Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Μετά την μετατροπή της Αγιάς Σοφίας σε τζαμί, ο Τούρκος πρόεδρος ζητά «την απελευθέρωση του τεμένους Αλ Ακτσά» στην Ιερουσαλήμ.

 


Πανστρατιά κατά του Ισραήλ ζητά ο Ταγίπ Ερντογάν


 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που καλεί όλες τις μουσουλμανικές χώρες σε πανστρατιά κατά του Ισραήλ. Δηλώσεις που ασφαλώς μπορεί να απειλήσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής θυμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος στο διάγγελμα που εκφώνησε τον περασμένο Ιούλιο για τη απαράδεκτη απόφασή του να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά, ο εμβληματικός Ναός της Ορθοδοξίας, σε τέμενος είχε αναφερθεί επίσης στην αναβίωση του Ισλάμ και στην «απελευθέρωση» του τεμένους Αλ Ακτσά στην Ιερουσαλήμ.  Έτσι και τώρα προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την τεταμένη κατάσταση στην Ιερουσαλήμ δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τον ισλαμικό κόσμο ώστε να σταματήσει την ισραηλινή τρομοκρατία και την κατοχή. Ενώ οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έχουν ως κεντρικό σύνθημα «να φτάσει στην Ιερουσαλήμ ο τουρκικός στρατός».

 

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Τον περασμένο Ιούλιο στο διάγγελμα που εκφώνησε ο Τούρκος πρόεδρος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος εστιάσαμε όλοι σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση. Μία απόφαση που πρόσβαλλε βαθιά όχι μόνο το θρησκευτικό συναίσθημα όλων των Χριστιανών καθώς η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί τον πιο εμβληματικό Ναό της Ορθοδοξίας αλλά και τον Παγκόσμιο Πολιτισμό καθώς η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στη συγκεκριμένη δήλωση ο Τούρκος πρόεδρος τότε συνέδεσε την απόφασή του για την Αγία Σοφία με την αναβίωση του Ισλάμ από το Ουζμπεκιστάν ως την Ανδαλουσία της Ισπανίας και την «απελευθέρωση του τεμένους» του Αλ Ακτσά στην Ιερουσαλήμ. Μία ορολογία που συνδέει την Αγία Σοφία με το Αλ Ακτσά και την Ισπανία με ένα είδος κωδικοποιημένης ορολογίας για μία ευρύτερη θρησκευτική ατζέντα. Ας σημειωθεί ότι το διάγγελμα μεταφράστηκε διαφορετικά στα αραβικά και στα αγγλικά καθώς δεν περιλαμβάνεται η αναφορά για την Ισπανία στη μετάφραση από τα τουρκικά στα αραβικά.

Έτσι και τώρα την τεταμένη κατάσταση στην Ιερουσαλήμ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο ηγέτης όλων των Μουσουλμάνων. Έχοντας ως όνειρο την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας καλεί με δηλώσεις του όλες τις μουσουλμανικές χώρες σε πανστρατιά κατά του Ισραήλ. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Αποδέκτες αυτής της επίθεσης είναι όλοι οι Μουσουλμάνοι που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, στο Ντιγιάρμπακιρ, στη Βαγδάτη, στο Κάιρο, στο Ισλαμαμπάντ, στην Τζακάρτα, στην Κουάλα Λουμπούρ, στο Μπακού, στο Σεράγεβο.» Ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον ηγέτη της Χαμάς –που χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση- Ισμαήλ Χανίγια τόνισε ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τον ισλαμικό κόσμο για να σταματήσει την ισραηλινή τρομοκρατία και την κατοχή». Παράλληλα, διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο του Ισραήλ με ένα «αίτημα»: «Να φτάσει στην Ιερουσαλήμ ο τουρκικός στρατός».

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

 -          Πως κρίνει τις κατά καιρού δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που σε ένα κρεσέντο μεγαλοιδεατισμού επιχειρεί να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία και να εμφανιστεί ως ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, δηλώσεις που μπορεί να απειλήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να βάλουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more