Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Η πρόοδος φέρνει πολλούς εχθρούς...


✅Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 

Το χθεσινό μου άρθρο, αναφορικά με τον προοδευτικό συντηρητισμό, μια νέα ιδεολογική πλατφόρμα που πατά στον άνθρωπο, αλλά και στις κοινωνικές ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες, προκάλεσε αλληλεπίδραση με αποτέλεσμα να επανέλθω και να αναπτύξω  τις σκέψεις μου γύρω από αυτό το ζήτημα.

Φυσικά  αυτή η ιδεολογία, η ταυτότητα, η άποψη και η στάση ζωής, δεν έχουν να κάνουν μόνο με την πολιτική κατεύθυνση  του καθενός, αλλά και με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που διαθέτει καθώς και με την ανοχή στο διαφορετικό, στο καινούργιο, στο καινοτόμο.

Ο Προοδευτικός συντηρητισμός ταυτίζεται με αξίες και αρχές της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χώρας, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει και το διαφορετικό. Σήμερα η κοινωνία μας είναι οπισθοδρομική γιατί δεν ανεχόμαστε τον άνθρωπο που σκέφτεται αλλιώς. Που ενεργεί με διαφορετικό τρόπο. Η κοινωνία μας έχει αυτιστικά σύνδρομα. Δεν ακούει τον άλλο. Δείχνει να μην καταλαβαίνει.

Ακόμη ο φόβος για οποιαδήποτε δίωξη λιμνάζει συνεχώς  και η αφωνία επιβάλλεται πολλές φορές στον βωμό του ότι καλύτερα να είσαι ευχάριστος παρά χρήσιμος. Να λες αυτά που θέλουν  να ακούσουν οι άλλοι και όχι αυτά που πιστεύεις εσύ. Από την άλλη Κόμματα, παρατάξεις, σύλλογοι, ομάδες και κλίκες, λειτουργούν τελείως περίκλειστα ώστε να μην υπάρχει παραγωγή έργου αλλά μια απλή διαχείριση της εξουσίας, βασιζόμενη σε μικροπολιτικά παιχνίδια.

Στον διαφορετικό η ταμπέλα είναι έτοιμη και μπαίνει κατευθείαν ώστε να περιθωριοποιηθεί και να μην έχει το δικαίωμα του λόγου. Επί της ουσίας η ταμπέλα που του έχουν κολλήσει,  ακυρώνει τον λόγο του. Σε τοπικό επίπεδο, η δημοκρατία βρίσκεται σε βαθιά σήψη…  Θα πρέπει όλες οι φωνές να ακούγονται και φυσικά να ξεχωρίζει το διαφορετικό, το νέο και καινοτόμο. Ίσως να έχουμε την ατυχία  στον τόπο μας, να μην διαθέτουμε  τουρισμό.

Η παρουσία ανθρώπων από άλλες περιοχές θα βοηθούσε στην αλλαγή της νοοτροπίας μας. Στην ανατροπή σταθερών. Στην διαδικασία παραγωγής νέων επιχειρηματικών δράσεων.  Με μόνο γνώμονα βέβαια ένα καλύτερο αύριο…

 

Εν κατακλείδι θα πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξει ο κόσμος όλος.
Η υγιής δυσαρέσκεια είναι προάγγελος της προόδου. Δεν πρέπει να αγαπάμε αυτό που είμαστε αλλά αυτό που θα γίνουμε. Ας μην ξεχνάμε πως η πρόοδος είναι ωραία λέξη, αλλά αυτό που τη δημιουργεί είναι η αλλαγή και η αλλαγή έχει πολλούς εχθρούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more