Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Λ. Αυγενάκης: «Στηρίζουμε με πράξεις κι όχι στα λόγια τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τα σωματεία και τους αθλητές»-Στα καταβεβλημένα 13,3 εκατ. ευρώ της οικονομικής ενίσχυσης των σωματείων, στην προκαταβολή από τα επιπλέον έσοδα από τυχερά παίγνια, στην ασφάλιση των αθλητών και στις τόσες άλλες έμπρακτες ενέργειες στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, για την απρόσκοπτη επανεκκίνησή του, αναφέρθηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού 

 

«Στηρίζουμε έμπρακτα τα ερασιτεχνικά σωματεία και τους ερασιτέχνες αθλητές μας. Όχι στα λόγια. Εμείς δεν μιλάμε με ευχολόγια και άτοπες εξαγγελίες. Εμείς κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας! Κάνουμε πράξη την αθλητική μας μεταρρύθμιση» τόνισε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Μανώλη Συντιχάκη.

 

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα εξής πρόσφατα μέτρα στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, των σωματείων και των αθλητών, για την απρόσκοπτη σταδιακή επανεκκίνησή του:

·        στα 13,268 εκατ. ευρώ της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, που καταβλήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια απευθείας σε 4.691 ερασιτεχνικά σωματεία, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ,

·        στο 50% των επιπλέον εσόδων της Πολιτείας, από εκείνα που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων, τα οποία θα διατεθούν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό,

·        στη διάταξη του σχεδίου νόμου, που έρχεται προς ψήφιση και κατοχυρώνει τους ερασιτέχνες αθλητές, ώστε να μπορούν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη και να συμπεριλαμβάνονται στα όποια μέτρα στήριξης της Πολιτείας. Με τη διάταξη ορίζεται ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες που αγωνίζονται σε σωματεία που συμμετέχουν σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών ομαδικών αθλημάτων, ανδρών και γυναικών, δύνανται να υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής αθλητικών υπηρεσιών, το οποίο κατατίθεται στην οικεία αθλητική ομοσπονδία.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

«Όπως έχω ενημερώσει ξανά από αυτό εδώ το βήμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν μείναμε αμέτοχοι στις εξελίξεις. Επεξεργαστήκαμε εντατικά και ήδη υλοποιούμε το πλάνο επανέναρξης της αθλητικής δραστηριότητας υπό τις νέες συνθήκες, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

 

Και μπορούμε να πούμε πως τώρα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Διότι γνωρίζοντας με τι έχουμε να κάνουμε, «κουβαλώντας» την εμπειρία ενός χρόνου και πλέον, προχωράμε σταθερά για να φτάσει ο ελληνικός αθλητισμός στη δική του «ελευθερία»!

 

Και ασφαλώς δεν είναι μόνο τα λεπτομερή υγειονομικά μέτρα που έχουμε λάβει. Έχουμε μεριμνήσει και προχωρήσει στην οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.

 

Αλήθεια όμως κύριε Συντυχάκη, καθώς φαίνεται από την κοινοβουλευτική σας παρουσία ότι σας απασχολεί έντονα ο ελληνικός αθλητισμός, αναρωτιέμαι γιατί δεν έχετε αναγνωρίσει κανένα θετικό μέτρο που έχει ληφθεί όλους αυτούς τους μήνες; Εσείς που εμφανίζεστε συχνά – πυκνά ως θιασώτης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, γιατί δεν έχετε αναγνωρίσει βήματα που η πλειοψηφία των εκπροσώπων του ερασιτεχνικού αθλητισμού έχει χαιρετίσει;

 

Έπειτα από 12 χρόνια, προχωρήσαμε στην απευθείας επιχορήγηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων για την άμεση ενίσχυσή τους. Με απόλυτη διαφάνεια και πάνω σε αντικειμενικά κριτήρια. Ο ορισμός της άμεσης στήριξης της βάσης του αθλητισμού. Μια επανάσταση του αυτονοήτου, όπως έχουν αναφέρει και τα ίδια τα αθλητικά σωματεία! Και δεν είπατε κουβέντα!

 

Ναι, κάναμε το αυτονόητο! Αποφασίσαμε να νοικοκυρέψουμε το αθλητικό τοπίο, να βάλουμε τάξη, πάντα με διαφανείς διαδικασίες, σε ένα καθεστώς ημινομιμότητας που υπήρχε στα αθλητικά σωματεία.

