας η ΠΟΕΔΗΝ για όλα αυτά . Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, ούτε καν τον Ιανουάριο όταν βλέπαμε τις τρομακτικές εικόνες στην Κίνα και προειδοποιούσαν οι ειδικοί ότι θα έρθει και στην Ευρώπη ο κορωνοïός . Ζητούσαμε άμεσες προσλήψεις  και να προμηθευτούν τα νοσοκομεία τα απαραίτητα προστατευτικά υλικά όπως μάσκες , στολές υψηλής προστασίας, υγειονομικό υλικό.
Τώρα, σε ότι αφορά το υλικό, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε υγειονομικό  ( μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2,FFP3, και ειδικών στολών) ,  αλλά κα ι σε αντισηπτικά . Επίσης υπάρχει και η απαράδεκτη εγκύκλιος του ΕΟΔΥ, από τις 20/3, στην οποία   προτείνεται στους εργαζόμενους, για την περίθαλψη περιστατικών κορωνοïού αρκεί να πλένουν  τα χέρια τους αντί να φοράμε γάντια.Έτσι το προσωπικό εκτίθεται σε κίνδυνο,  δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας , και μεγάλος κίνδυνος διασποράς στην κοινότητα. Το Σωματείο εργαζομένων με συνεχείς παρεμβάσεις προς την Διοίκηση του νοσοκομείου  απαιτεί να μην υπάρχει καμία έκπτωση στα μέτρα ατομικής προστασίας όλου του προσωπικού του νοσοκομείου όπου απαιτείται. Σε  ότι αφορά τις προσλήψεις προσωπικού, θα σας αναφέρω μόνο ότι στο Ιπποκράτειο υπήρχαν περίπου 300 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού πριν τον κορωνοïό και έχουν έρθει μέχρι σήμερα 25 νοσηλεύτριες –ες σαν επικουρικό προσωπικό και όχι βέβαια μόνιμο. Το οποίο φυσικά και δεν προλαβαίνει  να εκπαιδευτεί για να αναλάβει καθήκοντα στις μονάδες εντατικής θεραπείας με αναπνευστήρες και άλλα μηχανήματα τα οποία χρειάζονται μεγάλη εμπειρία. Συνεπώς όλο το βάρος και αυτού του αγώνα θα το δεχτεί το προσωπικό που υπήρχε.
Ποια η διαδικασία που ακολουθείται  αν παρουσιαστεί ένα ύποπτο κρούσμα;
Σήμερα  μετά από πολλές παλινωδίες, παρεμβάσεις και προτάσεις του Σωματείου, έγιναν πολλές χωροταξικές αλλαγές στο νοσοκομείο  και στις κλινικές για την διασφάλιση της μη διασποράς στο χώρο. Όταν ένα περιστατικό είναι ύποπτο ( μόνο στις εφημερίες μπορεί να έρθει),  στην είσοδο του νοσοκομείου γίνεται η προδιαλογή από τον γιατρό. θα πάει στα ΤΕΠ τα οποία διαμορφώθηκαν για το σκοπό αυτό .Όποιος ασθενής χρειαστεί νοσηλεία μεταφέρεται στους νέους χώρους, οι οποίοι διαμορφώθηκαν ακριβώς πάνω από τα ΤΕΠ για να είναι άμεση η πρόσβαση , και να μην υπάρχει πρόβλημα διασποράς. Από όλα τα ύποπτα περιστατικά παίρνουν δείγμα το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο του πανεπιστήμιου. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό ο ασθενής  μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς όπως είναι το ΑΧΕΠΑ.Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το εργαστήριο από τον μεγάλο όγκο δειγμάτων καθυστερεί μέχρι και 2 -3 ημέρες για την έκδοση του αποτελέσματος με ότι αυτό συνεπάγεται δηλ. (χρήση  υλικών που είναι σε έλλειψη – εξουθένωση του προσωπικού κλπ).Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εκπαίδευσε το προσωπικό, δεν εξόπλισε τα νοσοκομεία για την δημιουργία ειδικών εργαστηρίων, αντιθέτως έκανε συμβάσεις με ιδιωτικά εργαστήρια.
Πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τεστ στο Υγειονομικό προσωπικό
 Είναι έτοιμο το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί σε περίπτωση  που υπάρξει αύξηση κρουσμάτων ;

Οι εργαζόμενοι θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, αρκεί να έχουν τα απαιτούμενα μέσα , και να γίνουν επιτέλους οι απαραίτητες  προσλήψεις . 

Με τις άδειες του προσωπικού τι πρέπει να γίνει;

Είναι γνωστό πιστεύω σε όλους ότι οι άδειες του προσωπικού έχουν ανασταλεί.
Στην ώρα της μάχης εμείς δεν θέτουμε ως θέμα την αναστολή των αδειών . Όμως τώρα όσο είμαστε σε αυτή την φάση ( και ελπίζουμε να μείνουμε ), το προσωπικό όπου δεν χρειάζεται θα έπρεπε να έχει την δυνατότητα  να μένει στο σπίτι ως εφεδρεία.

Θα υπάρξουν κινητοποιήσεις από μέρους των εργαζόμενων;

Στην περίοδο που βρισκόμαστε όλοι οι υγειονομικοί είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα  για να βγούμε όλοι νικητές από αυτήν την πανδημία. Οι κινητοποιήσεις όπως τις γνωρίζαμε περνάνε σε δεύτερο επίπεδο, θα  υπάρξουν βέβαια συμβολικές παρεμβάσεις.
Αυτό όμως ας μην το εκλάβει κανείς και κυρίως η κυβέρνηση , ότι έχουμε υποστείλει τη σημαία των διεκδικήσεων και των πάγιων αιτημάτων μας. Καλά είναι τα χειροκροτήματα, καλά είναι τα μεγάλα λόγια για ήρωες όμως θέλουμε πλέον έργα και η απόδειξη είναι

ΤΩΡΑ 
Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά 
Προσλήψεις μόνιμου Προσωπικού 
Μονιμοποίηση των συμβασιούχων (ΟΑΕΔ, επικουρικοί κλπ)

Ως πρόεδρος των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ ποιο είναι το μήνυμα μας ;

Οι εργαζόμενοι με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και με όποιο προσωπικό κόστος, εγγυώνται ότι  θα προσφέρουν σε όποιον το έχει ανάγκη την καλύτερη υγεία.  
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ απέδειξε ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος όποιας  ανάγκης χρειαστεί , 
Απαιτούμε  από την κυβέρνηση να μας δώσει εκείνα τα μέσα τα  οποία χρειαζόμαστε.
 Οι  πολίτες να εφαρμόζουν  τις οδηγίες των ειδικών.
 ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Σας ευχαριστώ θερμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more