Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Στη κοινωνία των Γιαννιτσών τα δύο στρατόπεδα της πόλης

 


Συνεργασία Τ.ΕΘ.Α. – Δήμου Πέλλας

 


Το πρώτο βήμα η πολεοδόμησή τους.


Γράφει ο Λύσανδρος Γ. Αμιτζόγλου


Ένα από τα σημαντικά θέματα του δημοτικού συμβουλίου στο Δήμο Πέλλας της περασμένης Τρίτης και μάλιστα 1ο στα θέμτα ημερήσιας διάταξης ήταν η : ΄΄Αποδοχή ή μη της πρότασης του ΤΕΘΑ για πολεοδόμηση των πρώην Στρατοπέδων « ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ» και « ΚΑΨΑΛΗ» και έγκριση σχεδίου πρωτοκόλλου Συναντίληψης και Συνεργασίας΄΄.



Πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει τον Δήμο Πέλλας και την κοινωνία της πόλης ιδιαίτερα έντονα την τελευταία δεκαετία, θέμα για το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του και ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος δεν έχει περάσει Υπουργός Εθνικής Άμυνας την τελευταία 10ετία που να μην τον έχει δει και να έχει αιτηθεί την διεκπεραίωση της παραχώρησης των εκτάσεων αυτών στον Δήμο αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε καμία θετική εξέλιξη μέχρι σήμεα. Ήρθε λοιπόν τώρα το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας ) στην ιδιοκτησία του οποίου είναι τα συγκεκριμένα στρατόπεδα και ζητάει από τον Δήμο Πέλλας την πολεοδόμηση των δύο στρατοπέδων και την ΄΄ μοιρασιά΄΄ ανάμεσα στους δύο συμβαλλόμενους μ΄ ένα ποσοστό 51 % για τον στρατό με 49% για τον δήμο κατά πάσα πιθανότατα, έχοντας υπογράψει μάλιστα ένα τριετές μνημόνιο συνεργασίας και υλοποίησης του έργου αυτού.

Ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ. κ. Βουτσάς Χρήστος τόνισε ότι είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί σε πρώτη φάση το θέμα αυτό με την πολεοδόμηση των δύο αυτών στρατιωτικών εκτάσεων μέσα από την οποία θα προβλέπονται όλες εκείνες οι απαραίτητες υποδομές ( δημιουργία οικοδομικών τετραγώνων - σχέδιο πόλης, κοινόχρηστοι χώροι, πάρκα, δρόμοι κ.α.).

Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, εκτός της κ. Παπαδοπούλου, ήταν θετικό επί της αρχής του θέματος ζητώντας απλά διάφορες διευκρινήσεις για το τι θα προβλέπει η πολεοδόμηση, τονίζοντας και πάλι ο κ. Βουτσάς ότι θα προβλεφθούν όλες οι σύγχρονες υποδομές ενώ οι συντελεστές δόμησης που θα οριστούν θα έχουν μία φιλοσοφία δημιουργίας ενός περιβάλλοντος φιλικό στον άνθρωπο και στην φύση, αφού θα δημιουργηθεί ένα οικιστικό σύνολο από την αρχή χωρίς προηγούμενες δεσμεύσεις όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις. Τόνισε επίσης ότι δεν θα εξαντληθεί η τριετία που υπάρχει ως περιθώριο υλοποίησης της πολεοδόμησης, αλλά δεν είναι και τόσο απλή αφού θα πρέπει να εκδοθούν μία σειρά αδειών και εγκρίσεων π.χ. περιβαλλοντικών όρων κ.α.

Ιδιαίτερα θετική, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό έργο, ήταν και η αντιπολίτευση με τον κ. Καστερίδη αλλά και τους κ. Θεοδωρίδη Θόδωρο & Ηλία να θέτουν επί τη ευκαιρία της πολεοδόμησης των δύο στρατοπέδων, να ενταχθούν σε αυτό το θέμα και η λύση του χρόνιου προβλήματος των οικοπεδούχων που διαθέτουν περιουσίες που εφάπτονται με τα δύο στρατόπεδα αλλά δεν έχουν τίτλους κυριότητας, παρόλο που κατέχουν τα οικόπεδα αυτά εδώ και δεκαετίες. Στόχος μας είπε ο κ. Στάμκος είναι η διευθέτηση του θέματος αυτού μέσω του Δήμου, αφού έρθουν καταρχήν στην κυριότητα του Δήμου τα οικόπεδα αυτά από τον στρατό, στην συνέχεια να παραχωρηθούν απευθείας στους κατόχους τους εάν είναι δυνατόν και χωρίς κάποιο τίμημα ή έστω κάποιο συμβολικό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more