Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Σκληρό ροκ από τον Ε. Προκοπίδη: Ο Δήμαρχος Αλμωπίας διεκδικεί τον ρόλο του συγκοινωνιολόγουΠραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22-5-20 η δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμωπίας, με σημαντικά θέματα ημερήσιας διάταξης, με κυριότερο αυτό της ΜΕΡΙΚΗΣ επικαιροποίησης του Ρυμοτομικού σχεδίου Αριδαίας(πεζοδρομήσεις των κεντρικών οδικών αξόνων). Ένα θέμα που θα μας απασχολήσει για πολύ στο μέλλον και θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της πόλης. ο κος Προκοπίδης Δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζει τον Δήμαρχο συγκοινωνιολόγο ενώ τον κατηγορεί πως για άλλη μια φορά πραγματοποιεί τα Δημοτικά συμβούλια δια περιφοράς και όχι με τηλεδιάσκεψη όπως για παράδειγμα στον Δήμο Αλμωπίας. Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση και βγάλτε τα συμπεράσματα σας:


Ο κ. Δήμαρχος, διεκδικώντας ρόλο συγκοινωνιολόγου, εισηγήθηκε το θέμα, αγνοώντας όλους τους φορείς της πόλης(Εμπορικό Σύλλογο, Αστυνομία, Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου, Τεχνικές Υπηρεσίες κ.α.).
Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή και αυτή την συνεδρίαση, επέλεξε να την πραγματοποιήσει δια περιφοράς και όχι διαδικτυακά, όπως είχαν προτείνει πολλά μέλη του Δ.Σ., προκειμένου να έχουν ενημέρωση τα τοπικά ΜΜΕ και οι πολίτες του Δήμου.
Ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετείχα στη διαδικασία της συνεδρίασης.
Ακολουθεί το κείμενο της ψηφοφορίας, επί όλων των θεμάτων:
ΠΙΝΑΚΑΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ της με αριθ. 5/2020 δια περιφοράς συνεδρίασης Δ.Σ. Αλμωπίας του Δημοτικού Συμβούλου, Προκοπίδη Ευαγγέλου του Συμεών.
Σας στέλνω τον "Πίνακα ψηφοφορίας θεμάτων ημερήσιας διάταξης" της με αριθ. 5/2020 δια περιφοράς συνεδρίασης του Δ.Σ. Αλμωπίας, με την ευχή αυτός ο τρόπος συνεδριάσεων να είναι ο τελευταίος και να επανέλθουμε στις δια ζώσης συνεδριάσεις, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βοηθούν στην ανάδειξη σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες του Δήμου.
Θέμα πρώτο: 6η Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Αλμωπίας, έτους 2020
Ψηφίζω ναι, στην 6η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου διότι αφορά μέτρα που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν και αφορούν την αντιμετώπιση του covid-19.
Διατηρώ επιφυλάξεις για την χρήση των
συγκεκριμένων κωδικών. Επαναλαμβάνω και επισημαίνω, ότι είναι η 6η αναμόρφωση σε 5 μήνες .
Ο προϋπολογισμός έχει ήδη υποστεί σοβαρή παραμόρφωση με κίνδυνο την οικονομική δυσλειτουργία και την δημιουργία μεγάλων προβλημάτων στο μέλλον.
Θέμα δεύτερο: Έγκριση απόδοσης εισπραχθέντων εσόδων του ημερήσιου τέλους λαϊκών αγορών στην ΠΕ Πέλλας
Ψηφίζω παρών, στην απόδοση εισπραχθέντων εσόδων του ημερήσιου τέλους λαϊκών αγορών στην ΠΕ Πέλλας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί υποχρέωση του Δήμου.
Θα πρέπει να τονίσω, ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένος Κανονισμός Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών, στον οποίο να συμπεριλαμβάνεται το σύνολο της κείμενης Νομοθεσίας. Οι Λαϊκές Αγορές του Δήμου, λειτουργούν κατά το δοκούν και σύμφωνα με τη «βούληση» της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.
Τέλος, θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας αξιόπιστος μηχανισμός είσπραξης των αναλογούντων τελών, με αποτέλεσμα ο Δήμος Αλμωπίας να υφίσταται τεράστια απώλεια εσόδων.
Θέμα τρίτο: Επιλογή υδρονομέων Δήμου Αλμωπίας, αρδευτικής περιόδου 2020
Ψηφίζω ναι, στις προτάσεις των Τοπικών Κοινοτήτων και των Προέδρων τους. Γνωρίζουν καλύτερα τα πρόσωπα και τις ανάγκες στις Κοινότητες τους και αυτοί, πρωτίστως θα συνεργασθούν μαζί τους Οφείλουμε να σεβαστούμε τις προτάσεις τους.
Το μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία των αρδευτικών γεωτρήσεων, είναι η χαμηλή «εισπρακτικότητα» των τελών άρδευσης και εκεί πρέπει να στρέψει την προσοχή της η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα που θα της επιτρέψουν να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο της Επαρχίας μας.
