Τρίτη 19 Μαΐου 2020

«ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ: ο νομός που έβλεπε τα έργα να χάνονται»


Το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών συστάθηκε το έτος 1984 και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1985. Στεγάστηκε δε στο οίκημα (έτος κατασκευής 1965), στο οποίο στεγαζόταν και λειτουργούσε μέχρι τότε το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών. Την ίδια στιγμή το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών και η Εισαγγελία Γιαννιτσών στεγάστηκαν σε μισθωμένα διαμερίσματα σε διαφορετικό κτίριο από το Πρωτοδικείο. Επομένως, είναι αυτονόητο, ότι οι δικαστικές υπηρεσίες της πόλης των Γιαννιτσών είναι διάσπαρτες δημιουργώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους και στεγάζονται σε απαρχαιωμένα και ακατάλληλα κτίρια, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή των πολιτών, που τα επισκέπτονται για την διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Το 2006 δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 123196/2006 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία ανατέθηκε στην «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ» το έργο «Μελέτη, δημοπράτηση, επίβλεψη, παραλαβή και προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού του έργου «Ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών Ν. Πέλλας» και φάνηκε, ότι δικαιώθηκε ο πολύχρονος αγώνας της κοινωνίας των Γιαννιτσών (βλ. ενδεικτικά δωρεάν παραχώρηση από τον Δήμο Γιαννιτσών δημοτικής έκτασης, για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στα Γιαννιτσά, ερωτήσεις στην Βουλή και παρεμβάσεις του συνόλου των τότε βουλευτών του νομού και ενέργειες όλων των Δημάρχων Γιαννιτσών) και επιτέλους ένα δίκαιο αίτημα της μεγαλύτερης πόλης του νομού λάμβανε σάρκα και οστά, ώστε η περιφέρεια του Δήμου Πέλλας να αποκτήσει επιτέλους σύγχρονες εγκαταστάσεις απονομής της δικαιοσύνης.

Πράγματι, τα επόμενα δύο χρόνια έλαβαν χώρα όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες και η μελέτη για την ανέγερση του έργου ολοκληρώθηκε. Το μόνο που απέμενε ήταν η χρηματοδότηση του έργου και η κατασκευή του. Μάλιστα, από πλευράς ωριμότητας το εν λόγω έργο ήταν το πρώτο σε όλη την χώρα και την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αν γίνονταν ένα δικαστικό μέγαρο στη χώρα, αυτό θα έπρεπε να ήταν των Γιαννιτσών. Δυστυχώς, όμως, η οικονομική κρίση, που ενέσκηψε στην χώρα μας το έτος 2010, είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει κάθε ανάλογο έργο.

Την ίδια στιγμή για το Πρωτοδικείο Έδεσσας, που αναντίρρητα αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα με αυτό των Γιαννιτσών από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής και ακατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων, άδικα και για λόγους, που δεν γνωρίζουμε, δεν υπήρχε η παραμικρή πρόνοια από την πολιτεία για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου (δεν υπήρχε καν οικόπεδο, πόσο μάλλον μελέτη, κλπ) παρά μόνο σε επίπεδο προθέσεων.

Και ενώ για χρόνια δεν έγινε το παραμικρό και δεν υπήρξε η παραμικρή μεταβολή στις παραπάνω συνθήκες αναφορικά με τα δύο Πρωτοδικεία, ξαφνικά στις 15-3-2017 ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Κοντονής, επισκέφθηκε την Έδεσσα, και παρουσία των βουλευτών του νομού, Γ. Σηφάκη και Θ. Τζάκρη,
ανακοίνωσε, ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στην Έδεσσα (!!!).

ΑΝΤΙ λοιπόν ο τότε Υπουργός και οι βουλευτές του τότε κυβερνώντος κόμματος του νομού μας να ενεργήσουν ως πολιτική ηγεσία ενός κράτους που έχει συνέχεια (όπως ζητούν σήμερα κάποιοι),
ΑΝΤΙ να προκρίνουν το πλέον ώριμο έργο,
ΑΝΤΙ να σεβαστούν τα χρήματα των φορολογουμένων, που δαπανήθηκαν για όλες τις προπαρασκευαστικές πράξεις του παραπάνω έργου (μελέτη, κλπ), και τις εργατοώρες που απαιτήθηκαν από τις υπηρεσίες του δημοσίου,
ΑΝΤΙ να συνεκτιμήσουν το γεγονός ότι ο Δήμος Πέλλας από το 2003 έχει δεσμεύσει ένα δημοτικό ακίνητο, ώστε να ανεγερθεί δικαστικό μέγαρο, ενώ θα μπορούσε να το έχει αξιοποιήσει κατά το δοκούν,
ΑΝΤΙ να συνυπολογίσουν όλα αυτά τα αυτονόητα και αναντίρρητα πραγματικά δεδομένα, που καθιστούσαν αυτονόητη ενέργεια την άμεση συνέχιση του έργου της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών,
ΑΝΤΙ να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους στην υλοποίηση ενός μόνο έργου, που ήταν έτοιμο από κάθε άποψη,
επέλεξαν ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ.

Την ίδια ώρα για το έργο της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών αποφάσισαν την υλοποίηση εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης στο ήδη υφιστάμενο κτίριο του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών (;;;) και μετέθεσαν στις καλένδες την ανέγερση του νέου κτιρίου.