Λειτουργήσαμε για πρώτη φορά μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Δηλαδή, για το αυτονόητο έπρεπε να έρθει η Κυβέρνησή μας να το πράξει. Ένα βήμα με άμεση επίδραση στη βάση. Και όχι μόνο δεν το στηρίξατε, αλλά εκτεθήκατε αρκετές φορές με αβάσιμες κατηγορίες περί χειραγώγησης του αθλητισμού. Ευτυχώς που δεν κάναμε πίσω και συνεχίσαμε αταλάντευτα. Να σας θυμίσω ορισμένα μέτρα στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού;

 

Για να διευκολύνουμε τα σωματεία την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας, μεριμνήσαμε αστραπιαία για την ένταξή τους στους επιπλέον ΚΑΔ για τα Μέτρα Στήριξης και κατά τη διάρκεια του lockdown του περασμένου Νοεμβρίου.

 

Προχωρήσαμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις, προς όφελος του αθλητισμού:

Με τον ν. 4714/2020 του Υπουργείου Οικονομικών, ρυθμίσαμε ώστε

·        τα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων να υπαχθούν σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13% από το 24%), με στόχο τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα ή και τη μείωση των τελικών τιμών τους, καθώς και την τόνωση της ζήτησης τους,

·        η φορολόγηση των εισοδημάτων των προπονητών να εξομοιωθεί με αυτή των αμειβόμενων αθλητών (να μειωθεί στο 22% από το +45%), όσον αφορά την μετεγγραφή, την ανανέωση ή τη λύση του συμβολαίου συνεργασίας τους με αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, τμήματα αμειβόμενων αθλητών ή αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία. Η εξομοίωση αυτή είναι σκόπιμη για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, λόγω της συνάφειας στις ιδιότητες αθλητή και προπονητή.   

 

Στον ν. 4646/2019, προβλέψαμε

·        τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε 22% από 45% για τα ποσά που καταβάλλονται από αθλητικές ανώνυμες εταιρείες σε αθλητές για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή λύση συμβολαίου συνεργασίας,

·        τη μείωση του ποσού του φόρου κατά είκοσι τοις εκατό (20%) από δέκα τοις εκατό (10%), που ίσχυε, επί των ποσών δωρεών προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

 

Επιπλέον, δώσαμε λύση σε ένα εύλογο και καίριο αίτημα πολλών ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις  των αθλητών τους:

Βάσει του άρθρου 66 του ν. 4735/2020, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε αθλητικούς συλλόγους για την προαγωγή του οικείου αθλήματος, καθώς και για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων, που εδρεύουν στην περιοχή τους και συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα Ολυμπιακών αθλημάτων. Από τις διατάξεις εξαιρούνται οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες.

 

Και μιας και αναφερθήκατε για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στην Γ.Γ.Α. από τα αθλητικά σωματεία, από την πρώτη περίοδο της πανδημίας, οι διοικήσεις των Εθνικών Αθλητικών μας Κέντρων προέβησαν σε γενναίες διευκολύνσεις προς τα σωματεία.

 

Δυστυχώς, κ. Συντυχάκη, όχι μόνο δεν επικροτήσατε κανένα από όσα μέτρα έχουμε λάβει, αλλά τα αγνοείτε επιδεικτικά.

Και η επιλεκτική σας αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει τον αθλητισμό σε επικίνδυνα μονοπάτια!

Ευτυχώς στη δική μας κυβέρνηση, ότι λέμε το κάνουμε! Και πλέον την αθλητική οικογένεια τη γνωρίζουμε και μας γνωρίζει καλά. Και ξέρει ότι από την πρώτη στιγμή είμαστε έμπρακτα στο πλευρό της.

 

Δεν επαναπαυόμαστε, όμως, στα σημαντικά μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι τώρα! Συνεχίζουμε και κάθε μέρα εντείνουμε τις προσπάθειες.

Με σκληρή δουλειά και σε άριστη συνεργασία με τα στελέχη του Υπουργείου και την αθλητική οικογένεια, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη επανεκκίνηση του αθλητισμού, στηρίζουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και διαμορφώνουμε τον αθλητισμό του 21ου αιώνα!