Θέμα τέταρτο: Έγκριση Μελέτης με τίτλο «Προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων και αγροτικών για την ενίσχυση του στόλου του Δήμου Αλμωπίας» (Πρόγραμμα : «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»)
Ψηφίζω ναι, στην έγκριση Μελέτης με τίτλο «Προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων και αγροτικών για την ενίσχυση του στόλου του Δήμου Αλμωπίας» (Πρόγραμμα : «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»). Θα πρέπει να σημειώσω, μετά λύπης μου, ότι στις μέχρι τώρα εγκρίσεις από το ΥΠ.ΕΣ, ο Δήμος Αλμωπίας, είναι ο μόνος Δήμος ο οποίος έχει εξαιρεθεί από το Πρόγραμμα.
Θέμα πέμπτο: Έγκριση Μελετών ΤΠ2020 με τίτλους 1. «Ασφαλτοστρώσεις οδικού δικτύου Δήμου Αλμωπίας» και 2. «Συντήρηση οδικού δικτύου Δήμου Αλμωπίας»
Ψηφίζω ναι, στην έγκριση Μελετών ΤΠ2020 με τίτλους: 1. «Ασφαλτοστρώσεις οδικού δικτύου Δήμου Αλμωπίας» και 2. «Συντήρηση οδικού δικτύου Δήμου Αλμωπίας».
Επισημαίνω ότι το έργο αυτό αφορά έναν μικρό αριθμό Τοπικών Κοινοτήτων, ενώ το σύνολο του οδικού δικτύου του Δήμου, είναι σε άσχημη και επικίνδυνη κατάσταση για την ασφάλεια των πολιτών.
Θέμα έκτο: Επικαιροποίηση του εγκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης της Αριδαίας του Δήμου Αλμωπίας
Ψηφίζω παρών, επισημαίνοντας προς το Δ.Σ. και την διοίκηση του Δήμου, ότι η οδός Κύπρου αποτελεί μία από τις δύο σημαντικότερες οδικές αρτηρίες της πόλης της Αριδαίας (μαζί με την οδό Καπετάν Γαρέφη). Ιδιαίτερα τις Πέμπτες που λειτουργεί η Λαϊκή Αγορά και κλείνει η οδός Κ. Γαρέφη, αποτελεί την μοναδική οδική αρτηρία της πόλης, που ενώνει τις δύο πλευρές της(Βορράς-Νότος) και συμβάλλει αποκλειστικά στην αποσυμφόρηση της. Η όποια απόφαση για κλείσιμό της, για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, ώστε και τα καταστήματα που υπέστησαν σημαντική οικονομική ζημιά λόγω covid-19 να εξυπηρετηθούν αλλά και το κέντρο της πόλης να μην υποστεί κυκλοφοριακό έμφραγμα. Μια τέτοια απόφαση λοιπόν, για να είναι λειτουργική, πρέπει μελετηθεί από ειδικούς με την συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου, της Αστυνομίας και άλλων φορέων. Να ενημερωθούν εμπεριστατωμένα όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης, που έχουν αποκλεισθεί από όλες τις σχετικές συζητήσεις. Θεωρώ ότι οι όποιες αλλαγές επί της Κύπρου και των άλλων οδών, πρέπει να γίνουν αρχικά, σε συγκεκριμένες ώρες και μετά το κλείσιμο της αγοράς.
Η εισήγηση κρίνεται πρόχειρη, απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία και θα πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση με τους φορείς της Πόλης. Θεσμικά, πριν έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα έπρεπε να τεθεί σε συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου.
Θέμα έβδομο: Λειτουργική διαμόρφωση πεζοδρομίων
Ψηφίζω ναι, στην λειτουργική διαμόρφωση πεζοδρομίων επί των οδών Κύπρου, Χρ. Σμύρνης και παράπλευρης οδού Κεντρικής πλατείας, με σκοπό την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία
Θέμα όγδοο: Έγκριση εξάμηνης πρακτικής άσκησης τεσσάρων (4) φοιτητών.
Ψηφίζω ναι, στην έγκριση εξάμηνης πρακτικής άσκησης τεσσάρων (4) φοιτητών καθώς ο Δήμος οφείλει να υποστηρίζει την εκπαίδευση των φοιτητών μας.
Θέμα ένατο: Έγκριση Ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλμωπίας έτους 2019
Δηλώνω παρών, στην Έγκριση της Ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλμωπίας, έτους 2019.
Επισημαίνω για άλλη μια φορά την εμφανή υποβάθμιση από όλες τις Δημοτικές Αρχές, της σημαντικής αυτής Επιτροπής.
Η Επιτροπή επί της νέας Δημοτικής Αρχής και με Πρόεδρο τον Δήμαρχο κ. Μπάτση, τους τελευταίους 9 μήνες συνεδρίασε μόνο δύο φορές, χωρίς να συζητήσει κανένα από τα σημαντικά θέματα που ετέθησαν.
Η σύγκλιση της Επιτροπής πρέπει να γίνεται ανά μήνα, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία με θέματα (πέραν αυτών που απαιτούν εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο), που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος, τις αναπλάσεις περιοχών, τις πολεοδομικές παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της πόλης, τη χωροταξική λειτουργία της πόλης και των οικισμών, το πόσιμο νερό του δικτύου ύδρευσης και μιας σειράς ζητημάτων που έχουν σχέση με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more