Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με το Τοπικό Συμβούλιο Ασσήρου και το Σύλλογο «Φίλοι της Γης» για ΜΕΑ Μαυροράχης

Για τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με το Τοπικό Συμβούλιο Ασσήρου και το Σύλλογο «Φίλοι της Γης»

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που έχει προγραμματίσει η ΤΕ Λαγκαδά του ΚΚΕ για την ενημέρωση του λαού της περιοχής του Δήμου Λαγκαδά, με αφορμή την κατασκευή και λειτουργία ΜΕΑ (Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων) στη Μαυροράχη, το Σάββατο 13/06/2020 συναντήθηκε αντιπροσωπεία της στην οποία συμμετείχε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτικός σύμβουλος Λαγκαδά Φίλιππος Γεωργουδάκης, με το Τοπικό Συμβούλιο Ασσήρου και τον Σύλλογο «Φίλοι της Γης». Μετά τη συνάντηση πραγματποιήθηκε περιοδεία στο χωριό. 
Οι εκπρόσωποι του Κόμματος, σημείωσαν στη συνάντηση που είχαν ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την δημιουργία ΜΕΑ στη Μαυροράχη, η οποία θα αποτελεί τη μεγαλύτερη τέτοια μονάδα στην Ελλάδα και η οποία θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, όπως είναι συνολικά αντίθετο με το σχεδιασμό της Κυβέρνησης στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Επισήμαναν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει χωρίς καθυστερήσεις τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ότι συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ και με βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων ομίλων και επιχειρήσεων που θέλουν να εμπλακούν άμεσα ή έμμεσα στον «χρυσοφόρο» τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Εξήγησαν ακόμα ότι ευθύνες γι’ αυτή την εξέλιξη έχει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία πρόσφατα χορήγησε στο ΦΟΔΣΑ Κεν. Μακ. «Βεβαίωση Χωροθέτησης» για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία μάλιστα βρίσκεται κοντά στον  υφιστάμενο ΧΥΤΑ.
«Το ΚΚΕ τονίζει», όπως είπαν, «ότι το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και της ένταξης των ΜΕΑ σε αυτή δεν είναι απλά τεχνικό ζήτημα, αλλά κατά βάση πολιτικό. Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής δεν εξασφαλίζεται η πρόληψη της παραγωγής των απορριμμάτων, η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, η ορθολογική διαχείρισή τους προς όφελος του λαού με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες. Μια τέτοια διαχείριση προϋποθέτει ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας που θα κατοχυρώσουν έναν δρόμο ανάπτυξης ο οποίος θα έχει στο επίκεντρο του την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.»
Με βάση αυτό το σκεπτικό η ΤΕ Λαγκαδά του ΚΚΕ διεκδικεί:
  • Να μην εφαρμοστούν οι προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ ΚΜ που περιλαμβάνει εκτός των άλλων την κατασκευή των ΜΕΑ με τα συγκεκριμένα κριτήρια και στόχους και την καύση του απορριμματογενών καυσίμων. Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας των Μονάδων Επεξεργασίας σύμμεικτων Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε αυτά τα πλαίσια.
  • Χρηματοδότηση και ενίσχυση της πρόληψης της παραγωγής απορριμμάτων, της προώθησης της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, της κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων
  • ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.
  • Καθορισμό κριτηρίων καταλληλότητας χωροθέτησης ανά είδος εγκατάστασης, με γνωστά από πριν κριτήρια αποκλεισμού των υποψήφιων χώρων. Να ακυρωθεί η συγκεκριμένη «Βεβαίωση Χωροθέτησης»
  • Μέτρα για την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Υλοποίηση έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων, όπως και λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας και ανακύκλωσης, από δημόσιο φορέα με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more