Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Κ. Μάλαμα προς Γ. Αγγελοπούλου : Να συμβάλλει η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” ώστε η ιστορία της επανάστασης της Χαλκιδικής να φτάσει σε όλο τον κόσμο.



Ομιλία στην ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς για την οργάνωση των εκδηλώσεων των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. 


Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτής της σημερινής συνεδρίασης και την παρουσία όλων αυτών των εκπροσώπων, να εκφράσω κι εγώ ορισμένες σκέψεις, σε σχέση με τις επικείμενες δράσεις για τα 200 χρόνια της ελληνικής Επανάστασης στην Ελλάδα και στις χώρες του εξωτερικού, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Είναι σαφές ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς κι οι Έλληνες που σταδιοδρομούν σε πολιτικές θέσεις στο εξωτερικό, αποτελούν πρέσβεις της Ελληνικής Ιστορίας κι οι παρεμβάσεις τους μπορούν να συμβάλλουν πραγματικά και ουσιαστικά, όχι μόνο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στις ελληνικές Κοινότητες του εξωτερικού, αλλά και συνολικά στην ανάδειξη του αγώνα της ελληνικής Επανάστασης και της συμβολής του στα παγκόσμια γεγονότα που άλλαξαν τη ροή της ευρωπαϊκής και διεθνούς Ιστορίας. 
Το ερώτημα βέβαια είναι, πώς θα μπορέσουμε αυτό το φιλόδοξο στόχο να τον καταστήσουμε εφαρμόσιμο και στο σημείο αυτό ακριβώς καθίσταται κρίσιμο και το έργο και το δικό μας από τη Βουλή γενικότερα και το έργο της επιτροπής του 2021, η οποία έχει επωμιστεί ένα πολύ δύσκολο καθήκον, ομολογουμένως, να οργανώσει μια τόσο μεγάλη προσπάθεια εντός και εκτός Ελλάδος. Θα έλεγα λοιπόν, ότι το βασικό σε αυτή τη φάση, είναι να προχωρήσει ένα πρώτο σχέδιο συμμετοχής των Ελλήνων αιρετών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, ένας πρώτος συντονισμός δράσεων- άμεσα όμως- ώστε να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες των εκδηλώσεων σε όλες τις χώρες που είτε φιλοξενούν ελληνικές Κοινότητες είτε κατά την περίοδο της Επανάστασης διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο.
Θα μπορούσε, επίσης, να αξιοποιηθεί και η δουλειά που έκανε ήδη η Βουλή, όλο το προηγούμενο διάστημα με την Έκθεση του Ιωάννη Καποδίστρια. Δουλειά, στην οποία συνέβαλαν πάρα πολύ κι οι χώρες του εξωτερικού στις οποίες είχε παρουσία και ο κυβερνήτης, μια πολύ σημαντική Έκθεση που θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Θα πρέπει, ταυτόχρονα, όλη αυτή η δουλειά να πάρει και μια τοπική διάσταση στην Ελλάδα. Να συνδεθεί, δηλαδή η δράση των Ελλήνων της διασποράς και με τους ιδιαίτερους στόχους της επανάστασης εντός της χώρας. Είναι σημαντικό όλοι οι Έλληνες της διασποράς να συνδεθούν με την ιστορία της επανάστασης, στους τόπους καταγωγής τους. Μπορώ να το πω, κρίνοντας και από το γεγονός και σε σχέση με αυτό που είπε ο συνάδελφος προηγουμένως, αλλά και γιατί κι εγώ η ίδια υπήρξα παιδί μεταναστών και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι μετανάστης. 
Για παράδειγμα, στη Χαλκιδική να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, που ζουν στο εξωτερικό και επισκέπτονται τον τόπο τους επιστρέφοντας κάθε χρόνο στα χωριά τους, να μάθουν για την ιστορία του καπετάν Χάψα, να μάθουν για την ιστορία του Εμμανουήλ Παππά, για την καταστροφή της Χαλκιδικής από τον Μπαϊράμ Πασά, αλλά και για τις σφαγές που έγιναν και ακολούθησαν στον Πολύγυρο, στο Μαύρο Αλώνι της Ιερισσού στο Άγιο Όρος και αργότερα, γιατί η Χαλκιδική απελευθερώθηκε πολύ αργότερα, την πυρπόληση του ναού του Αγίου Αθανασίου της Συκιάς που τον πυρπόλησαν για τον εξαγνισμό του από τη βεβήλωση από τους Οθωμανούς, αυτό το έκανε ο Τσάμης Καρατάσος το 1854. 
Συνεπώς, το ζητούμενο είναι η αναψηλάφηση της ιστορίας του 1821 να λάβει μια διάσταση που θα ξεκινάει από τον τοπικό, από τον τόπο, από τα σημεία της ιστορίας κάθε τόπου και θα φτάσει σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν Έλληνες και αντίστροφα. Να μελετηθούν οι ιδιαίτεροι τόποι της διασποράς οι οποίοι συνέβαλαν στην επανάσταση, από τη Ρωσία μέχρι τα Βαλκάνια και τη δυτική Ευρώπη. 
Σ’ αυτό το σημείο, θα ήθελα να πω, ότι σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η ΕΡΤ. Η ΕΡΤ έχει ένα κανάλι της διασποράς, το ΕΡΤ World. Όλα αυτά τα στοιχεία είτε είναι εικόνα είτε είναι ψηφιακό υλικό, θα μπορούσαν σε συνεργασία με το κανάλι της ΕΡΤ, να γίνουν ένα ολοκληρωμένο υλικό και να προβάλλεται στους απόδημους και όχι μόνο, γιατί την εκπομπή παρακολουθούν όχι μόνο οι απόδημοι και είναι και το αγαπημένο τους κανάλι, αλλά και ξένοι παρακολουθούν αυτό το αυτό το κανάλι, το οποίο να έχει και μεταφράσεις και όλα τα σχετικά κείμενα και να δοθεί λοιπόν μία τέτοια εικόνα προς τα έξω. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις. 
Σε ότι αφορά τη Χαλκιδική, έχουμε τη διάθεση να συμβάλουμε σ’ αυτήν την προσπάθεια και ήδη έχουμε ξεκινήσει μια πρωτοβουλία συνεργασίας με Συλλόγους των Χαλκιδιωτών, με ιστορικούς, με λαογράφος και με αρθρογράφους της περιοχής, ώστε να επικαιροποιήσουμε το ιστορικό υλικό, να εντοπίσουμε τόπους, αρχιτεκτονικά μνημεία, χώρους αναφοράς, πεδία μαχών και να καταγράψουμε γνωστές και άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης στη Χαλκιδική. Θα θέλαμε, λοιπόν, αυτήν την προσπάθεια να την κοινοποιήσουν και στην «Επιτροπή 2021» και στους επιφανείς Έλληνες της διασποράς, ώστε η ιστορία της επανάστασης της Χαλκιδικής να φτάσει σε όλο τον κόσμο και να συμμετέχουμε κι εμείς στην ανάδειξη των αγώνων για την ελευθερία. Αγώνες, οι οποίοι μέχρι και σήμερα, συνεχίζουν να εμπνέουν όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more