Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Ομιλία Λάκη Βασιλειάδη στη Βουλή για το «Ελληνικό» - Έθεσε θέμα προσυμφώνων αγοραπωλησίας ακινήτων

 



 

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων».

Ο Λάκης Βασιλειάδης τόνισε ότι το έργο στο Ελληνικό είναι εμβληματικό για την αναβάθμιση του τουρισμού της χώρας. Θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αποφέρει πολλά έσοδα στο δημόσιο, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής.

Παράλληλα, Βουλευτής έθεσε από το βήμα της Βουλής προς τον Υπουργό Οικονομικών το ζήτημα της οριστικοποίησης προσυμφώνων αγοραπωλησίας ακινήτων, τα οποία συντάχθηκαν από το 1970 και μετά, και του μεγάλου αριθμού φορολογικών πιστοποιητικών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο ο Λάκης Βασιλειάδης έχει αναφέρει στο παρελθόν και μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και αφορά πολλές περιπτώσεις ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://youtu.be/bkTMeutE3IU

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση πέρα από το τυπικό της μέρος το οποίο αφορά στην Κύρωση της Σύμβασης Διανομής Ακινήτου - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, έχει και έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα.

Η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αποτελεί κεντρικό πολιτικό ζήτημα από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ακόμα. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επένδυση, για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης στην Ευρώπη και ταυτόχρονα για μια ευκαιρία για την Ελληνική Πρωτεύουσα να αναβαθμίσει το ρόλο της στον ελληνικό τουρισμό, και για την Αττική να αποκτήσει έναν πνεύμονα πρασίνου που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής.

Μιλάμε λοιπόν για ένα έργο που δεν αφορά απλά την Αθήνα, αλλά δυνητικά ολόκληρη τη χώρα. Για αυτό και η Νέα Δημοκρατία έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωσή του, στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Είμαστε σήμερα εδώ λοιπόν συζητώντας μια ακόμα υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης από αυτή την Κυβέρνηση. Ένα τόσο εμβληματικό έργο το οποίο είχε βαλτώσει από την αδιαλλαξία και τις ελλείψεις των προηγούμενων ετών, μπαίνει σήμερα στην τελική ευθεία.

Η Σύμβαση που κυρώνεται από τη Βουλή ανοίγει το δρόμο στην πολυσυζητημένη επένδυση αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 75.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος που υπολογίζεται σε 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος 25 ετών, χωρίς μάλιστα να επιβαρυνθεί του κόστους των πρόδρομων έργων της επένδυσης. Ο επενδυτής αναλαμβάνει το κόστος και την ευθύνη κατασκευής των απαραίτητων έργων υποδομής, όπως για παράδειγμα η υπερσύγχρονη μαρίνα στο παραλιακό μέτωπο, ενώ προβλέπεται η αξιοποίηση και κτηρίων των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, σε μια περιοχή 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η υπό κύρωση Σύμβαση αποτελεί προϊόν πολύμηνης διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ με τον φορέα της επένδυσης. Στο τελικό αποτέλεσμα βλέπουμε μια λεπτομερή προσπάθεια να λυθούν τεχνικά και νομικά ζητήματα, καθώς και την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του έργου εξασφαλίζοντας την μέγιστη δυνατή ασφάλεια δικαίου. Το νέο πλαίσιο επιτρέπει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας της επένδυσης, προς όφελος όλων και πρωτίστως των φορολογουμένων.

κ. Πρόεδρε, παρακολουθώντας τις σχετικές συζητήσεις στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, αλλά και σήμερα στην Ολομέλεια, διαπιστώνω ότι οι όποιες διαφωνίες στις τοποθετήσεις συναδέλφων μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης αφορούν επιμέρους ζητήματα και όχι επί της αρχής ή του συνόλου της Σύμβασης. Είναι θετικό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι συμφωνούμε ως προς τη σημασία της επένδυσης αυτής για την ελληνική οικονομία. Η ευρεία στήριξη της Σύμβασης θα σηματοδοτήσει την αναγνώριση από την Πολιτεία της αντικειμενικής αξίας μίας τόσο μεγάλης επένδυσης, και θα εκπέμψει το αναγκαίο σήμα προς κάθε επίδοξο επενδυτή πως η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και έχει θέσει αναπτυξιακή πορεία.

Η συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, με τις επιπτώσεις της πανδημίας να επηρεάζουν -έστω και σε διαφορετικό βαθμό- το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Οι επενδύσεις αυτές και ιδιαίτερα όσες αφορούν στον κλάδο των ακινήτων θα διευκολύνουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης λοιπόν, επιτρέψτε μου κ. Υπουργέ να επανέλθω σε ένα θέμα το οποίο σας έχω θέσει και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας, αλλά και μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Αναφέρομαι στο χρόνιο πρόβλημα της οριστικοποίησης προσυμφώνων αγοραπωλησίας ακινήτων, τα οποία συντάχθηκαν από το 1970 και μετά, και του μεγάλου αριθμού φορολογικών πιστοποιητικών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Γνωρίζω ότι έχετε διαμορφώσει άποψη επί του ζητήματος και έχετε την πολιτική βούληση για επίλυσή του. Νομίζω είναι μια καλή στιγμή να εκσυγχρονίσουμε το ισχύον νομικό πλαίσιο και να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία που το διέπει. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι για την οριστικοποίηση ενός προσυμφώνου σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο ζητείται, μεταξύ άλλων, φορολογική ενημερότητα των πωλητών και, σε περίπτωση που αφορά πώληση από εργολάβο, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ του εργολάβου. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι ανυπέρβλητα ενώ εκκρεμούν πολλές τέτοιες περιπτώσεις, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Με δεδομένο ότι έχουν παρέλθει έως και 5 δεκαετίες από τη σύναψη των προσυμφώνων, πολίτες καλούνται να επιλύσουν ένα άλυτο γραφειοκρατικό γρίφο, με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά ανέφικτη η οριστικοποίηση των προσυμφώνων. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ο εργολάβος του οποίου απαιτείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ έχει αποβιώσει και καλούνται να ολοκληρώσουν την οριστικοποίηση κληρονόμοι ακόμα και τέταρτης γενιάς. Η πραγματικότητα αυτή εμποδίζει τη δήλωση των εν λόγω ακινήτων στο κτηματολόγιο, την εκ νέου μεταβίβαση αυτών και την ίδια στιγμή στερεί από το κράτος φορολογικά έσοδα. Σας καλώ λοιπόν κύριε Υπουργέ να εξετάσετε την απλούστευση της διαδικασίας, καταργώντας για παράδειγμα την απαίτηση φορολογικής ενημερότητας, όταν πωλητής είναι εργολάβος, ή την απαίτηση προσάρτησης πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στο όνομα του εργολάβου, εφόσον προσαρτάται αντίστοιχο στο όνομα του εκ προσυμφώνου αγοραστή.

Κλείνοντας κ. Πρόεδρε και επιστρέφοντας στο υπό συζήτηση θέμα, θεωρώ ότι σήμερα ολοκληρώνεται ένας κύκλος που άνοιξε κατά το τέλος του περασμένου αιώνα. Το εμβληματικό αυτό έργο πέρασε από πολλές δοκιμασίες, βάλτωσε, άλλαξε αρκετές φορές μορφή. Την ίδια στιγμή όμως ωρίμασε η σημασία του στην ελληνική κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Καλώ λοιπόν το Σώμα να κυρώσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία τη Σύμβαση αυτή, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Σας ευχαριστώ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more