Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Διαδικτυακή συζήτηση για την επικαιρότητα

 


·                    Δημήτρης Παπαδημούλης: «Το καίριο ζήτημα είναι η καθυστέρηση των εμβολιασμών στην ΕΕ: 12% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν εμβολιαστεί όταν ο αντίστοιχος αριθμός στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 40% και στις ΗΠΑ φτάνει το 34% - Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κυριαρχήσει, με πρωταρχική ευθύνη της Γερμανικής κυβέρνησης μια λογική εθελοτυφλίας και ειδικής μεταχείρισης του καθεστώτος Ερντογάν».

                  Πέτρος Κόκκαλης: «Τις τελευταίες μέρες είχαμε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων με Γερμανούς αξιωματούχους, που είχαν πρόσβαση και σχολίαζαν το σχέδιο 700 σελίδων της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας της κυβέρνησης, το οποίο έχουν αποκρύψει από τους Έλληνες. Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι μόνο η συμμετοχή στη διαμόρφωση του μπορεί να οδηγήσει στην αποδοχή και τελικά στην επιτυχημένη υλοποίηση μιας τόσο ραγδαίας και ριζοσπαστικής μετάβασης, ειδικά όταν πρέπει να γίνει σε τόσο σύντομο χρόνο».

                  Ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Πέτρος Κόκκαλης  συμμετείχαν σε μια διαδραστική συζήτηση που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Facebook, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις της επικαιρότητας για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό και την αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης εν όψει της Συνόδου Κορυφής και της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Διαδικτυακή συζήτηση για την επικαιρότητα πραγματοποίησε χθες  (Τρίτη – 23 Μαρτίου 2021) η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την συμμετοχή  του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη και του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Πέτρο Κόκκαλη. Ύστερα από τις εισαγωγικές τοποθετήσεις των συντονιστών της εκδήλωσης, Γιάννας Παπαδάκου και Βασίλη Κατσαρδή σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, την Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου αλλά και την ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έλαβαν τον λόγο οι ομιλητές της εκδήλωσης.

 

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολίασε πως «το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό είναι ένα δεδομένο που η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούσε από πέρυσι τον Ιούνιο, δηλαδή την ύπαρξη ενός ενιαίου πλαισίου για την μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ» και πρόσθεσε πως «η πρόταση αυτή δεν συνιστά ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο, διαφέρει από την πρόταση Μητσοτάκη και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ασφαλείς μετακινήσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί, έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή στο παρελθόν έχουν νοσήσει και έχουν αποδεδειγμένα αντισώματα». Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ακόμη πως «η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνηγορήσει να επιταχύνει την πρόταση με την διαδικασία του επείγοντος και θα προσπαθήσει με τις τροπολογίες που θα υποβάλλει να την βελτιώσει ώστε να είναι έτοιμη προς εφαρμογή στις αρχές Ιουνίου». Ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως «το καίριο ζήτημα είναι η καθυστέρηση των εμβολιασμών στην ΕΕ. 12% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν εμβολιαστεί όταν ο αντίστοιχος αριθμός στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 40% και στις ΗΠΑ φτάνει το 34%. Έχουμε καταφέρει η θέση μας για την άρση του καθεστώτος της πατέντας να γίνει κεντρική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και 253 Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες ζητούμε να παραχθούν άμεσα και σε ικανές ποσότητες εμβόλια για να καλύψουν όλο τον πληθυσμό».

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Πέτρος Κόκκαλης, επεσήμανε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σύνθετο αλλά καινοτόμο εργαλείο για το οποίο για πρώτη φορά η ΕΕ δανείζεται για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών της Ένωσης. Για την αποπληρωμή του χρέους αυτού εγκαθιδρύονται οι Ίδιοι Πόροι και ως απόρροια θεσπίζεται το δικαίωμα/ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τα έργα. Ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως η παραπάνω διαδικασία ξεκίνησε από τον Νοέμβριο όπου τα κράτη – μέλη κατέθεσαν προσχέδια και τόνισε την καταστροφική «εμμονή» της ελληνικής κυβέρνησης στο παρωχημένο Σχέδιο Πισσαρίδη. Ο κ. Κόκκαλης ακόμη ανέφερε πως «Τις τελευταίες μέρες είχαμε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων με Γερμανούς αξιωματούχους, που είχαν πρόσβαση και σχολίαζαν το σχέδιο 700 σελίδων της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας της κυβέρνησης, το οποίο έχουν αποκρύψει από τους Έλληνες». Ο κ. Κόκκαλης συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι αυτό το πρόβλημα συναντάται συχνά από την συγκεκριμένη κυβέρνηση. Έγινε στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης για την Απολιγνιτοποίηση, στην Κατάρτισης του Εθνικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και γενικότερα «η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι μόνο η συμμετοχή στη διαμόρφωση του μπορεί να οδηγήσει στην αποδοχή και τελικά στην επιτυχημένη υλοποίηση μιας τόσο ραγδαίας και ριζοσπαστικής μετάβασης, ειδικά όταν πρέπει να γίνει σε τόσο σύντομο χρόνο».

 

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε πως δεν περιμένει θεαματικά αποτελέσματα για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και συμπλήρωσε πως «έχει κυριαρχήσει με πρωταρχική ευθύνη της Γερμανικής κυβέρνησης μια λογική εθελοτυφλίας και ειδικής μεταχείρισης του καθεστώτος Ερντογάν, ετοιμάζοντας μια θετική ατζέντα παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν έβγαλε την Τουρκία από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και συνέλαβε ακόμη έναν Ευρωβουλευτή του κόμματος HDP μέσα στη Βουλή και μεθοδεύει με την ελεγχόμενη Δικαιοσύνη να θέσει το HDP εκτός νόμου. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά υπάρχουν εδώ καιρό απέναντι στην Ρωσία, την Κίνα και απέναντι στην Τουρκία». Τέλος για το θέμα της Τουρκίας ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως «το Συμβούλιο δεν μπορεί να ηγηθεί με μια στοιβαρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία, όπου η τελευταία βρίσκεται σε μια τροχιά παραλογισμού τόσο όσον αφορά στην καταπάτηση των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και στις πολεμικές της περιπέτειες στα σύνορά με τις γειτονικές της χώρες» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως «η υποχώρηση στα θεμελιώδη δικαιώματα, στις αρχές της ΕΕ, στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των ΜΜΕ, στη λελογισμένη αστυνομοκρατία και στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιώματων, μαζί με την απαγόρευση των αμβλώσεων είναι μια συζήτηση που άνοιξε και στην χώρα μας όπως και σε όλη την ΕΕ. Μετά από αυτή την πανδημία πρέπει να βγούμε δυνατότεροι και πιο δημοκρατικοί». 

 

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τις ερωτήσεις τριών διακεκριμένων δημοσιογράφων που συνδέθηκαν ζωντανά: Δημήτρης Κουκλουμπέρης, Χρυσόστομος Λουκάς και Βαγγέλης Παπαδημητρίου.

 

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ: https://www.facebook.com/syrizaep/videos/461540644894598

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more