Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Παρατηρήσεις του Επιτρόπου Τζεντιλόνι στη συνέντευξη Τύπου της Ευρωομάδας




«Ισχύει μόνο ό,τι λεχθεί προφορικά»
Καλησπέρα,
Δεν έχω πολλά να προσθέσω στα όσα δήλωσε ο Μάριο για τις απόψεις που ανταλλάξαμε σχετικά με την Τραπεζική Ένωση.
Έχουν ήδη ληφθεί πολλά μέτρα σε εθνικό επίπεδο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης και τη διασφάλιση της ρευστότητας. Τα συνολικά μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη για τη διασφάλιση της ρευστότητας ανέρχονται πλέον σε 2,6 τρισ. ευρώ. Το νούμερο αυτό μάς δίνει μια ιδέα για την προσπάθεια που καταβλήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.
Θα ήθελα να χαιρετίσω ιδιαίτερα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη δέσμη για την ανάκαμψη των τραπεζών, την οποία πρότεινε η Επιτροπή στα τέλη Απριλίου. Η δέσμη εγκρίθηκε πολύ γρήγορα.
Βεβαίως, στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν πλήρως την ευελιξία του εποπτικού και λογιστικού πλαισίου της ΕΕ, ώστε να μπορούν να παράσχουν πλήρη στήριξη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις στη διάρκεια της κρίσης παρέχοντας χρηματοδότηση. Αυτός είναι ο στόχος μας: να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή υπέβαλε την τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές προσάρμοσαν τις πολιτικές τους προτεραιότητες με υπεύθυνο τρόπο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν δυναμικά στην πανδημία. Ωστόσο, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές για μια οικονομία όπου ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι μεταφορές διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο. Η αντίδραση στην πανδημία ήταν επίσης σύμφωνη με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια διατήρησης των μεταρρυθμίσεων.
Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίστηκαν, παρά ορισμένες καθυστερήσεις που συνδέονται με τα μέτρα περιορισμού και την ανάγκη για εστίαση στην άμεση αντιμετώπιση της κρίσης.
Γι’ αυτό, χαιρετίζω τη σημερινή συμφωνία για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των μέτρων για το χρέος για την Ελλάδα, ύψους 748 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή.
Επίσης, παρουσίασα τις εκθέσεις μας για την μεταπρογραμματική εποπτεία της Κύπρου και της Ισπανίας.
Τέλος, λίγα λόγια για τη συζήτησή μας με τους 27 σχετικά με την οικονομική κατάσταση και το σχέδιο ανάκαμψης.
Όλοι οι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη συντονισμού των εθνικών μέτρων. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ο συντονισμός και η παρακολούθηση είναι καίριας σημασίας. Η οικονομία βρίσκεται προφανώς σε βαθιά ύφεση. Η Eurostat δημοσίευσε τα στοιχεία για το ΑΕΠ και την απασχόληση που επιβεβαιώνουν τις εαρινές μας προβλέψεις. Είναι πολύ αρνητικά και δείχνουν τη μεγαλύτερη μείωση που έχει σημειωθεί από το 1995, όταν άρχισε η καταγραφή των εν λόγω δεδομένων.
Μέσα από τα στοιχεία αυτά διαφαίνονται οι διαφορετικές επιπτώσεις στις διάφορες χώρες. Ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σουηδία, σημείωσαν αύξηση το πρώτο τρίμηνο. Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σλοβακία, το πρώτο τρίμηνο κατέγραψαν πτώση του ΑΕΠ άνω του 5 %. Οι αριθμοί του δεύτερου τριμήνου αναμένεται να είναι αρκετά χειρότεροι. Σύμφωνα με τις εαρινές μας προβλέψεις, είναι  -12 % και πάλι έχουμε άνιση κατάσταση στις διάφορες χώρες. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό το ότι η πρόταση της ΕΕ «Next Generation EU» επιδιώκει την αποφυγή στρεβλώσεων στην ενιαία αγορά και αποκλίσεων, ιδίως στην ευρωζώνη.
Συζητήσαμε την εν λόγω πρόταση για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες. Είχαμε μια καλή ανταλλαγή απόψεων. Φυσικά, υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με πτυχές της πρότασής μας, αλλά αυτό είναι φυσικό στο παρόν στάδιο των συζητήσεων.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι για άλλη μια φορά είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τις προτάσεις αυτές μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.
Υπάρχει όμως ένα σημείο επί του οποίου η Ευρωομάδα πέτυχε ομοφωνία απόψε: αναγνώρισε την εξαιρετική δουλειά που έκανε ο Μάριο Σεντένο ως πρόεδρος τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Οι ηγετικές ικανότητες που επέδειξες ήταν εντυπωσιακές κατά τη γνώμη μου —και είμαι νέος εδώ— ιδίως εκείνες τις δεκαπέντε ώρες ακριβώς πριν από το Πάσχα, όταν κατέπληξες τους δύσπιστους και καταλήξαμε σε συμφωνία για δέσμη μέτρων ύψους 500 δισ. ευρώ.
Θα ήθελα επίσης να σε συγχαρώ για τις ισχυρές σου επιδόσεις ως υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας.
Η σημερινή σύσκεψη δεν είναι η τελευταία σου με την ιδιότητα του Προέδρου και, επομένως, δεν θα σε αποχαιρετήσω, αλλά μπορώ ήδη να πω «Muito obrigado!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more