Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

“Το ΥΠ.ΠΟ.Α. να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των αρχαιολογικών θησαυρών που αρπάχθηκαν από τους ναζί από την οικία Λαμπροπούλου στον Πολύγυρο”.



Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με τον εντοπισμό των τεσσάρων αρχαίων αντικειμένων που αρπάχτηκαν βίαια από τους ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής από την οικία του φιλάρχαιου δικηγόρου και τέως βουλευτή Χαλκιδικής Ιωάννη Λαμπροπούλου. Την ερώτηση συνυπογράφει κι ο Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκουρολιάκος. 
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, ο Ιωάννης Λαμπρόπουλος αποτέλεσε έναν σημαντικό συλλέκτη αρχαίων αντικειμένων κι ερασιτέχνη αρχαιολόγο. Η μοναδική συλλογή του, των 1000 και πλέον εκθεμάτων δωρήθηκε από τον υιό του Ηρακλή Λαμπρόπουλο στο ελληνικό κράτος το 1995. Μέρος της συλλογής αυτής εκτίθεται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολύγυρου, το οποίο αναμένεται να φιλοξενήσει το σύνολο των εκθεμάτων, όταν η πολιτική βούληση κι η υπηρεσιακή ευθύνη επιτρέψουν την λειτουργία του. Εντούτοις, από την μοναδική αυτή συλλογή αρπάχτηκαν βίαια το 1942 από τους ναζί 4 αρχαία αντικείμενα. Συγκλονίζει ιδιαίτερα η μαρτυρία του υιού του συλλέκτη Ηρακλή Λαμπροπούλου, ο οποίος ως τέκνο τότε βίωσε μπροστά στα μάτια του την αρπαγή ενός από τα αντικείμενα και συγκεκριμένα ενός μελαμβαφή κανθάρου της Ελληνιστικής περιόδου. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μαρτυρία, ένας αξιωματικός, του οποίου τα χαρακτηριστικά παραπέμπουν στην φυσιογνωμία του Αυστριακού ναζί Κουρτ Βαλντχάιμ, υπεξαίρεσε με την βία τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό θησαυρό από το σπίτι του συλλέκτη, η τύχη του οποίου έκτοτε αγνοείται. Επίσης, στην έγγραφη δήλωση του δωρητή του 1995, αναφέρεται ότι ο Κουρτ Βαλντχάιμ συνόδευε τον Κράις Κομαντατούρ ως διερμηνέας και μάλιστα συστήθηκε με αυτό το όνομα. 
Η κοινωνία του Πολυγύρου παραμένει όλα αυτά τα χρόνια συγκλονισμένη από την συγκεκριμένη υπόθεση και ζητά δικαιοσύνη και συγκεκριμένες ενέργειες από το κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού, ώστε να επιστραφούν τα αρχαία αυτά αντικείμενα άμεσα, με δεδομένο ότι το υφιστάμενο πλαίσιο για την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών επιτρέπει σήμερα την συνεργασία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης : 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2020

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού. 

Θέμα : Να αναζητηθούν και να επιστραφούν τα αρχαία αντικείμενα που αρπάχτηκαν βίαια από τους Ναζί από το σπίτι του φιλάρχαιου δικηγόρου και τέως βουλευτή Χαλκιδικής Ιωάννη Λαμπροπούλου. 

