Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Τα μυστικά του ποταμού...

 


ARAXHTOS

• Μυστικά που έρχονται από το παρελθόν και αποκαλύπτουν πτυχές της ιστορίας του τόπου μας κρύβονται στα νερά και τις όχθες του ποταμού Αράχθου. Έπειτα από πολλούς αιώνες στο... σκοτάδι, έρχονται σήμερα ξανά στο φως χάρη στην αρχαιολογική σκαπάνη, αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τους προγόνους μας και γενικότερα τη ζωή στην Ήπειρο κατά την αρχαιότητα.

Το γεγονός έκανε γνωστό χθες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, η οποία έχει εντοπίσει σημαντικά αρχαία κατάλοιπα κατά τις επιφανειακές έρευνες που πραγματοποιεί εντός της κοίτης του ποταμού, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εργασιών καθαρισμού από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου – Π.Ε. Άρτας.

Ταφικά ευρήματα

Η συνέχεια των ερευνών στον Άραχθο έφερε στο φως οικοδομικά κατάλοιπα ταφικών μνημείων και ταφικών περιβόλων, που πιθανότατα ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα νεκροταφείο της αρχαίας Αμβρακίας, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων. Επίσης, αποκαλύφθηκαν κατάλοιπα δραστηριοτήτων των βυζαντινών χρόνων στις δυτικές παρυφές της κοίτης, με την υπηρεσία να σημειώνει ότι τα εντυπωσιακά αρχαία ευρήματα αναμφίβολα υποδεικνύουν την προέκταση της αρχαίας πόλης σε μεγαλύτερη έκταση από αυτή που ήταν γνωστή μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα δείχνουν ότι ο ποταμός είχε διαφορετική ροή από τη σημερινή, πιθανότατα δυτικότερα, προς την περιοχή των Κεραματών – Κωστακιών.

Με νέες τεχνολογίες

Οι έρευνες εντός της κοίτης του Αράχθου θα συνεχιστούν σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς και με τη χρήση νέων τεχνολογιών που θα βοηθήσουν στην αποκάλυψη των κρυμμένων μυστικών του ποταμού. Ενός ποταμού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «που από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεώτερα χρόνια, έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ίδρυση και την ανάπτυξη τόσο της αρχαίας Αμβρακίας όσο και της βυζαντινής, αλλά και της σύγχρονης πόλης της Άρτας». Οι εργασίες και τα εντυπωσιακά ευρήματα θα ενσωματωθούν σε μελέτη της υπηρεσίας, προκειμένου να συνταχθεί πλήρης πρόταση για την προστασία και μελλοντική ανάδειξή τους.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more