Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ!!!

 


✔️Οι πρόεδροι των τοπικών ορίζονται, όλα τα τοπικά τα παίρνει ο Δήμαρχος 




✅Πενταετής ξανά η θητεία και εκλογή Δημάρχου - Περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή με 43%


• Ένα πολύ διαφορετικό από το σημερινό δυσλειτουργικό «τοπίο» θα διαμορφώσει στην Αυτοδιοίκηση ο νέος εκλογικός νόμος που προωθεί η Κυβέρνηση υλοποιώντας μία βασική προεκλογική της δέσμευση.
Το σχετικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε  στη Βουλή ενώ εχθές η εφημερίδα μας παρουσίασε τα κεντρικά σημεία. Με αυτό λοιπόν μπαίνει τέλος στο σύστημα της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει προκαλέσει πλείστες... αρρυθμίες σε Δήμους και Περιφέρειες της χώρας καθώς ανέδειξε αδύναμες διοικήσεις που κυριολεκτικά δεινοπαθούν για να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν και στην Πέλλα , με κυριότερα αυτά των Δήμων Έδεσσας και Πέλλας. Το νομοσχέδιο καθιερώνει θητεία πενταετούς διάρκειας και δίνει τη δυνατότητα εκλογής Δημάρχου και Περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 43%.
Σε δηλώσεις τους τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης όσο και ο αναπλ. Υπουργός Στέλιος Πέτσας έκαναν λόγο για άρση των στρεβλώσεων από το νυν εκλογικό σύστημα και ομαλοποίηση της λειτουργίας των ΟΤΑ.

✔️Θητεία και όριο εκλογής
Προϊόν γόνιμου διαλόγου με τους θεσμικούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, δηλαδή την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», ενώ προσθέτει πως κατά την επεξεργασία του ελήφθησαν υπόψη σχόλια και παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν από φορείς στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Με αυτό αλλάζει άρδην το «τοπίο» στην Αυτοδιοίκηση. Βασικότερες αλλαγές που προωθεί είναι η επαναφορά της πενταετούς θητείας για Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Αυτή θα ισχύσει για εκείνους οι οποίοι θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 και θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024. Παράλληλα, το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο. Διευκολύνεται έτσι σημαντικά η ανάδειξη Δημάρχων και Περιφερειαρχών από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

✓Άλλες αλλαγές
Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ προωθεί και άλλες σημαντικές αλλαγές στην εκλογική διαδικασία για την Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών. Συγκεκριμένα, τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές, ενώ στον νικητή εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου. Διασφαλίζεται έτσι η ανάδειξη ισχυρών διοικήσεων και κατ’ επέκταση η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ.
Προβλέπεται επίσης η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση, μία ρύθμιση που ανταποκρίνεται σε σχετικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα, για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν υποψήφιο πρόεδρο, εκ των οποίων εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ενώ προβλέπεται «λελογισμένη» μείωση στον αριθμό των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Ωστόσο, Δήμοι με περισσότερες από έξι δημοτικές ενότητες και πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.

✅Διορθώνει στρεβλώσεις...
Σε δήλωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ανέφερε χθες ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να άρει και να διορθώσει τις στρεβλές συνθήκες που προκάλεσε ο νόμος της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε την πλειονότητα των Δημοτικών Αρχών σε καθεστώς ακυβερνησίας, πλήττοντας σφόδρα την αποτελεσματική λειτουργία τους και την χρηστή διοίκηση, στερώντας την ίδια στιγμή από τον πολίτη έργα και υπηρεσίες τα οποία δικαιούται να απολαμβάνει. Αποτελεί δε υλοποίηση μίας εκ των βασικότερων προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησής μας και κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας πραγματικά λειτουργικής και με αναπτυξιακό αποτύπωμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για μία θεσμική τομή στην Αυτοδιοίκηση, ένα Νομοσχέδιο καθαρά αναπτυξιακής μορφής. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «καταργούμε την a la carte απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούσε σε πολλές περιπτώσεις εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες σε «ομηρία». Επαναφέρουμε την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μπορούν να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις, έτσι ώστε να υλοποιείται το πρόγραμμα που έχουν εγκρίνει οι πολίτες με την ψήφο τους».

√Στην Πέλλα 

Το τοπίο αλλάζει στο νομό Πέλλας καθώς οι Δήμοι Έδεσσας, Σκύδρας, Αλμωπίας θα έχουν 25 μελή δημοτικά συμβούλια με την πλειοψηφία να λαμβάνει 15 έδρες και 10 η μειοψηφία ενώ στον Δήμο Πέλλας οι έδρες θα είναι 35 με την πλειοψηφία να λαμβάνει 21 και 14 η αντιπολίτευση. Το σύνολο των τοπικών συμβουλίων σε όλες τις Κοινότητες θα είναι τριμελή εκτός από τις κοινότητες που παιρνουν τους 2.000. Αναφορικά με την Περιφέρεια και εκεί έχουμε αλλαγές καθώς η Πέλλα θα απωλέσει μια έδρα και έτσι θα έχει 4 έδρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more