Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Α. Πελώνη: Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών για όλα τα εμβόλια.

 


Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη

στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» 

και το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα

Για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid 

Πρέπει να γίνει ένας τεχνικός συντονισμός με τις χώρες. Υπάρχουν τεχνικές ομάδες, που δουλεύουν γι’ αυτό, ώστε να μπορέσει να είναι διαλειτουργικό. Εμείς είμαστε έτοιμοι και  γίνονται τεστ προσομοίωσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ψηφιακό πιστοποιητικό covid -όπως πλέον έχει μετονομαστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο- θα επιτρέπει να περνάμε τα σύνορα, χωρίς να υφιστάμεθα άλλου τύπου ελέγχους. Είναι, δηλαδή, ένα εργαλείο διευκόλυνσης, μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα διευκολύνει πάρα πολύ τους ελέγχους στα σύνορα και προφανώς θα ενθαρρύνει όσους θέλουν να ταξιδέψουν αυτό το Καλοκαίρι. Για πρώτη φορά έχουμε και το τείχος ανοσίας που θα έχει χτιστεί σε κάθε χώρα από τους εμβολιασμούς και μια εικόνα της πανδημίας, που -όπως προέκυψε και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- προκαλεί ικανοποίηση σε όλη την Ευρώπη. Προφανώς δεν έχουμε τελειώσει, αλλά δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από μερικούς μήνες. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν το περασμένο Καλοκαίρι.

Για την πορεία των εμβολιασμών 

Το σχέδιο είναι να ανοίγουν γρήγορα οι ηλικιακές ομάδες. Aπό τον Απρίλιο και μετά, ανοίγουν πάρα πολύ γρήγορα. Αυτή τη στιγμή  στα 19 νησιά, που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», έχουν ανοίξει οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για όλο τον πληθυσμό άνω  των 18 ετών. Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών για όλα τα εμβόλια.  Την περασμένη Παρασκευή άνοιξε με τον ίδιο τρόπο η ομάδα των 40-44. Ανάλογα με τα ραντεβού  θα κριθεί  πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επόμενη ηλικιακή ομάδα. Και εντός του Ιουνίου ευελπιστούμε, όπως είχαμε πει, να ανοίξει και για όλες τις ομάδες και για τους 18 άνω. Πάντα με την προτεραιοποίηση της ηλικίας που πηγαίνει από πάνω προς τα κάτω. 

 

Για την κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας

Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτή την υπόθεση και σε φαντασιακό επίπεδο. Είναι ένα θέμα που ενδεχομένως να «πουλάει». Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους που απογειώθηκε από την Αθήνα συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής της πορείας του. Οι φήμες αυτές που κυκλοφορούν δεν επιβεβαιώνονται, είναι παντελώς ανυπόστατες. Το ξεκαθάρισε χθες και ο Πρωθυπουργός. Θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που καταδίκασε και μάλιστα πάρα πολύ αυστηρά την ενέργεια αυτή και εισηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  να υπάρξουν αυστηρές συνέπειες, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να μένει σιωπηρή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και πρέπει να κινείται γρήγορα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα. Η Ευρώπη δεν εμφανίστηκε διχασμένη. Στέλνει το μήνυμα προς τα έξω  ενωμένα ότι τέτοιες πράξεις και τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση για την ημερομηνία που θα έρθει ο κ. Τσαβούσογλου στην Ελλάδα. Υπάρχουν οι διαρροές, που έχουμε δει όλοι. Σε κάθε περίπτωση οι δύο πλευρές είναι σε επαφή, κατόπιν της πρόσκλησης που έχει απευθύνει ο κ. Δένδιας στον κ. Τσαβούσογλου. Όταν βρεθούν οι ημερομηνίες και συμπέσουν τα προγράμματα, αυτή θα γίνει. Και εφόσον είναι εφικτό και το επιτρέψει το πρόγραμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την καλή διάθεση να συναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου.

Διαφωνίες με την τουρκική πλευρά υπήρχαν και υπάρχουν. Ωστόσο, την ίδια ώρα υπάρχει και η βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας και ενός φάσματος συνεργασίας στον οικονομικό και στον εμπορικό τομέα, στους τομείς χαμηλής πολιτικής. Έχουν πολύ μεγάλη σημασία καθώς μπορεί να συμβάλουν και στις επαφές των δύο λαών και στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. Είναι μία ατζέντα που είχε συζητηθεί, κατά την  επίσκεψη στην Άγκυρα από τον κ. Φραγκογιάννη και τον κ. Ονάλ και στην οποία είχε συμφωνηθεί να υπάρξει follow up. Και προσβλέπουμε ότι θα υπάρξει και πολύ σύντομα αυτό το follow up.

Για πιθανότητα νέων τουρκικών ερευνών το καλοκαίρι

Θυμίζω ότι η τουρκική συμπεριφορά αξιολογείται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν, τόσο την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, όσο και την ανάγκη ομαλής συνέχισής τους. Δηλαδή, αποφυγής μονομερών ενεργειών κατά τη διάρκειά τους. Σε κάθε περίπτωση, προσβλέπουμε πάντα σε ανοιχτούς διαύλους και στην αποκλιμάκωση. Ελπίζω πως αυτή θα συνεχιστεί. Και είναι στο χέρι της Τουρκίας, βεβαίως, να το αποδείξει εμπράκτως και απέναντί μας και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν επιθυμεί να έχει μια στρατηγική σχέση με τους Ευρωπαίους. Έρχεται, άλλωστε, στο τέλος Ιουνίου, και το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  που θα συζητηθούν όλα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more