Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Α. Πελώνη:Στους παιδικούς σταθμούς τα παιδιά δεν φορούν μάσκες

 


Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη

στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» 

και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Για τους εμβολιασμούς

Σήμερα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς. Επιταχύνουμε,  όπως είχαμε πει. Μπαίνουν στη μάχη και άλλα εμβολιαστικά κέντρα. Έχουν ανοίξει από τη Μεγάλη Εβδομάδα τα ραντεβού για πολλές νεότερες ηλικιακές ομάδες,  από τα 30 μέχρι τα 49. Είναι ο παραγωγικός πληθυσμός. Έχουν ανταποκριθεί πάρα πολύ θετικά. Καλούμε τους μεγαλύτερους ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμα των νεότερων που σπεύδουν να εμβολιαστούν, για να χτίσουμε αυτό το τείχος ανοσίας που θα μας φτάσει στην ελευθερία. Το 95% των συμπολιτών μας που καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ. είναι ανεμβολίαστοι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία. Το εμβόλιο είναι ένα δώρο, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία. Είναι η μόνη ασπίδα ασφαλείας απέναντι στον ιό. Είναι το εργαλείο και ο δρόμος ο οποίος θα μας φέρει στην ελευθερία.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Το λέει όλη η επιστημονική κοινότητα, το αποδεικνύουν τ’ αποτελέσματα των εμβολιασμών σε χώρες όπως το Ισραήλ, που έχουν προχωρήσει στην ανοσοποίηση πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Θα έλεγα να κοιτάξουμε αυτό το παράδειγμα, να σπεύσουμε όλοι.

Για την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων

Έχει ανοίξει η εστίαση από τη Δευτέρα. Αυτό είναι ένα βήμα προς την κανονικότητα. Θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, να μην εφησυχάζουμε και να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη. Η Κυβέρνηση έχει δώσει τον οδικό χάρτη -εφόσον όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει κάποια έξαρση- μέχρι τις 15 Μαΐου. Μετά θα δούμε τι μπορεί να επανεξεταστεί. Αλλά δεν είναι της παρούσης. Ωστόσο, υπάρχει μία σταθεροποίηση στην επιδημιολογική εικόνα. Όπως γνωρίζετε, τη Δευτέρα ανοίγουν νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια. 

Στους παιδικούς σταθμούς τα παιδιά δεν φορούν μάσκες. Και  θα πρέπει να βλέπουμε και τη συνολική εικόνα, τη μεγάλη εικόνα των δραστηριοτήτων που ανοίγουν. Πάμε σταδιακά, πάμε με προσοχή, πάμε και με τους εμβολιασμούς.

Με τα μέτρα δεν τελειώσαμε εάν δεν εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο -ως ποσοστό- του πληθυσμού. Πρέπει όλοι να προσέχουμε. Πρέπει όλοι να φοράμε μάσκες. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ο ιός έχει δείξει το πρόσωπό του  όταν εφησυχάζουμε, χτυπάει. Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια έξαρση, έχουμε πει ότι στις 15 Μαΐου θα ανοίξει ο τουρισμός και θα ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις προφανώς και για τους Έλληνες και για τους τουρίστες.

Το θέμα των SMS θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να το αξιολογήσει η Επιτροπή. 

Για το νομοσχέδιο για την εργασία

Έχουν διαστρεβλωθεί πολλά πράγματα, όπως η κατάργηση του οκταώρου, η οποία προφανώς, δεν ισχύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται -υπάρχει και ένα φυλλάδιο που κυκλοφορεί- επί ενός νομοσχεδίου το οποίο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση. Θα τεθεί σύντομα. Είναι ένα νομοσχέδιο με πολύ προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που φέρνει τη νομοθεσία στο σημερινό αιώνα, στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και στη πραγματική ζωή, που ζουν όλοι οι εργαζόμενοι, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα.

Το νομοσχέδιο έχει ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων, που αφορούν τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, την άδεια πατρότητας, τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να διευθετήσει ο ίδιος με δικό του αίτημα και μόνο με συμφωνία με τον εργοδότη του, αν θέλει, για λόγους προσωπικούς, οικογενειακούς το χρόνο εργασίας, να δουλέψει περισσότερες ώρες μια μέρα και να τις πάρει, κατόπιν, σε άδεια. Έχει πολύ προοδευτικές ρυθμίσεις, που ισχύουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Για τις προκλητικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων

Αυτές οι δηλώσεις, προφανώς, δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός καλού κλίματος στις διμερείς σχέσεις. Θα έλεγα, ωστόσο, να τις βάζουμε στη σωστή τους διάσταση. Αυξάνει την ένταση και οξύνει το κλίμα  -το έχουμε ξαναπεί, το έχει πει και ο Πρωθυπουργός- όποιος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Η Κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο σε ευρύτερο ζήτημα ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι μία επιτυχία, ένα κεκτημένο, το οποίο προφανώς ενοχλεί.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν είναι πιθανή εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κάτι νεότερο επ’ αυτού. Εμείς έχουμε πει ότι τέτοιες συναντήσεις δεν θα πρέπει ν’ αποτελούν είδηση και ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοιχτοί. Προφανώς, όταν υπάρχουν εντάσεις, υπάρχει  ένας παραπάνω λόγος να μένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί με την τουρκική πλευρά.

1 σχόλιο:

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more