Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Από το 2026 και βλέπουμε το νέο δικαστικό Μέγαρο Εδεσσας, θολό τοπίο για το δικαστικό μέγαρο Γιαννιτσών




Εγκρίθηκε από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ η αίτηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για υπαγωγή στο Ν. 3389/2005 του έργου ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας.


Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης, που θα στεγάσει όλες τις δικαστικές λειτουργίες δίνοντας λύση στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.  Έχει επισημανθεί  και σε εκθέσεις της Επιθεώρησης Δικαστηρίων και ως εκ τούτου της αναγκαιότητας της ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου, καθώς και όλες τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα του οικοπέδου που προορίζεται για την ανέγερση αυτού.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για οικόπεδο 2.000 τ.μ. περίπου εντός του αστικού ιστού, το οποίο ανήκει κατά το ήμισυ στο Υπουργείο Οικονομικών και έχει προβεί στην παραχώρηση του ποσοστού του στο ΤΑΧΔΙΚ και κατά το ήμισυ σε ιδιώτη και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης και η μεταγραφή του ποσοστού του προς το ΤΑΧΔΙΚ.


Επομένως συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ανέγερση του νέου κτιρίου εντός του συγκεκριμένου οικοπέδου . Πρόκειται για διαδικασία ανέγερσης δημοσίων κτιρίων μέσω της οποίας ο ιδιώτης μελετά, κατασκευάζει και συντηρεί το κτίριο μετά την ανέγερση, για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από την σύμβαση ΣΔΙΤ, χωρίς να καθίσταται ποτέ κύριος του κτιρίου και το δημόσιο καταβάλει το αντάλλαγμα στον ιδιώτη. Βέβαια το όλο εγχείρημα μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι θα κατασκευαστεί από το 2026 και βλέπουμε. 

Η διαδικασία της κατασκευής μέσω ΣΔΙΤ κρίνεται σήμερα ως η πλέον κατάλληλη πανευρωπαϊκώς για την κατασκευή δημοσίων κτιρίων, με διαδικασίες ταχύτερες από τις συνήθεις και με εξασφάλιση ποιοτικών προδιαγραφών κατά την ανέγερση, διότι αυτός που κατασκευάζει είναι και αυτός που συντηρεί το κτίριο.

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες απονομής δικαιοσύνης στην πόλη της Έδεσσας, δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία τόσο των πολιτών που απευθύνονται σε αυτό, όσο και των δικηγόρων, αλλά και των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων που εργάζονται εκεί. Από εκεί και πέρα θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με το Δικαστικό μέγαρο Γιαννιτσών. Θυμίζουμε ότι ΦΕΚ είχε εκδοθεί για την ανέγερση του από το 2006 επί Υπουργίας Αναστάση Παπαληγούρα!!! Σήμερα η κατάσταση δεν είναι καλή. Η έλλειψη  πολιτικής βούλησης ήταν ή καίρια ευθύνη που δεν δημοπρατήθηκε τότε που ήταν εφικτό και υπήρχε και εξασφαλισμένη χρηματοδότησή του.Το 2010 το έργο ανέγερσης δικαστικού μεγάρου στα Γιαννιτσά ήταν όχι απλά ώριμο, αλλά έτοιμο προς δημοπράτηση.  Τα δύσκολα  χρόνια που ακολούθησαν δεν έγινε κανένα νέο έργο αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.  Εδώ και χρόνια οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής έπρεπε να δέχονται τις υπηρεσίες απονομής της Δικαιοσύνης σε κατάλληλες συνθήκες. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών επρόκειτο να ανεγερθεί σε οικόπεδο 3,6 στρεμμάτων που είχε παραχωρηθεί από τον πρώην Δήμο Γιαννιτσών, νότια του στρατοπέδου «Καψάλη», δυτικά της πόλης, στον δρόμο εξόδου προς την Αξό και θα στέγαζε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της πόλης, δηλαδή την Εισαγγελία, το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο, που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες, σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Ενδεχομένως να μεταφερόντουσαν εκεί και τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών. Σήμερα αυτή η λύση απομακρύνεται καθώς χρήματα δεν θα υπάρξουν τα επόμενα 10 χρόνια για ανέγερση δεύτερου δικαστικού μεγάρου στον ίδιο νομό. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος συγχώνευσης των δύο Πρωτοδικείων Έδεσσας και Γιαννιτσών στην Πρωτεύουσα του νομού, θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να βρουν ένα νέο χώρο σε κάποιο υφιστάμενο κτήριο της πόλης των Γιαννιτσών όπου με λίγα χρήματα θα ανακαινιστεί και θα συγκεντρώσει όλες τις υπηρεσίες. Αν δεν το καταλάβουν γρήγορα όλοι, τότε θα το βρουν μπροστά τους και θα είναι πολύ αργά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more