Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

"Γεγονότα και Αποριες. Ευθύνες;


"Αλήθεια, ποιο είναι το όριο της αξιοπρέπειας απο την ξεφτίλα; Mηπως είναι αυτό το όριο που διαχωρίζει την διαδήλωση από τις ακραίες πράξεις βίας και βανδαλισμού; Παρακολουθούσα διαδικτυακά (καθώς η στρατιωτική θητεία και ο περιορισμός μετακίνησης σε νομούς δεν μου επιτρέπει να είμαι στον τόπο μου), την "εκδήλωση" αγανάκτησης (;) για τα 2 λεωφορεία που ήρθαν στην Άρνισσα τα ξημερώματα της Τρίτης. Καμπάνες, φωνές, βρισιές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις. 2 λεωφορεία σταματημένα μπροστά σε ένα ξενοδοχείο γεμάτα κόσμο (έχοντας παιδιά μέσα), να είναι ο πυρήνας της εξέγερσης. Πολλά ερωτηματικά μου ήρθαν στο μυαλό. 

Ερώτηση 1. 
Από που προήλθε η απόφαση για να μεταφερθούν 50 κάτι μετανάστες στον ορεινό όγκο της Πέλλας; Είχα ανοίξει τον φορητό υπολογιστή μου από την μια για να παίρνω εικόνα από live μεταδόσεις στο FaceBook και το κινητό μου να δέχεται και να παίρνει την μια κλήση μετά την άλλη. Δεν το ήξερε κανείς. Μόνο η Αστυνομία. Και με λόγια δεξια-αριστερα έφτασε στον δήμαρχο και ο δήμαρχος ενημέρωσε το κόσμο, σωστό από την μια μεν, ο τρόπος ίσως θα μπορούσε να ήταν λίγο πιο ειρηνευτικός, δε. 

Ερώτηση 2.
 Ο Δήμαρχος, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (Κυβέρνηση), γιατί δεν ενημερώθηκε γιαυτό που επρόκειτο να γίνει; αμέσως είδαμε να σπεύδει, το απόγευμα της Δευτέρας στην Παναγιτσα, για να ενωθεί με τον κόσμο που έκαναν την διαδήλωση τους στην είσοδο του χωρίου. Τα λεωφορεία έφτασαν στην Παναγίτσα και δεν κατάφεραν να αποβιβάσουν τον κόσμο. Δημοσιεύσεις στο FaceBook ξαφνικά δήλωναν πως θα έρθουν στην Άρνισσα αυτά τα λεωφορεία με τους μετανάστες. Οι συγχωριανοι μου άρχισαν να μαζεύονται στον χώρο πισω απο το ξενοδοχείο (δεν μπορούσαν μπροστα, γιατί δεν υπάρχει δρόμος, ασε που έχει και θεα την καταπληκτική Λίμνη Βεγορίτιδα). 

Ερώτηση 3 
Ποιος, ξαφνικά, πήρε την απόφαση να μείνουν στην Άρνισσα; Το τηλέφωνο μου και πάλι πήρε φωτιά για να ενημερωθώ σχετικά. Οι άνθρωποι αυτοί θα έμεναν προσωρινά, για ένα βράδυ, για να οδηγηθούν το μεσημέρι της Τρίτης στην Χαλκηδόνα. Οι διαχειριστές του ξενοδοχείου άνοιξαν για ένα βράδυ την μονάδα, για να διευκολύνουν τους ανθρώπους. Και αυτούς που ήταν στο λεωφορείο και αυτούς που πήραν την απόφαση να έρθουν στην Άρνισσα. Με μανούβρες τα λεωφορεία κάνουν "μεταβολή" για να φύγουν. Μέχρι στιγμής οι μόνοι θεσμικοί εκεί ήταν ο πρόεδρος ΤΚ της Άρνισσας και κάποια μέλη του τοπικού συμβουλίου. Μέτα από αρκετή ώρα καταφθάνει και ο Δήμαρχος μαζί με τον εκλεγμένο Δημοτικό σύμβουλο του απο την Βεγορίτιδα. Μετα από συνομιλίες με τους κατοίκους, που από άλλους δέχτηκε συγχαρικια ως σωτήρ και από άλλους "κράξιμο", διότι θεωρήθηκε γνώστης της κατάστασης, αποχώρησε κι αυτος. Έφυγαν και τα λεωφορεία. Άρχισαν να διαδίδονται φήμες ξαφνικά πως ο πρόεδρος της ΤΚ Άρνισσας είχε συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία, χωρίς να μπορώ να μαθω τον λόγο, κάτι που διαψεύστηκε απο συγγενικά πρόσωπο λίγες ώρες μετά. Και μετά το ΧΑΟΣ. Πέτρες, καδρόνια, μια τεράστια φωτιά έξω από το ξενοδοχείο και φυσικά οι ύβρεις που δεν σταμάτησαν από την αρχή των γεγονότων. Μπούγιο να σπρώχνει τους διαχειριστές του ξενοδοχείου, να μπαίνουν μέσα στην δομή, να ακούγονται σπασίματα και να φεύγουν γροθιές δεξιά και αριστερά. Να μην ξέρεις ποιος ρίχνει και ποιος τρώει. Παράλληλα ζημιές γινόντουσαν και στο ξενοδοχείο στην Παναγίτσα. Με το ξημέρωμα της Τρίτης άρχισαν να φαίνονται οι ζημιές. Άρχισαν να μαθαίνονται τα νέα και από το νοσοκομείο που οδηγήθηκαν οι ξενοδόχοι και να κινείται η άσκηση διώξεων. Πέρα από αυτά, τα οποία κάνουν το πρόβλημα να φαίνεται σε τοπικό επίπεδο, κανάλια και site εθνικής εμβέλειας έπαιζαν εικόνες από τον τόπο μου. Χαρακτήριζαν τους συγχωριανούς και συντοπίτες μου ως ακραιους και φασίστες. Γνωστοί μου από άλλες περιοχές της χώρας με έπαιρναν τηλέφωνο και με ρωτούσαν τι έγινε. Ντροπή. Αυτό ένιωσα.

 Ερώτηση 4.
 Ποιος θα πληρώσει την ενδεχόμενη ζημιά που μπορεί να προκλήθηκε η να προκληθεί σε τοπικά προϊόντα μόνο και μόνο για τους χαρακτηρισμους που δεχτήκαμε; Ο Δήμαρχος έκανε δήλωση για να καταδικάσει τα γεγονότα σε κανάλι εθνικής εμβέλειας, χωρις φυσικά να αναφέρει οτι αυτός σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης. Ερώτηση 5. Ο Πρόεδρος της ΤΚ και τα άλλα μέλη που ήταν παρών, καταδίκασαν τα γεγονότα; κι αν το έκαναν, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τις αρχές για να πληρώσουν αυτοί που έκαναν την ζημιά; Κερασάκι στην τούρτα τα πλάνα από το RT και το CNN που έβγαλαν εκτός συνόρων τις απαράδεκτες εικόνες που διαδραματιστηκαν εκεί. Posts και σχόλια με συγχωριανους μου, που δείχνουν πως η κατάσταση εκεί ειναι τεταμένη. Ερώτηση 6. Θα βγει επιτέλους κάποιος υπεύθυνος να μας πει τι θα γίνει απο εδω και πέρα με το θέμα, για ηρεμήσουν τα πραγματα;


Σταύρος Ε. Γκάτσος
Μέλος Τοπικής Κοινότητας  Άρνισσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more