Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το Ψήφισμα για τον Τουρισμό του ΕΚ - Καθοριστική η συμβολή της Έλενας Κουντουρά στη διαμόρφωση βασικών του θέσεων

Η Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά χαιρέτισε την υιοθέτηση του Ψηφίσματος για τον Τουρισμό, στην κατάρτιση του οποίου συνέβαλε καθοριστικά ως εισηγήτρια της πολιτικής της Ομάδας GUE/NGL, και ενσωματώθηκαν όλες οι προτάσεις της. 
Πρόκειται για το  πρώτο από την αρχή της πανδημίας κοινό Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  που υιοθετήθηκε με  ευρεία πλειοψηφία των ευρωβουλευτών όλων των πολιτικών ομάδων, στην τελική ψηφοφορία το απόγευμα της Παρασκευής. Στόχο  έχει να υπάρξει πιο άμεση και πιο ουσιαστική  στήριξη του τουριστικού και ταξιδιωτικού κλάδου και των θέσεων εργασίας, καθώς και μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία στα ταξίδια εντός της ΕΕ. 
Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την πολιτική ομάδα της  GUE/NGL συνολικά,  που προώθησε αποτελεσματικά όλες τις προτεραιότητές της συμμετέχοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση βασικών άρθρων του ψηφίσματος.
Σημειώνεται ότι όλες οι προτάσεις που κατήρτισε η Ευρωβουλευτής και είχαν ενταχθεί στο αρχικό κείμενο, υιοθετήθηκαν στο τελικό Ψήφισμα  με την υποστήριξη εισηγητών και ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές Ομάδες του Κοινοβουλίου.
Προωθούν  τον κοινό σκοπό για την προστασία  και επανεκκίνηση του τουρισμού σε όλη την Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα αντιμετωπίζουν ζητήματα κρίσιμα για την Ελλάδα, και προς όφελος του ελληνικού τουρισμού.

Βασικές προτάσεις της κυρίας Κουντουρά που ψηφίστηκαν είναι
  • Η πρόταση της  για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό,  που είχε προηγουμένως εγκριθεί στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάρρευση της Τhomas Cook τον Οκτώβριο του 2019, και την οποία υιοθέτησε εκ νέου η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών.
  • Η πρόταση της για τη διενέργεια αξιόπιστων και γρήγορου αποτελέσματος τεστ, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, με στόχο την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδίων. 
  • Η καινοτόμος πρόταση για την δημιουργία ενός νέου  ευρωπαϊκού μοντέλου για τον Κοινωνικό Τουρισμό με στόχο την  επέκταση των εθνικών προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού διασυνοριακά και μέσα από την ενθάρρυνση της  συνεργασίας των κρατών-μελών.
  • Η έμφαση στην στήριξη των εργαζομένων, και των επιχειρήσεων του τουριστικού και ταξιδιωτικού κλάδου- και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων-  για την άμεση και έγκαιρη παροχή ρευστότητας στην κρίσιμη αυτή μεταβατική περίοδο, με  στόχο  τη διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, και την πρόσβαση σε επαρκή χρηματοδοτικά εργαλεία.  
Η κυρία Κουντουρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για το τελικό Ψήφισμα που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία όλων των πολιτικών ομάδων. Τόνισε ότι αποτελεί εργαλείο πίεσης  στους θεσμούς της ΕΕ και στα κράτη-μέλη να στηρίξουν πιο δυναμικά και πιο άμεσα τον τουρισμό, ως τον τομέα που έχει  καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη από την πανδημία και είναι άμεσα συνδεδεμένος  με τους στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη, την οικονομική και κοινωνική πρόοδο και ευημερία της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more