Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ-ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΗΤΤΕΣ

Τα κενά διαστήματα και ο γρίφος των πρόωρων εκλογών

Και αν γίνουν ποια θα είναι η κατάσταση στην Πέλλα;



Όσο περνά ο καιρός και φαίνεται ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα, τόσο και πιο πολύ το Κυβερνητικό επιτελείο ζυγίζει τις καταστάσεις, καταγράφει τις δημοσκοπήσεις και ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα του. Φαίνεται λοιπόν πως στην Κυβέρνηση υπάρχει σαφώς ένα κλίμα από στελέχη και συνεργάτες του Πρωθυπουργού, που είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο. Οι εν λόγω επιτελείς πιστεύουν αφενός στο γεγονός ότι πλέον το διακύβευμα της Κυβέρνησης είναι διαφορετικό σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 που είναι να διαχειριστεί ανάπτυξη, ενώ τώρα καλείται να διαχειριστεί μετά την υγειονομική, την οικονομική κρίση. Πολλές είναι οι προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά και πολλοί θεωρούν πως τώρα είναι η ώρα για πρόωρες εκλογές ώστε να η Νέα Δημοκρατία να πάρει μια νέα νωπή λαϊκή εντολή για την νέα τάξη πραγμάτων. Ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο πιστεύουν πως το Κυβερνών Κόμμα βρίσκεται στο πικ του και αργά ή γρήγορα μπορεί να επέλθει μια κοιλιά με απρόβλεπτες καταστάσεις. Τέλος θεωρούν πως άλλες δυο απανωτές ήττες θα καθαρίσουν την κατάσταση και ο Αλέξης Τσίπρας θα αποτελέσει παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν να κάνουν το λάθος που πιθανόν να είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010 όταν θα έπρεπε μετά το μνημόνιο να οδηγήσει την Χώρα σε μια νέα εντολή ώστε και ο ίδιος να είναι πιο δυνατός. Ενώ θεωρούν πως αν φύγει ο Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα αυτό θα καταρεύσει και ποτέ δεν θα βρεθεί το πρόσωπο που θα το οδηγήσει σε νέες νίκες. Βέβαια ας μην ξεχνούμε πως θα μιλάμε για δυο εκλογικές αναμετρήσεις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο καθώς η πρώτη διαδικασία θα γίνει με Απλή Αναλογική και στην συνέχεια με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι αρκετά. Καταρχήν θα αντέξει η Χώρα δυο εκλογές; Κατά δεύτερον μπορεί κάποιος να εγγυηθεί με ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξει μια υγειονομική κρίση ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές ώστε μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση να στεριώσει;

Ποια είναι όμως συνταγματικά η διαδικασία προσφυγής σε πρόωρες εκλογές



Καταρχήν τουλάχιστον 24 μέρες πριν από αυτές θα πρέπει να σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση όπως είχε γίνει το 2015 με την Βασιλική Θάνου, πιθανόν με Πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Σήμερα Πρόεδρος του Ανώτατου Ελληνικού δικαστηρίου είναι ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης. Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με άριστα και μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Εισήλθε στο δικαστικό κλάδο το έτος 1979 και διορίστηκε ως Δικαστικός Πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Πειραιά. Προήχθη στο βαθμό του Πρωτοδίκη το έτος 1981 και τοποθετήθηκε στο Πρωτοδικείο Λαμίας και στη συνέχεια στο Πρωτοδικείο Πειραιά. Το έτος 1994 προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών και τοποθετήθηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιά. Το έτος 1999 προήχθη στο βαθμό του Εφέτη και τοποθετήθηκε στο Εφετείο Αθηνών. Το έτος 2008 προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Εφετών και τοποθετήθηκε στο Εφετείο Αιγαίου και μετέπειτα στο Εφετείο Αθηνών όπου και υπηρέτησε έως το έτος 2012, οπότε και προήχθη στο βαθμό του Αρεοπαγίτη και εντάχθηκε στο Α2 Πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου. Το έτος 2018 προήχθη στο βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και τοποθετήθηκε ως Πρόεδρος στο Α2 Πολιτικό Τμήμα. 

