Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Δωρεάν σύστημα για πληροφορίες στη διάθεση των αγροτών



AGROTHS TRAKTER

Το κενό ολοκληρωμένης ενημέρωσης των αγροτών που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας, έρχεται να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέτοντας σε εφαρμογή Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις. Ήδη το προσχέδιο της υπουργικής απόφασης της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση στο http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/.
Μέσω του Συστήματος δίνεται στους αγρότες που το επιθυμούν, η δυνατότητα να έχουν εύκολη και κυρίως δωρεάν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες συμβουλευτικής υποστήριξης από τους Έλληνες Γεωτεχνικούς που θα καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των απαιτήσεων μιας γεωργικής ή κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου του πρωτογενή τομέα.
Το Σύστημα ενεργοποιείται για πρώτη φορά και αποτελεί μια καινοτομία που εντάσσεται στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και του ΥΠΑΤ για εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας και για την εφαρμογή του υπήρξε συνεργασία του αρμοδίου υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα και της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ, από το οποίο χρηματοδοτείται με το ποσό των 60 εκ. από την Ε.Ε., ενώ 20 εκ. ευρώ θα διατεθούν από εθνικούς πόρους.

Ποιες συμβουλές θα δίνονται
Οι συμβουλές που θα παρέχονται στις γεωργικές (φυτικής ή /και ζωικής κατεύθυνσης) εκμεταλλεύσεις κατατάσσονται σε:
- Συμβουλές που παρέχονται για τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης ή/και πρότυπα για ορθές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες καθώς και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
-Συμβουλές που παρέχονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, όπως έχουν καθοριστεί από τα κράτη μέλη, για την εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο για τα νερά.
- Συμβουλές που παρέχονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, όπως έχουν καθοριστεί από τα κράτη μέλη, για την εφαρμογή του άρθρου που αφορά στη συμμόρφωση με τις γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας
- Συμβουλές στο γεωργικό τομέα σχετικά με δράσεις που μετριάζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και προωθούν την προσαρμογή της γεωργίας.
-Συμβουλές για την ορθή εφαρμογή των Μέτρων 10 «Ενισχύσεις για τη γεωργία, το περιβάλλον και το κλίμα» και 11 «Βιολογική Γεωργία».
- Συμβουλές που αποσκοπούν στη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του γεωργικού προϊόντος.

Στις Περιφέρειες
Το Σύστημα Παροχής Συμβουλών θα λειτουργεί σε κάθε Περιφέρεια. Έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, γεωτεχνικοί ως Γεωργικοί Σύμβουλοι, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης των και των Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more