Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Δίκαιες αποζημιώσεις με ορίζοντα το φθινόπωρο…

 



 

Στα χωράφια της Πέλλας βρέθηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος που είδε από κοντά την καταστροφή. Νωρίτερα είχε επισκεφτεί τα χωράφια της Ημαθίας ενώ είχε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη. Αργότερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δήμο Πέλλας ενώ στο πλευρό είχε τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Τριαντόπουλο. Το παρόν έδωσαν Βουλευτές και Δήμαρχοι της περιοχής. Σκοπός της συζήτησης ήταν να βρεθεί ο τρόπος  αντιμετώπισης των συνεπειών στις δενδροκαλλιέργειες από τον παγετό. Επί της ουσίας ο κος Λυκουρέντζος είδε από κοντά την μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν οι παγωνιές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες του Νομού Πέλλας. Ο Κος Λυκουρέντζος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ θα σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα αποζημιώσεων στα πλαίσια της παρόμοιας κακοκαιρίας στην Καρδίτσα. Εκπρόσωποι των παραγωγών έδωσαν το παρόν στην σύσκεψη και εξέφρασαν την απογοήτευση τους, τον προβληματισμό τους καθώς και τις ανησυχίες τους. Ακόμη ο Πρόεδρος του ΕΓΛΑ δήλωσε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του έχει πάρει το ζήτημα πάνω του και έχει πλήρη γνώση της κατάστασης. Ακόμη τόνισε ότι οι ενέργειες θα είναι συγκεκριμένες όπως οι στοχεύσεις καθώς και οι παρεμβάσεις.

Τα συμπεράσματα που βγήκα επιγραμματικά από την σύσκεψη ήταν:

Το αργότερο έως τα τέλη του Μάη θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ ενώ θα γίνει μια πρώτη προσέγγισης εκτίμησης των ζημιών από τον ελεγκτικό μηχανισμό.

Στόχος είναι οι διαδικασίες να  ολοκλκηρωθούν μέσα στο 2021 και σίγουρα το Φθινόπωρο. Θυμίζουμε ότι ανάλογες αποζημιώσεις έκαναν μέχρι και ένα χρόνο

Οι εκτιμήσεις να είναι δίκαιες ώστε οι παραγωγοί να πάρουν αυτά που τους ανήκουν.

Θα υπάρξουν ενισχύσεις από την Κυβέρνηση ώστε ο ΕΛΓΑ να καταβάλει αποζημιώσεις και για ζημιές που δεν καταγράφονται στον κανονισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βάλει πλάτη καθώς θα της ζητηθεί έξτρα ενίσχυση.

Το συμπέρασμα είναι ότι στις αρχές Ιουνίου θα υπάρξει η ακριβής εκτίμηση με βάση τις ζημιές και τις αποζημιώσεις ώστε μέσα το Φθινόπωρο να γίνει η εξόφληση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more