Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Το ταμείο ανάκαμψης εργαλείο για την Πέλλα


Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης  


Το ταμείο ανάκαμψης έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Ιδιαίτερα στην Πέλλα. Αιτία ότι για πάσα νόσο που έχουμε στο οδικό δίκτυο, οι πολιτικοί μας, μας παραπέμπουν σε αυτό. Τόσο για την Εθνική οδό Έδεσσας Θεσσαλονίκης όσο και για την σύνδεση του νομού μας με την Ημαθία καθώς το κομμάτι Σκύδρα Νάουσα εκκρεμεί

 

Βέβαια αν κάνουμε την σούμα τα κονδύλια που χρειάζονται πλησιάζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίζουμε τον οδικό άξονα Άγρα-Άρνισσα καθώς εκεί ούτε μελέτες υπάρχουν ούτε πρόθεση να ολοκληρωθεί. Άρα αν έχουμε μια μικρή ελπίδα να κατασκεαστούν τα κομμάτια της παράκαμψης Γιαννιτσών και του Μαυροβουνίου όπως και της Χαλκηδόνας, δεν υπάρχει καμία για τον Άγρα. Αυτό δεν πρόκειται να το ακούσετε από κανένα πολιτικό μας.

 

Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση πολλές. Δεν θα πάρω ζυγαριά για να πω ποιος φταίει πιο πολύ. Σίγουρα όμως ευθύνη φέρνει και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι άλλο όμως που δεν θα ακούσετε εύκολα, είναι το γεγονός ότι το ταμείο ανάκαμψης θα φανεί χρήσιμο και στον αγροτικό τομέα.

 

Η Πέλλα θα πρέπει να είναι διεκδικητική καθώς θεωρείται ένας αγροτικός τόπος, μιας και το ταμείο Ανάκαμψης θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και παράλληλα με τη νέα ΚΑΠ. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα όπλο για να στηρίξουμε την προσπάθεια για επενδύσεις.

 

Είμαστε έτοιμοι ως Πέλλα να  διαμορφώσουμε τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία για τα επόμενα επτά χρόνιας;  Να προστατεύσουμε την παραγωγή της Πέλλας και να αποτρέψουμε τις ελληνοποιήσεις προϊόντων αλλά και εγχώριες ¨εξαγωγές¨ ροδάκινων στον Βελβεντό;  Να ενισχύσουμε τους ελέγχους για την ασφάλεια του καταναλωτή;  Να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα της Πέλλας  και να τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές; Πότε θα ανοίξει αυτή η κουβέντα;

 

Οι αγρότες της Πέλλας ζεσταίνουν τις μηχανές τους με σκοπό να βγουν. Μαζεύτηκαν στα γηπεδάκια στα Γιαννιτσά. Είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις. Εγώ θέλω όμως τον αγρότη ενεργό, διεκδικητικό και όχι επαίτη. Θέλω τον αγρότη σύγχρονο ώστε να μπορεί να κρατά την τύχη στα χέρια του. Τον θέλω να ζει από την παραγωγή του και όχι από τις αποζημιώσεις.

 

Θα πρέπει να ανοίξει μια συνολική συζήτηση στην Πέλλα. Οι αγρότες θα πρέπει να καταλάβουν και να ενισχύσουν το Π.Ο.Π με σφραγίδα Πέλλας. Ναι χρειάζονται επενδύσεις. Θα πρέπει να γίνουν προτάσεις. Να δούμε το ζήτημα των υδάτων στην Πέλλα. Το κόστος παραγωγής. Την «έξυπνη» γεωργία, με στόχο να βάλουμε την τεχνολογία στο χωράφι και να έχουμε καλύτερη παραγωγή.

 

Τις επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, όπως επί παραδείγματι οι υδατοκαλλιέργειες που προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών με στόχο την αύξηση της ελληνικής παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγουμε.  Η Πέλλα αποτελεί την κορωνίδα της αγροτικής παραγωγής στην Πέλλα, αλλά τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως μια αγελάδα που την αρμέγουν άλλες περιοχές. Οι αγρότες λοιπόν πρέπει να δουν μπροστά και να οργανωθούν άμεσα γιατί μέρα που περνά δεν ξαναγυρνά… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more