 

Πάμε να δούμε εν τάχει τι κάναμε για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό το διάστημα αυτό:

Από τις 11 Μαΐου καταβλήθηκε σε 1.403 δικαιούχα ερασιτεχνικά σωματεία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων η β’ φάση της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, συνολικού ύψους 3.596.500€, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Δικαιούχα ερασιτεχνικά σωματεία, για την οικονομική ενίσχυση-αποζημίωση ειδικού σκοπού β’ φάσης, ήταν εκείνα που:

·        ολοκλήρωσαν την αίτηση για την εγγραφή τους στο ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έως τις 31/12/2020 και έχουν θεραπεύσει επιτυχώς τυχόν ελλείψεις, ανακρίβειες ή αναντιστοιχίες στα δηλωθέντα στοιχεία έως τις 22/01/2021,

·        καλλιεργούν ένα ή περισσότερα αθλήματα, για τα οποία έχουν λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση,

·        δήλωσαν τον αριθμό των αθλημάτων που καλλιεργούν,

·        δεν έλαβαν την οικονομική ενίσχυση-αποζημίωση ειδικού σκοπού στην α’ φάση καταβολής της (εγγραφές στο Μητρώο έως 10/12/2020),

·        προσέθεσαν στις αιτήσεις τους, έως τις 22/01/2021, επιπλέον αθλήματα που φέρουν την ειδική αθλητική αναγνώριση, πέραν εκείνων για τα οποία ενισχύθηκαν στην α’ φάση καταβολής. 

Συνεπώς, συμπεριλαμβανομένης της α’ φάσης πληρωμής, όπου διανεμήθηκαν 9.672.000€ σε 3.408 ερασιτεχνικά σωματεία, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, το οποίο δίδεται απευθείας από την Πολιτεία, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, σε συνολικά 4.691 ερασιτεχνικά σωματεία -νόμιμα, ενεργά και εγγεγραμμένα στο Μητρώο- ανέρχεται σε 13.268.500€.

Και θα ήθελα εδώ να διευκρινιστεί ότι η πλατφόρμα του Μητρώου είναι ανοιχτή. Τα σωματεία μπορούν να καταθέτουν κανονικά τις αιτήσεις τους. Και φυσικά, τα σωματεία που έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο κατά το έτος 2020, υποχρεούνται να επικαιροποιήσουν τα απαιτούμενα στοιχεία έως τις  31 Αυγούστου 2021.

Να αναφερθώ στην χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων από τα έσοδα που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων; Άλλη μια τομή του Υφυπουργείου μας που δεν είχατε δει ποτέ και επιλέξατε να μην επικροτήσετε!

Προβλέψαμε να περιέρχεται στην Γ.Γ.Α το 60% από τα επιπλέον έσοδα της Πολιτείας, που δημιουργούνται εκ του νέου τρόπου φορολόγησης, προκειμένου να διατεθούν στις αθλητικές ομάδες.

Κι απ’ αυτά, το 50% να διανέμεται στον επαγγελματικό αθλητισμό και το υπόλοιπο 50% στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.  

Ήδη ως ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας, δόθηκαν άμεσα προκαταβολές στον επαγγελματικό αθλητισμό, ύψους 29,2 εκατ. ευρώ και προς το τέλος του καλοκαιριού προγραμματίζουμε προκαταβολή και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Και δεν μένουμε εκεί: στο νομοσχέδιο που φέρνουμε τις επόμενες μέρες στη Βουλή, ψηφίζουμε διάταξη για τους ερασιτέχνες αθλητές.

Τι θεσπίζει αυτή η διάταξη;

 

Ορίζεται ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες που αγωνίζονται σε σωματεία που συμμετέχουν  σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών ομαδικών αθλημάτων, ανδρών και γυναικών, δύνανται να υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής αθλητικών υπηρεσιών, το οποίο κατατίθεται στην οικεία αθλητική ομοσπονδία.

 

Εάν, λοιπόν, τα οικονομικά ανταλλάγματα ανέρχονται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000,00) ευρώ, υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης του αθλητή υπό το ειδικό καθεστώς εισφοράς ύψους 1%.

 

Με απλά λόγια, με τη ρύθμιση αυτή οι νυν ερασιτέχνες αθλητές, κατ’ όνομα μόνο ερασιτέχνες, καθώς αυτή η αθλητική τους δραστηριότητα είναι η κύρια δραστηριότητα τους, από αυτήν ζουν τις οικογένειες τους, κατοχυρώνονται.

Θα μπορούν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, και αν αυτή η διάταξη υπήρχε, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

  

Στηρίζουμε με πράξεις τους ερασιτέχνες αθλητές και όχι με λόγια.

Κι επαναλαμβάνω κύριε Συντυχάκη, την προσδοκία μου εσείς και το κόμμα σας να υπερψηφίσετε αυτή τη διάταξη, όταν έρθει στην Ολομέλεια.  

Εμείς δεν μιλάμε με ευχολόγια και άτοπες εξαγγελίες. Στηρίζουμε τα ερασιτεχνικά Σωματεία! Στηρίζουμε τους αθλητές μας! Κάνουμε πράξη την αθλητική μας μεταρρύθμιση! Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more