Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Νέα πολιτική κρίση στα Σκόπια με φόντο την πρόταση για Αλβανό Πρωθυπουργό


Το Κρατίδιο των Σκοπίων εκτός από την μάστιγα του COVID 19 όπου παρουσιάζει τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους με βάση στην σύγκριση του πληθυσμού, περνά και μεγάλη Κυβερνητική και πολιτειακή κρίση με φόντο την πρόταση για Αλβανό Πρωθυπουργό μετά τις εκλογές. Θυμίζουμε ότι εδώ και μερικούς μήνες έχει σχηματιστεί υπηρεσιακή Κυβέρνηση όπως προστάζει το Σύνταγμα των Σκοπίων, καθώς ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είχε παραιτηθεί με φόντο και τα απόνερα της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και της εισόδου των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην συνέχεια ο Κορονοϊος συντήρησε τα πράματα. Η αντίδραση ήρθε από τον Ζόραν Ζάεφ ο οποίος τόνισε ότι το SDSM δεν θα δεχτεί τελεσίγραφο για έναν Αλβανό πρωθυπουργό από το DUI, ακόμη κι αν είναι το κλειδί για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές, δήλωσε ο Ζάεφ, επισημαίνοντας ότι ούτε ο Μίκοσκι ούτε ο Αχμέτι δεν πρέπει να αποδεχθούν τελεσίγραφα.
Ο ηγέτης του SDSM Zoran Zaev επισημαίνει ότι το VMRO-DPMNE και το DUI θα βρίσκονται σε αντιπολίτευση μετά τις εκλογές. Είπε και στα δύο κόμματα να συγκεντρώσουν ψήφους από άλλες εθνοτικές κοινότητες στην πΓΔΜ, όπως κάνει το SDSM, και να χωρίσουν τους ανθρώπους σε καλή και κακή, ποιότητα και κακή ποιότητα.
 Ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι από το SDSM - είπε ο Ζάεφ.
Το αίτημα και η εκστρατεία του DUI για έναν Αλβανό πρωθυπουργό έχει χαρακτηριστεί ως εθνικιστική λαϊκιστική ιδέα από τον ηγέτη Zaev, η οποία θα τους κάνει να χάσουν τις ψήφους τους.
- Οι διαπραγματεύσεις στα μέρη υπήρξαν και υπήρξαν. Για πρώτη φορά, έχουμε δημιουργήσει έναν πολυεθνικό συνασπισμό με όλες τις εθνικότητες μέσα, και αυτό αποτελεί σοβαρή εγγύηση για την πολιτική ιδέα και τη μελλοντική μας νίκη που περιμένουμε ως μεταφερόμενη ευθύνη από τους πολίτες. Θεωρώ τον εαυτό μου και το SDSM μου ως τον ιδρυτή της έννοιας μιας κοινωνίας για όλους. Έχουμε δείξει ότι είμαστε απαλλαγμένοι από την εθνικότητα των πολιτών. Έχετε καλούς και κακούς ανθρώπους, πολίτες ποιότητας και ικανοί και πολίτες χαμηλής ποιότητας και ανίκανοι που δεν μπορείτε να ορίσετε για καμία θέση. Έχουμε αντιπροέδρους του SDSM, έχουμε υπουργούς, μέλη του κοινοβουλίου, διευθυντές δημόσιων ιδρυμάτων από το SDSM, από όλες τις εθνικές κοινότητες. Αυτό που προωθείται από το DUI σήμερα είναι απλώς μια εθνική-λαϊκιστική ιδέα και τίποτα άλλο. Πιστεύω ότι το DUI θα χάσει εξαιτίας αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more