Δεν χωρεί η παραμικρή αμφιβολία, ότι η απόφαση αυτή, έθεσε σε κίνδυνο –και συνεχίζει να θέτει– την υλοποίηση και των δύο έργων και αντί να έχουμε την χαρά να ολοκληρωθεί –έστω ένα– μεγάλο έργο στο νομό μας, φτάσαμε στο σημείο να κινδυνεύουμε να χαθούν και τα δύο. Είναι αυτονόητο, ότι ο χρόνος που σπαταλήθηκε, ώστε το έργο της ανέγερσης του νέου μεγάρου της Έδεσσας να φθάσει σε ωριμότητα αυτό των Γιαννιτσών, αντί να αξιοποιηθεί για την ολοκλήρωση του έργου των Γιαννιτσών, ήταν κρίσιμος και χάθηκε ανεπιστρεπτί. Γιατί πλέον εύλογα θα πει οποιοσδήποτε τρίτος, που ταυτόχρονα με τον νομό μας διεκδικεί την υλοποίηση αντίστοιχου έργου στην δική του περιφέρεια, πώς είναι δυνατόν να προβείτε στην ανέγερση δύο δικαστικών μεγάρων στην ίδια περιφερειακή ενότητα, όταν άλλες περιοχές στερούνται την ύπαρξη ενός και μόνο κτιρίου.

Να ξεκαθαρίσουμε στο σημείο αυτό, ότι κάθε έργο που γίνεται στον πολύπαθο και αδικημένο νομό μας, που στερείται παντελώς βασικών υποδομών (βλ. οδική-συγκοινωνιακή απομόνωση, κ.α.), είναι χαρά και ευτυχία για όλους και θα τυγχάνει της άμεσης επιδοκιμασίας όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Αυτονόητο δε είναι ότι εάν ανεγερθεί το νέο δικαστικό μέγαρο της Έδεσσας από τους πρώτους, που θα χαρούν, είναι μετά βεβαιότητας οι δικηγόροι των Γιαννιτσών. Και το αντίστροφο! Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από τον νομικό κόσμο του νομού μας πώς είναι να εργάζεσαι υπό συνθήκες εξευτελιστικές, να στοιβάζεσαι σε μικρές και ανεπαρκείς αίθουσες, να προσπαθείς να επιτελέσεις το έργο σου ως συλλειτουργός της δικαιοσύνης αντί σε αίθουσες ακροατηρίων, όπως είναι το αυτονόητο, σε μικρά γραφεία υπό συνθήκες ευτελισμού του ίδιου του θεσμού της δικαιοσύνης. Ας μην γελιέται κανένας, πρώτοι οι δικηγόροι του νομού θα χαρούν, εάν κάποιο από τα δύο δικαστικά μέγαρα ανεγερθεί, όποιο και αν είναι αυτό.

Αφορμή για όλα τα παραπάνω στάθηκε το γεγονός, ότι, όπως πληροφορηθήκαμε από τον τύπο, η βουλευτής του νομού μας, κάτοικος Γιαννιτσών και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, Θεοδώρα Τζάκρη, στις 08-05-2020, στη Βουλή συζήτησε Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του έργου της ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας (!!!), και στην δευτερολογία της θυμήθηκε επιτέλους μετά από χρόνια την ύπαρξη του έργου «Νέο Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών Ν. Πέλλας», το οποίο για πρώτη φορά χαρακτήρισε «πανώριμο έργο».

Δεν θα σχολιάσουμε το γεγονός, ότι για πολλοστή φορά η ενέργεια της βουλευτού ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας αφορούσε μόνο το δικαστικό μέγαρο Έδεσσας και όχι και των Γιαννιτσών, δεν θα σχολιάσουμε το γεγονός ότι η κα βουλευτής αναγνώρισε την ωριμότητα του έργου τώρα και όχι, όταν έπρεπε.
Μόνο θα πούμε, ότι τα Γιαννιτσά δεν χωρούν σε δευτερολογίες και δεν αξίζουν μόνο λίγα δευτερόλεπτα προσοχής.

Η υπομονή μας εξαντλήθηκε και απαιτούμε απ΄ όλους η πόλη των Γιαννιτσών να τύχει της προσοχής που της αρμόζει! Είναι αδιανόητο το μοναδικό ώριμο έργο της πόλης επί μια δεκαετία τώρα να μην τυγχάνει της προσοχής και της υποστήριξης, που του αξίζει! Θα είναι ασυγχώρητο, αν χαθούν και τα δύο έργα, και αν αυτό συμβεί η αποτυχία θα έχει ονοματεπώνυμο.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών από τον Αύγουστο του 2019 αθόρυβα και μεθοδικά, με την συνδρομή και την αγαστή συνεργασία του Δήμου Πέλλας και των τοπικών βουλευτών, βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου, και πράττει κάθε αναγκαία ενέργεια, προκειμένου το δίκαιο και εύλογο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου να υλοποιηθεί.

Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανένας,
στην προσπάθεια αυτή πρέπει όλοι να συστρατευθούμε,
στην προσπάθεια αυτή πρέπει όλοι να ομονοήσουμε,
στην προσπάθεια αυτή πρέπει όλοι να ενωθούμε
και να αγωνιστούμε, μακριά από προσωπικές στρατηγικές και συμφέροντα!

Ας προτάξουμε επιτέλους όλοι το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας!!!

Ο Πρόεδρος
του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών

Χρήστος Α. Τανάσκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more