Κυριακή 2 Μαΐου 2021

ΠΑΣΧΑ...ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ!

 


⬇️Λόγω της πανδημίας για δεύτερη χρονιά φέτος στην Πέλλα μένουμε μόνοι ...


√ Μόνο κοντινοί επισκέπτες στα χωριά της Πέλλας

 • Αυστηροί έλεγχοι στους δρόμους

• Ποια μέτρα και περιορισμοί ισχύουν μέχρι σήμερα 

Ανοίγουν αύριο οι καφετέριες στην Πέλλα 

Καλοκαιρινός ο καιρός τις επόμενες μέρες...


• Ένα... ήσυχο, σχεδόν μοναχικό Πάσχα θα περάσει η Πέλλα για δεύτερη χρονιά, εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις που επιβάλλει η πανδημία, για την τήρηση των οποίων οι έλεγχοι της Τροχαίας είναι και εντατικοί και αυστηροί!
Απόδημοι και επισκέπτες δεν θα έρθουν, λοιπόν, αφού δεν επιτρέπονται τα διαπεριφερειακά ταξίδια, οπότε τα δεκάδες ορεινά χωριά της Πέλλας γιορτάζουν  με λίγο κόσμο και με την ελπίδα ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πολλοί βέβαια λόγω και του σύμμαχου καλού καιρού, μπορούν να εκδράμουν στα Λουτρά Πόζαρ ή στον Άγιο Αθανάσιο ή και σε άλλα μέρη των Γιαννιτσών και της Έδεσσας. Όλοι περιμένουν βέβαια το αυριανό άνοιγμα της εστίασης για να πιουν καφέ ή να πάνε στην ταβέρνα μετά από σχεδόν έξι μήνες!!!

Κάνουν... αναστροφή!
Αυξημένη κίνηση παρατηρήθηκε το προηγούμενο διήμερο στα διόδια γύρω από την Αθήνα. Ωστόσο, αυτή δεν έχει καμία σχέση με εκείνη παλαιότερων ετών όταν διέρχονταν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες οχήματα από τα διόδια. Αυτή τη φορά επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για συγκεκριμένους λόγους, ενώ εκείνοι οι πολίτες που δεν μπορούν να τη δικαιολογήσουν αναγκάζονται να επιστρέψουν σπίτι τους. Εκτιμάται ότι μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες έκαναν... αναστροφή στα διόδια περισσότερα από 270 Ι.Χ.!

Μόνο οι ντόπιοι...
Η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων σημαίνει... μοναξιά για τα περισσότερα ορεινά χωριά και της Πέλλας, αφού ούτε οι μακρινοί απόδημοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν σ’ αυτά για τις γιορτές, ούτε εκδρομείς θα υπάρξουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τα πράγματα θα ήταν, πάντως, πολύ χειρότερα αν δεν αίρονταν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τουλάχιστον στους κοντινούς απόδημους να γιορτάσουν στο χωριό τους ή έστω να εκδράμουν σε εξοχές εντός Νομού. Οι Εδεσσαίοι, για παράδειγμα, θα μπορούν να μετακινηθούν προς Αριδαία, Σκύδρα, Γιαννιτσά, όμως όσοι διαθέτουν εξοχικά σε Πιερία και Χαλκιδική, δεν  έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τις αργίες του Πάσχα εκεί, αφού πρόκειται για διαπεριφερειακές μετακινήσεις που ακόμα απαγορεύονται.

                                  Δέμα από επαρχία!
Όπως και πέρυσι, γεμάτα δέματα με προϊόντα σταλμένα από την επαρχία φτάνουν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη  τα επιβατικά λεωφορεία, αφού λόγω των μέτρων για την πανδημία οι πιο πολλοί πολίτες θα κάνουν και φέτος Πάσχα εντός των τειχών και μακριά από τους δικούς τους στο χωριό ή το νησί. Στον κεντρικό σταθμό των ΚΤΕΛ Κηφισού πλήθος κόσμου παραλαμβάνει καθημερινά τα «πεσκέσια» από την Πέλλα , τα οποία, αν επιτρέπονταν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, θα απολάμβαναν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Κυριαρχούν το κρέας, με έμφαση στο ντόπιο αρνί και κατσίκι, γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως τυριά, αβγά, λαχανικά και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει κανείς στο γιορτινό τραπέζι. ίδια η κατάσταση και στο σταθμό Μακεδονία όπου αρκετοί πήραν τα πράγματα με το ΚΤΕΛ λόγω απαγορεύσεων

Πάσχα με μέτρα
Μπορεί να επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, όμως παραμένει έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, η υποχρέωση αποστολής μηνύματος SMS στο 13033. Μέχρι και  σήμερα Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. 
Σήμερα Πάσχα  υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως εννέα άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Από την Δευτέρα, 3 Μαΐου, οπότε και επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και καφέ, για τη μετακίνηση σε αυτά θα χρησιμοποιείται ο κωδικός «6». Σημειώνεται ότι για όλα τα καταστήματα εστίασης επιτρέπεται μόνο η χρήση υπαίθριων χώρων, με συγκεκριμένα μέτρα και μόνο για καθήμενους πελάτες. Δεν επιτρέπεται, ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους η μουσική. Από την ερχόμενη Δευτέρα και για μία εβδομάδα, το πέρας κυκλοφορίας επεκτείνεται για μία ώρα, ως τις 11 το βράδυ.

                              Καλοκαιρινός καιρός
Με καλές καιρικές συνθήκες και κάποιες νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας θα γιορτάσουμε το Πάσχα στην Πέλλα. Όσοι ψήσουν οβελία στην ύπαιθρο, δε χρειάζεται να ανησυχούν για ενδεχόμενο βροχής!
Όσο για την θερμοκρασία, αυτή θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, λόγω των θερμών αερίων μαζών που καλύπτουν την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.
Στην Πέλλα η πιο ζεστή ημέρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα είναι η σημερινή , με τα θερμόμετρα να δείχνουν έως και 30 βαθμούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more