Ο Ιωάννης Λαμπρόπουλος αποτέλεσε έναν σημαντικό συλλέκτη αρχαίων αντικειμένων (νόμιμη συλλογή με αριθμό αδείας 14482/904/ 1981/20-6-1936 Υπουργείου Θρησκευμάτων και Παιδείας) κι ερασιτέχνη αρχαιολόγο. Η μοναδική συλλογή του, των 1000 και πλέον εκθεμάτων δωρήθηκε από τον υιό του Ηρακλή Λαμπρόπουλο στο ελληνικό κράτος το 1995. Μέρος της συλλογής αυτής εκτίθεται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολύγυρου, το οποίο αναμένεται να φιλοξενήσει το σύνολο των εκθεμάτων, όταν η πολιτική βούληση κι η υπηρεσιακή ευθύνη επιτρέψουν την λειτουργία του. 
Εντούτοις, από την μοναδική αυτή συλλογή αρπάχτηκαν βίαια το 1942 από τους ναζί 4 αρχαία αντικείμενα, σύμφωνα με την έγγραφη δήλωση του ιδίου του συλλέκτη στις 8 Σεπτεμβρίου 1995 προς τον Δήμαρχο Πολυγύρου, στα πλαίσια της διαδικασίας διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το σχετικό θέμα απασχόλησε κεντρικά και τον Τύπο, καθώς η ιστορία της αρπαγής φαίνεται να εμπλέκει υψηλόβαθμους τότε αξιωματικούς των ναζί. Με το θέμα ασχολήθηκε εκτεταμένα η εφημερίδα Καθημερινή, μετά από σχετική δημοσιογραφική έρευνα του Σταύρου Τζίμα, η οποία δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 8ης Αυγούστου 2004. 
Ιδιαίτερα, όμως συγκλονίζει η μαρτυρία του υιού του συλλέκτη Ηρακλή Λαμπροπούλου, ο οποίος ως τέκνο τότε βίωσε μπροστά στα μάτια του την αρπαγή ενός από τα αντικείμενα και συγκεκριμένα ενός μελαμβαφή κανθάρου της Ελληνιστικής περιόδου. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μαρτυρία, ένας αξιωματικός, του οποίου τα χαρακτηριστικά παραπέμπουν στην φυσιογνωμία του Αυστριακού ναζί Κουρτ Βαλντχάιμ, υπεξαίρεσε με την βία τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό θησαυρό από το σπίτι του συλλέκτη, η τύχη του οποίου έκτοτε αγνοείται. Επίσης, στην έγγραφη δήλωση του δωρητή του 1995, αναφέρεται ότι ο Κουρτ Βαλντχάιμ συνόδευε τον Κράις Κομαντατούρ ως διερμηνέας και μάλιστα συστήθηκε με αυτό το όνομα. 
Η κοινωνία του Πολυγύρου παραμένει όλα αυτά τα χρόνια συγκλονισμένη από την συγκεκριμένη υπόθεση και ζητά δικαιοσύνη και συγκεκριμένες ενέργειες από το κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού, ώστε να επιστραφούν τα αρχαία αυτά αντικείμενα άμεσα, με δεδομένο ότι το υφιστάμενο πλαίσιο για την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών επιτρέπει σήμερα την συνεργασία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τέτοιες περιπτώσεις. Σημειώνεται επίσης ότι τα διαρπαγέντα αναφέρονται και περιγράφονται λεπτομερώς σε επίσημο κατάλογο “Συλλογής Ιωάννου Λαμπροπούλου”, ο οποίος υπήρχε στην πρώην ΙΣΤ’ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων και νυν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. 

Επειδή η αρχαιολογική συλλογή του Ιωάννη Λαμπροπούλου αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και στοιχείο ταυτότητας της κοινωνίας της Χαλκιδικής. 

Επειδή οι κλαπέντες αρχαιολογικοί θησαυροί από τους ναζί αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα γερμανικών οφειλών. 

Ερωτάται η κυρία Υπουργός : 

Προτίθεται να κινητοποιήσει τις διαδικασίες εντοπισμού κι επιστροφής των τεσσάρων αρχαίων αντικειμένων που αρπάχτηκαν βίαια από τους ναζί από την οικία Λαμπροπούλου στον Πολύγυρο;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων 

Παρακαλείται η κυρία Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα κάθε σχετιζόμενο με το συγκεκριμένο ζήτημα έγγραφο. 

Οι ερωτώντες κι αιτούντες βουλευτές 
Κυριακή Μάλαμα 
Πάνος Σκουρολιάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more