Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την Εργατική Πρωτομαγιά 2021

 


 


  

Η 1η του Μάη κάθε χρονιάς είναι ταυτισμένη, καθιερωμένη και περισσότερο γνωστή ως Εργατική Πρωτομαγιά.

   Φέτος, το 2021, λόγω του Πάσχα, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου έχει μετατεθεί για την Τρίτη 4 Μαΐου 2021, οπότε και ξεκινούν μαζικά και συνεχίζονται για τις επόμενες ημέρες οι γιορταστικές, τιμητικές κι αγωνιστικές εκδηλώσεις.

   Η μετάθεση και η αλλαγή της ημερομηνίας εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε καμιά περίπτωση δεν μειώνει αλλά αντίθετα επαυξάνει το συμβολισμό και την ουσία του νοήματος και του αγώνα της Εργατικής Πρωτομαγιάς λόγω του συνδυασμού και της σύνδεσή της με γεγονότα της επικαιρότητας.

   Τι σημαίνει άραγε για το σήμερα και το αύριο η Εργατική Πρωτομαγιά;

Την απάντηση τη δίνει η ίδια η πραγματικότητα:

  • Όσο θα υπάρχει στον κόσμο η εκμετάλλευση  ανθρώπου από άνθρωπο, πάντα θα είναι επίκαιρη και ζωντανή η Εργατική Πρωτομαγιά.
  • Όσο οι εργαζόμενοι θ΄αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή, ασφαλή, υγιεινή  και δίκαια αμοιβόμενη εργασία, ο κόσμος θα μπορεί να ελπίζει σ΄ένα καλύτερο και προοδευτικότερο κόσμο.
  • Όσο το περιβάλλον καταστρέφεται για τον άκρατο πλουτισμό των ολίγων σε βάρος του συνόλου και του πλανήτη, ο αγώνας για ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον θα συνεχίζεται με ανάλογο ρυθμό.
  • Όσο η αδικία και οι ανισότητες  συντηρούνται διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό τόσο θα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θα συμβιβάζονται και θ΄αντιστέκονται για ένα καλύτερο αύριο.

   Κάθε κρίση, είτε οικονομική είτε  υγειονομική, όπως στην πρόσφατη περίπτωση η πανδημία, αποτελούσε κι αποτελεί ευκαιρία για κερδοσκοπία, για εύκολο και γρήγορο πλουτισμό, για περιστολή, περικοπή, περιορισμό, καταπάτηση ή κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, κάθε κρίση ξεσήκωνε, ξεσηκώνει και διεγείρει τ΄ανθρώπινα κι αλληλέγγυα αντανακλαστικά της κοινωνίας και των αστείρευτων δυνάμεων του λαού μας.

   Ως Δήμος Σκύδρας, ως Δημοτική Αρχή Σκύδρας υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και μάλιστα τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, της δημόσιας υγείας, της παιδείας κι οτιδήποτε πρέπει να παρέχει και να προσφέρει μια ευνομούμενη, δημοκρατική και σύγχρονη κοινωνία στους πολίτες της, δίνοντας σ΄όλες και σ΄όλους ίσες ευκαιρίες, ίδιες ποιοτικές υπηρεσίες, κι εξομαλύνοντας τις ανισότητες και τις διαφορές κατά το δυνατόν.

   Είμαστε υπέρ των μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας. Είμαστε υπέρ ενός υγιούς παραγωγικού συστήματος με αξίες, με σεβασμό στον εργαζόμενο που τιμά τις ευθύνες του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο κι αυτό τιμά τον ιδρώτα του. Όχι στις «ευέλικτες»  κι στις οποιεσδήποτε μορφής εργασίες με τις οποίες διακυβεύονται: η αξιοπρέπεια της προσωπικότητας των εργαζομένων, ο περιορισμός και η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Όχι στα αντεργατικά νομοσχέδια. Όχι σε οτιδήποτε διασπά και νοθεύει την ενότητα, τη συνοχή και τη συνέχεια του εργατικού κινήματος.

   Η Εργατική Πρωτομαγιά φέτος συνέπεσε χρονικά με το Μεγάλο Σάββατο της Ορθόδοξης Πίστης. Κι όπως μετά την στημένη κατηγορία, το χλευασμό, τη διαπόμπευση, το βασανισμό και τη σταύρωση του Θεανθρώπου ακολουθεί η Ανάσταση, έτσι - με κάθε σεβασμό στην ιερότητα του θείου θαύματος - θ΄ακολουθεί και για το εργατικό κίνημα η Ανάσταση.

   Η μετά τη Σταυρική Θυσία Ανάσταση που επέρχεται θριαμβευτικά και νικηφόρα μας δείχνει το δρόμο, συμβολικά και ουσιαστικά. Κάθε κατάκτηση του εργατικού κινήματος έγινε με μακροχρόνιους, επίπονους κι επίμονους αγώνες και θυσίες. Όπως μ΄ αγώνες και θυσίες αναγεννήθηκε κι αναστήθηκε το έθνος μας, τα διακόσια χρόνια ζωής του οποίου φέτος γιορτάζουμε από την ηρωική Επ- Ανάσταση του Γένους το 1821, στέλνοντας το μήνυμα σ΄όλους τους λαούς και στα έθνη, σ΄όλους τους ανθρώπους, ελεύθερους, καταπιεσμένους, κατατρεγμένους και σκλαβωμένους ότι οι αγώνες ποτέ δεν πάνε χαμένοι, αλλά αργά ή γρήγορα θα βρίσκουν το αντίκρισμα και τη δικαίωσή τους.

·         Τιμάμε, λοιπόν, την Εργατική Πρωτομαγιά.  Τιμάμε και σεβόμαστε τους αγώνες και τις θυσίες του εργατικού κινήματος.

·         Καταδικάζουμε κάθε αυταρχικότητα κι αυθαιρεσία απ΄όπου κι αν προέρχεται κι επιδιώκει την καταπάτηση, την περιστολή, τη φαλκίδευση των εργατικών δικαιωμάτων κι αγώνων και τη διάσπαση και διχόνοια του εργατικού κινήματος.

·         Αντιστρατευόμαστε καθετί που περιορίζει τα κοινωνικά δικαιώματα και καλούμε την πολιτεία, ως οφείλει και υποχρεούται, να επαγρυπνά και να στέκεται διαρκώς στο ύψος των περιστάσεων για να τα προστατέψει στο πλαίσιο του σεβασμού των ηθικών, ανθρωπίνων αξιών και των αρχών του Συντάγματος.

  • Ζητάμε και στηρίζουμε την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας μ΄έμφαση στην αγροτική, νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Να σταματήσει επιτέλους η αιμορραγία με τη μετανάστευση των νέων μας στο εξωτερικό.
  • Ζητάμε και διεκδικούμε την ενίσχυση και την προώθηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης ανέργων ή απειλούμενων με ανεργία στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε ν΄αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία αλλά  και να εξαλειφθεί η εργασιακή εκμετάλλευση όσων συνανθρώπων μας έχουν την ανάγκη για να εργαστούν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
  • Συμπαρατασσόμαστε και επιβεβαιώνουμε ότι η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικήσεις και συνεχής αγώνας για ασφαλή, δίκαιη κι αξιοπρεπή εργασία.

      Χριστός Ανέστη! Καλή, Ενωμένη, Αγωνιστική Εργατική Πρωτομαγιά!   

 

 

 

                                                                                         Η Δήμαρχος Σκύδρας

                                                                                           Κατερίνα Ιγνατιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more