Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

20 προτάσεις για το αύριο της Αλμωπίας




Γράφει η Αντιγόνη Στεφανίδου

Η Αλμωπία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Ανάμεσα στην επόμενη μέρα αλλά και στο σήμερα που είναι ζοφερό.  Η ανάκαμψη πρέπει να έρθει άμεσα. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο αναπτυξιακών προτάσεων για το αύριο της περιοχής. Τα Νέα της Αλμωπίας πρωτοπορούν. Η μόνη έντυπη φωνή της περιοχής είναι εδώ και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την επόμενη μέρα. Άλλωστε η εφημερίδα μας αποτελεί πυλώνα ενημέρωσης και τεκμηρίωσης απόψεων και θέσεων για την περιοχή. Άλλωστε η περιοχή μας είναι φτωχή και βασίζεται στον αγροτικό και τουριστικό τομέα. 
Έτσι λοιπόν η πολιτεία και οι Κυβερνητικοί Βουλευτές θα πρέπει άμεσα να υλοποιήσουν τα  εξατομικευμένα μέτρα με βάση τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά ανά Περιοχή, κάτι που πρέπει να κάνουν και για την Αλμωπία.
 Είκοσι προτάσεις για την Αλμωπία αλλά και για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19.  
Βασικός στόχος των προτάσεων μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει στους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους από την πανδημία που έπληξε και την χώρα μας. Στόχος μας αφενός είναι να διατηρηθεί στο ακέραιο αυτό που όλοι μαζί πετύχαμε και αφορά φυσικά την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αφετέρου όμως πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρην οφθαλμού η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Για τους λόγους αυτούς σάς προτείνουμε τα εξής:
1) Να εξεταστεί ενδελεχώς η απόφαση του ΣτΕ για το 12% του μη μισθοδοτικού κόστους εργασίας καθώς θα δώσει τεράστια ανάσα στις επιχειρήσεις τις περιοχής μας. Ήταν και θα παραμείνει διαχρονικά ένα από τα βασικά αιτήματα των παραγωγικών φορέων της Αλμωπίας και θέμα για το οποίο δεν ασχολείται κανείς…
2) Κατάργηση για το οικονομικό έτος 2020 στις πληγείσες επιχειρήσεις, από τους εξής φόρους: ΕΝΦΙΑ, Τέλος Επιτηδεύματος, Προκαταβολή Φόρου.
3) Αναστολή του Τέλους Διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα της περιοχής, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο (2) έτη.
4) Παράταση του μέτρου προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα επόμενα δύο (2) έτη.
5) Άμεση παρέμβαση στις εταιρείες ηλεκτροδότησης είτε δημοσίου αλλά κυρίως ιδιωτικού τομέα, για την αποφυγή αποκοπών ρεύματος.
6) Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.
7) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
8) Αναστολή του μέτρου για τους εξωτερικούς χώρους όσον αφορά την εστίαση για το ένα (1) άτομο) προς τρία (3) τετραγωνικά μέτρα. Αλλά τήρηση με ευλάβεια του μέτρου για δύο (2) μέτρα μεταξύ των τραπεζιών.
9) Άμεσα επαναπροσδιορισμός της Συνθήκης RAMSAR και NATURA για να μπορέσει να πάρει μπροστά η «ατμομηχανή» του τουρισμού στην περιοχή μας.
10) Επιδότηση κόστους εργασίας μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE και όχι επιδότηση ανεργίας.
11) Μείωση συντελεστών φορολογίας στο 10%.
12) Νομικό πλαίσιο κατοχύρωσης των ξενοδόχων και των υπαλλήλων τους.
13) Δημιουργία μιας νέας οριζόντιας ρύθμισης πάγιας ρύθμισης των 120 δόσεων στην οποία θα συμπεριληφθούν οι ληξιπρόθεσμες και βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων, οι οφειλές τους από υφιστάμενες ρυθμίσεις καθώς και οι οφειλές που τυχόν δημιουργηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.
14) Ο άμεσος σχεδιασμός και υλοποίηση κλαδικών προγραμμάτων χρηματοδοτικής ενίσχυσης από τους πόρους του ΕΣΠΑ για την κτηνοτροφία και τον πρωτογενή τομέα αλλά και τη στοχευμένη διασύνδεση τους με την μεταποίηση των αγροδιατροφικών προϊόντων, με απώτερο σκοπό τα πολλαπλασιαστικά οφέλη σε αυτούς τους ζωτικούς κλάδους.
15) Επιδότηση κατά 50% του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων εστίασης – καφέ μπαρ – διασκέδαση – αίθουσες δεξιώσεων – ξενοδοχεία, μέχρι τις 31.12.2020. Η επιδότηση αυτή δεν πρέπει να στερεί από τις επιχειρήσεις την δυνατότητα της μετατροπής των συμβάσεων εργασίας.
16) Καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού.
17) Ειδικά μέτρα στήριξης για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις (π.χ. επιδότηση ενοικίου).
18) Ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας με χρηματοδοτικά εργαλεία για μικροπιστώσεις.
19) Ένταξη του κλάδου της εστίασης στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε πως είναι επιτακτική ανάγκη να μην λαμβάνονται οριζόντια μέτρα αλλά να λαμβάνονται μέτρα ανά Δήμο καθώς υπάρχουν  διαφορετικά ποιοτικά όσο και ποσοτικά χαρακτηριστικά ανάλογα με την Περιφέρεια. Ιδίως ο Δήμος Αλμωπίας είναι  από τους  φτωχότερους της Ελλάδος και με  πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Μέσα σε όλα πρέπει να συνυπολογισθεί ότι ο βασικότερος πνεύμονας οικονομικής ανάτασης του Δήμου μας  είναι οι πολιτιστικές καλοκαιρινές εορτές σε όλη την επαρχία μας, οι οποίες φέτος εύλογα ακυρώθηκαν ή θα ακυρωθούν, οπότε μπορείτε να αντιληφθείτε ότι η οικονομική δυσπραγία της Αλμωπίας  είναι δεδομένη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more