Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Η ΕΕ χορηγεί 507 εκατ. ευρώ σε κορυφαίους ερευνητές για καινοτόμα έργα




 

Σήμερα η Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές και τις νικήτριες του διαγωνισμού του 2020 για τις επιχορηγήσεις προηγμένης έρευνας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ). Συνολικά 209 κορυφαίοι ερευνητές και ερευνήτριες από όλη την Ευρώπη θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 507 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020». Το έργο τους θα ρίξει φως σε διάφορα θέματα, όπως η σχέση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο του παγκρέατος, οι απειλές από ιούς της άγριας φύσης, τα μικροκυκλώματα υπολογιστών με νευρωνικά δίκτυα που προσομοιάζουν στον εγκέφαλο, και νέοι τρόποι για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των κτηρίων του μέλλοντος.

Τα νέα ερευνητικά προγράμματα δεν διευρύνουν μόνο τη γνωστική βάση της Ευρώπης, αλλά θα οδηγήσουν και στη δημιουργία περίπου 1.900 νέων θέσεων εργασίας για μεταδιδακτορικούς υπότροφους, διδακτορικούς φοιτητές και λοιπό ερευνητικό προσωπικό.

Πάνω από 2.600 αιτούντες κατέθεσαν προτάσεις στην πρόσκληση αυτή. Γυναίκες ερευνήτριες υπέβαλαν το 22% των προτάσεων, ενώ το 23% των επιχορηγήσεων χορηγήθηκαν σε γυναίκες. Το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των ερευνητών που λαμβάνουν επιχορηγήσεις προηγμένης έρευνας έχει σημειώσει σταθερή αύξηση, από περίπου 10% το 2014 σε πάνω από 22% το 2020.

Η κ. Μαρίγια  Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Η χορήγηση πάνω από 200 υποτροφιών προηγμένης έρευνας του ΕΣΕ σε καίριους επιστημονικούς τομείς θα ενισχύσει την ικανότητά μας για επιστημονική έρευνα και καινοτομία, προσφέροντας οφέλη σε όλους τους πολίτες της ΕΕ. Θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τις επενδύσεις με τα προσεχή προγράμματα εργασίας του ΕΣΕ στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη”. Χαίρομαι επίσης που βλέπω όλο και περισσότερες γυναίκες να υποβάλλουν αίτηση για αυτές τις σημαντικές επιχορηγήσεις και να τις κερδίζουν».  

Οι ερευνητές και οι ερευνήτριες που επελέγησαν θα εργαστούν σε τρεις ερευνητικούς τομείς: φυσικές επιστήμες και μηχανική, βιοεπιστήμες και κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more