Σε περίπτωση των δεύτερων εκλογών και αφού πρώτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώσει τριήμερες εντολές σχηματισμού Κυβέρνησης στα τρία πρώτα Κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) και δεν σχηματιστεί Κυβέρνηση, τότε θα οριστεί νέα Υπηρεσιακή Κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Χώρα σε δεύτερες εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα. Στις δεύτερες εκλογές είναι πολύ πιθανό να ορισθεί Πρωθυπουργός ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος. Ο ίδιος Προήδρευσε επί σειρά ετών στο Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ ΑΕΙ. Προεδρεύων επί σειρά ετών στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης της Διοικήσεως στις δικαστικές αποφάσεις.

Διετέλεσε για τρεις θητείες μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και προήδρευσε σε πολλές συνεδριάσεις του. Μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης, του οποίου διετέλεσε και πρόεδρος.

Δίδαξε επί 21 έτη (1995-2016) στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο). Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. 

Εθνικός εισηγητής στο 18ο Συνέδριο της Ενώσεως Συμβουλίων της Επικρατείας και Ανωτάτων Διοικητικών Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, Ελσίνκι 2002 [θέμα : Le renvoi prejudiciel a la Cour de Justice des Communautes Europeenes].

Μελέτες και εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά.

Διετέλεσε πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Μέλος της συντακτικής επιτροπής της Επετηρίδας Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών, που εκδίδεται από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς και άλλων επιστημονικών περιοδικών και σωματείων.

 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδράσει

 

Σε αυτό το σενάριο από τις πρώτες μέχρι τις δεύτερες εκλογές, είναι πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ που λάβει δεύτερος εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, να ορκίσει Κυβέρνηση μειοψηφίας και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Βέβαια πολλοί κάνουν λόγο για πολιτική αυτοκτονία καθώς είναι απίθανο να μπορέσει να λάβει 151 Βουλευτές ακόμη και αν δεχθούν να συνεργαστούν μαζί του το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ 25.

 

Πως θα γίνουν οι εκλογές

Ένας ακόμη αξιοσημείωτος παράγοντας είναι το πώς θα γίνουν οι εκλογές. Και οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις θα γίνουν με λίστα. Οι αρχηγοί των κομμάτων δεν είναι δεσμευμένοι να κρατήσουν την ίδια σειρά όπως δηλαδή εκλέχτηκαν οι Βουλευτές τον Ιούλιο του 2019. Βέβαια αυτό φαίνεται ότι θα δημιουργήσει τριγμούς καθώς πλέον οι Βουλευτές δεν θα μπορούν να κυνηγούν τον σταυρό και την παρουσία περισσότερων ανθρώπων στην κάλπη.

 


   Οι γκρίζες ζώνες των δημοσκοπήσεων

Στα παραπάνω σενάρια βέβαια έχει ιδιαίτερη σημασία η ανάλυση των δημοσκοπήσεων. Ποια είναι λοιπόν οι γκρίζες ζώνες; Σημεία που σε αυτή την φάση θα μπορούσαν να θεωρηθούν γκρίζα, είναι οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από ΣΥΡΙΖΑ προς ΝΔ, Σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις οι μετακινήσεις αυτές κυμαίνονται από 8% έως 12%. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό γιατί επί της ουσίας είναι αυτό που διογκώνει την διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα. Αν η τάση αυτή επικρατήσει σε κανονικό εκλογικό περιβάλλον, είναι ζητούμενο και αποτελεί την ουσιαστική γκρίζα ζώνη. Το ποσοστό των αναποφάσιστων δεν αποτελεί κρίσιμη μάζα ώστε να θεωρηθεί γκρίζα ζώνη. Άλλωστε, τους αναποφάσιστους, με διάφορα υπολογιστικά μοντέλα, μπορείς να τους διαχειριστείς.


   

   που πάνε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, από το 31 στο 20;

Περίπου 8% με 12% πάνε απευθείας στην ΝΔ και ένα μεγάλο ποσοστό στους αναποφάσιστους. Υπάρχει και ένα ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συνεργάζεται δημοσκοπικά (αρνούνται να συμμετέχουν στις έρευνες), με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια υποεκτίμηση του ποσοστού του.
   

