Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Γ. Αμανατίδης στον Flash 99.4: «Απαιτείται συνολική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική»

Την αναγκαιότητα ύπαρξης συνολικού σχεδίου στρατηγικής για τα ζητήματα της Νοτιανατολικής Μεσογείου επεσήμανε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, σε συνέντευξή του στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «Απλά επικίνδυνοι».
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε «πρώτα να γίνει η ανακήρυξη των 12 ναυτικών μιλίων των χωρικών υδάτων και της Αιγιαλίτιδας ζώνης, τουλάχιστον μέχρι τα Κύθηρα, Αντικύθηρα και στο Ιόνιο, πριν πάμε στη συνάντηση με την Αίγυπτο. Ωστόσο, η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, με αποτέλεσμα να εκπέμπονται αντιφατικά μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα».
Όπως τόνισε ο κ. Αμανατίδης, αποτελεί ευκαιρία η γερμανική προεδρία, ώστε να υπάρξει «αναβάθμιση του ευρω-τουρκικού διαλόγου, βάζοντας όμως στο τραπέζι τις κυρώσεις. Αλλά όπως έχει πει και ο πρόεδρος μας, Αλέξης Τσίπρας, και ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη».
Οι συνομιλίες με την Αίγυπτο
«Είναι μια κίνηση που πρέπει να συνεχιστεί, για να φθάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με την Αίγυπτο», σχολίασε ο κ. Αμανατίδης.
Η επίσκεψη στο Ισραήλ και τα περί ανασχηματισμό
Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ισραήλ και τις αναφορές περί ανασχηματισμού, ο κ. Αμανατίδης έκανε λόγο για ατόπημα, ενώ σχολίασε και το γεγονός ότι «για πρώτη φορά δεν αναφέρθηκε η πάγια θέση της Ελλάδας σε σχέση με το Παλαιστινιακό».
«Υπάρχει κενό στρατηγικής, το οποίο πρέπει να καλυφθεί», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να χαραχθεί ένα σχέδιο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μας πει αν έχει εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής που εφαρμόζονταν τα τελευταία χρόνια».
Παράλληλα, προειδοποίησε να «μην γίνει η Ελλάδα πολιορκητικός κριός για την προάσπιση ξένων συμφερόντων».
Λεπτή ισορροπία στην περιοχή
«Η Ευρώπη θα πρέπει, εφόσον έχει πάρει αποφάσεις για το σχέδιο Ειρήνη, να τις υλοποιήσει. Δεν μπορεί αυτά να μένουν στα χαρτιά. Διαφορετικά, ο ρόλος της Ευρώπης σε μια περιοχή που την ενδιαφέρει άμεσα, δεν θα υπάρξει, θα είναι μηδαμινός. Με αποτέλεσμα, ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και της Ελλάδας να μην μπορέσουν να ικανοποιηθούν», σχολίασε ο Γιάννης Αμανατίδης.
Ερωτηθείς κατά πόσο η υπόθεση Παπαδημούλη πλήγωσε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ανέφερε:
«Το θέμα χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την κυβέρνηση. Ο κόσμος γνωρίζει τα αποτελέσματα, είτε θετικά είτε αρνητικά, τα οποία είχαμε φέρει στην κυβέρνησή μας».
Στη συνέχεια, ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας:
«Βαδίζουμε προς στο συνέδριο. Στο συνέδριό μας θέλουμε να ενώσουμε όλον τον προοδευτικό κόσμο σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλης της Ελλάδας. Για την προοπτική για τη νέα εποχή που διανύουμε για τη νέα Ελλάδα, σε ποιους τομείς, με ποιους κανόνες. Αυτό εδώ πρέπει να είναι αυτό που ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες και όλον τον κόσμο».
Όπως ανακοίνωσε μάλιστα, αναμένεται η δεύτερη πολιτική συγκέντρωση για την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι», στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, την ερχόμενη Δευτέρα (22/6), στις 18:00.
Σχολιάζοντας τη δήλωση Μαυρίδη, ότι ο Μητσοτάκης θα γίνει ο Μωυσής που θα μας οδηγήσει στη γη της Επαγγελίας, σημείωσε με νόημα ο κ. Αμανατίδης: «Περισσότερο πιστεύω στην Καινή Διαθήκη, όχι στην Παλαιά Διαθήκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more