   Πως κινούνται οι ψηφοφόροι ΚΙΝΑΛ; Η εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη μπορεί να
   γίνει πρόθεση ψήφου;

Οι ψηφοφόροι ΚΙΝΑΛ (όσοι απέμειναν) παραμένουν πιστοί στο ΚΙΝΑΛ. Το ΚΙΝΑΛ δεν δείχνει δημοσκοπικά σκαμπανεβάσματα. Το ποσοστό του το βρίσκουν πάντα οι δημοσκοπήσεις. Το πρόβλημα του είναι ότι πράγματι , στη σύγκριση Γεννηματά / Μητσοτάκη, οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ επιλέγουν Μητσοτάκη. Αυτό όμως προς το παρόν δεν δείχνει να είναι λόγος για το εγκαταλείψουν. Αν το πρόβλημα σ ένα κόμμα είναι η ηγεσία, το πιο πιθανό να αλλάξεις ηγεσία και όχι κόμμα…


   

   Ποιο σκέλος της πανδημίας θα επηρεάσει πιο πολύ τη στάση των πολιτών στο
   εξής;

Η οικονομία και η διαχείριση της είναι αυτό που από εδώ και πέρα θα καθορίσει και την στάση των πολιτών. Είναι ένα θέμα πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το νέο τσουνάμι ανέργων που θα αφήσει πίσω της η νόσος, πως θα βρει τρόπους να στηρίξει σημαντικούς κλάδους της οικονομίας (τουρισμός, μεταφορές) και πως θα επαναφέρει γενικότερα την κανονικότητα, πάνω στην οποία κρίνονται σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις.
   Έχοντας τον Πρωθυπουργό κάθε τόσο να βγάζει διαγγέλματα του δίνεις ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν έχει λόγους να κάνει κάτι αντίστοιχο. Στα δύσκολα, η κοινή γνώμη στρέφεται προς τον ηγέτη και αυτό λειτουργεί εις βάρος όλων των άλλων. Αν και στην καταλληλότητα ο Μητσοτάκης είχε πάντα καλύτερους δείκτες από τον Τσίπρα.


   Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει τομή στον πολιτικό χρόνο και γιατί;

Αυτό έχει ήδη συμβεί. Η νόσος δεν άλλαξε μόνο τον τρόπο ζωής μας, άλλαξε και τον τρόπο με τον οποίο ασκείται πολιτική. Η εικόνα με υπουργούς και υφυπουργούς καθημερινά να μας μιλούν για μέτρα , να μας δίνουν οδηγίες για το πώς θα βγούμε, πως θα δουλέψουμε μέχρι και πως θα αρρωστήσουμε, είναι μια άλλη πολιτική , είναι ένα άλλος τρόπος άσκησης πολιτικής που δημιουργεί ιστορικό προηγούμενο. Αυτό σημαίνει ότι αν έγινε μια φορά για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, θα μπορούσε να συμβεί ξανά για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Και αυτό είναι μάλλον τρομακτικό και μόνο να σκεφτεί κανείς....
   

   Η καθολική αποδοχή χειρισμών Μητσοτάκη μπορεί να μετουσιωθεί σε πολιτική
   στήριξη και εκλογική επιδοκιμασία;

Οι επιδράσεις μιας πολιτικής , είτε θετικές είτε αρνητικές, δεν κρατούν για πάντα. Πάντα παίζει ρόλο το κυρίαρχο θέμα της περιόδου των εκλογών. Αν το θέμα είναι η οικονομία , σχεδόν κανένας δεν θα θυμάται πόσο καλά τα κατάφερες με την νόσο. Όλοι θα σου λένε ότι « εσύ μας έφερες σε αυτό το χάλι» και κει οι τάσεις μπορούν να αλλάξουν ραγδαία. Έχουμε δει και στο παρελθόν κόμματα να απογειώνονται δημοσκοπικά και στις εκλογές να κάνουν ανώμαλη προσγείωση..
   

   Ποιο/α στοιχείο  εντυπωσιάζει περισσότερο;

Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Την έχω ονομάσει  «η διαφορά του Κορωνοϊού»! Εξηγείται βεβαίως και από το υψηλό ποσοστό δημοφιλίας του Μητσοτάκη που κρατά τους ψηφοφόρους στη ΝΔ και προσελκύει και άλλους από άλλα κόμματα. Η συσπείρωση της κοινής γνώμης γύρω από τη κυβέρνηση σ τέτοιες στιγμές , είναι δεδομένη και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Πάντως στα 18 χρόνια που κάνω μετρήσεις , ποτέ δεν έχει καταγραφεί τέτοια διαφορά ανάμεσα σε δυο κόμματα εξουσίας. Για αυτό και η διαφορά είναι αυτή του Κορωνοϊού…


Πόσο κοντά στην αυτοδυναμία είναι η ΝΔ;

Αν γίνουν οι εκλογές με την απλή αναλογική είναι πολύ πιθανό να έχουμε την επομένη την ακόλουθη κοινοβουλευτική εικόνα:

ΝΔ 140-147 Βουλευτές

ΣΥΡΙΖΑ 80-88 Βουλευτές

ΚΙΝΑΛ 24- 30 Βουλευτές

ΚΚΕ  18-22 Βουλευτές

Ελ.Λύση 12-16 Βουλευτές

Μέρα 25 10-12 Βουλευτές

Με αυτή την εικόνα ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία πάρει τους πιο λίγους Βουλευτές και τα υπόλοιπα κόμματα την ζενίθ, τότε ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΜΕΡΑ25 μάξιμουμ θα έχουν συγκεντρώσει 130 Βουλευτές. Άρα δεν θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση καθώς η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ σίγουρα θα την καταψηφίσουν. Άρα μοιραία θα οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες. Με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά και την εκλογική δύναμη που καταγράφεται θα έχουμε τις ακόλουθες έδρες πανελλαδικά

 ΝΔ 160-170 Βουλευτές

ΣΥΡΙΖΑ 70-80 Βουλευτές

ΚΙΝΑΛ 19-24 Βουλευτές

ΚΚΕ  15-18 Βουλευτές

Ελ.Λύση 10-13 Βουλευτές

Μέρα 25 9-11 Βουλευτές

Έτσι φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα αυξήσει έστω και λίγο την εκλογική της δύναμη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα θα οδηγηθεί στην 4η συνεχόμενη εκλογική του ήττα και η παραίτηση του θα είναι δεδομένη.


Στην Πέλλα

Υπάρχει ενδιαφέρον και στην Πέλλα για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές αφενός και αφετέρου με τον τρόπο που θα διανεμηθούν οι έδρες. Στις πρώτες εκλογές η ΝΔ στην Πέλλα όπως πιθανόν και στις δεύτερες θα είναι κοντά στο 50%. Στις Βουλευτικές εκλογές του 2019 έχει λάβει 42,29% έναντι 28,52% του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε είναι πολύ πιθανό σενάριο Η ΝΔ να πάρει δυο έδρες, με τον Γιώργο Καρασμάνη και στον Διονύση Σταμενίτη να τις λαμβάνουν αν μείνει η λίστα σταθερή, ο ΣΥΡΙΖΑ μια με την θεοδώρα Τζάκρη ενώ φαίνεται ότι την τέταρτη έδρα θα την πάρει το ΚΙΝΑΛ που είχε λάβει στην Πέλλα 9%. Βέβαια στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 στην Πέλλα πρώτη ήταν η ΝΔ με 35,23%, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,96%,  τρίτο το ΚΙΝΑΛ με 7,25% και τέταρτη η Ελληνική Λύση με 6,9%. Σε αυτή την περίπτωση της απλής αναλογικής της Πέλλας θα μείνει εκτός ο τρίτος Βουλευτής της λίστας Λάκης Βασιλειάδης από πλευράς ΝΔ ενώ αν δεν αλλάξει η λίστα το Κιναλ, πρώτος στην Πέλλα θα είναι η Ραχήλ Αλεξανδρίδου γνωστή δικηγόρος από την περιοχή της Σκύδρας. Παρόμοια θα είναι η κατάσταση και στις δεύτερες εκλογές καθώς πλέον ο εκλογικός νόμος έχει αλλάξει και η Νέα Δημοκρατία θα λάβει 12 έδρες από τις τριεδρικές που αποκτούν μεγαλύτερη αναλογική. Έτσι στις δεύτερες εκλογές όλες οι τριεδρικές θα πάνε 2-1 υπέρ του πρώτου Κόμματος, με αποτέλεσμα οι τετραεδρικές, οι πενταεδρικές και οι εξαεδρικές να διανεμηθούν με μεγαλύτερη αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι στις τετραεδρικές το ΚΙΝΑΛ έχει πιθανότητες να λάβει κάποια έδρα. Με βάση τα αποτελέσματα του 2019, με τον παρόντα νόμο θα έπαιρνε έδρα στην Πέλλα καθώς το ποσοστό του το μεγαλύτερο από όλες τις τετραεδρικές. Έτσι στην επόμενη Βουλή όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, είναι πολύ πιθανό να δούμε στην Πέλλα τη ΝΔ με δυο έδρες, μια στον ΣΥΡΙΖΑ και μια στο ΚΙΝΑΛ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more