Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Χτύπησε το χέρι στο τραπέζι ο πρώην Υπουργός

 


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΟΔΩΡΗ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

 

·        ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΤΟΥΣ 

                                                                                       Προς

Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

κο Θεόδωρο Σκυλακάκη

Αρ. Πρωτ. 655

ΠΕΛΛΑ 06/05/2021

 

Κοιν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο Σπήλιο Λιβανό

ΑΘΗΝΑ

 

Αγαπητέ Υπουργέ, κατ’ αρχήν τις θερμότερες ευχές μου για το Πάσχα.

 

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μας την Μεγάλη Τετάρτη, οπότε και με ενη-μέρωσες για ιδιαίτερα ευχάριστες εξελίξεις σε μείζον θέμα που αφορά τον Νομό μας –και για τις οποίες αναμένω τις επίσημες ανακοινώσεις – επικοινωνώ και σήμερα μαζί σου με νέα στοιχεία όπως είχα δεσμευτεί, για δύο σημαντικά προϊόντα της Πέλλας που πρέπει πάση θυσία να αποζημιωθούν για τις τεράστιες ζημιές των παραγωγών τους από την πανδημία.

Όπως ήδη γνωρίζεις, πρόκειται για τα επιτραπέζια σταφύλια των ποικιλιών ¨σουπέριορ¨ και ¨κρίμσον¨ της Κρύας Βρύσης, και για το ¨όψιμο Εδέσσης¨ για την οινοποιία (κρασί-ρετσίνα), και για τους λωτούς.

Στα μεν επιτραπέζια, και ειδικότερα για τα ¨σουπέριορ¨ που σημειωτέον καλλιεργούνται σε σχετικά λίγα στρέμματα, μέρος της σοδειάς του 2020 είχε πληγεί από τις βροχοπτώσεις που όμως δεν αναγνωρίστηκαν από τον ΕΛΓΑ ως ¨άμεση ζημιά¨ και οι παραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν, το δε υπόλοιπο που διασώθηκε έμεινε αδιάθετο λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Η δε η ποικιλία ¨κρίμσον¨ το 2019  πουλήθηκε με πάνω από 1 ευρώ το κιλό, ενώ το 2020 παρέμεινε ασυγκόμιστο στα κλήματα. Σου επισυνάπτω και επ’ αυτού όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Στο δε ¨όψιμο της Έδεσσας¨, η αναγκαστικά κλειστή εστίαση και η περιορισμένη τουριστική κίνηση, είχαν ως συνέπεια τη μηδαμινή ζήτηση. Έτσι, ενώ το 2019 πουλήθηκε με 25 λεπτά το κιλό, το 2020 η τιμή του έπεσε στα 17, στα 15 και στα 10 λεπτά!

Σου επισυνάπτω και νέα στοιχεία, με συγκριτικά τιμολόγια και του ΄19 και του ΄20 από μεγάλες οινοποιητικές επιχειρήσεις που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Όπως επίσης και επιστολές μεγάλων και γνωστών οινοποιείων με τις οποίες ανακοινώνουν στους παραγωγούς του ¨όψιμου της Έδεσσας¨ ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν καμιά ποσότητα από τη σοδειά τους.

Άλλωστε, για τις προαναφερόμενες ποικιλίες σταφυλιών έχω καταθέσει στο ΥΠΑΑΤ όλα τα στοιχεία (στατιστικά, πίνακες κλπ) που πιστοποιούν πέραν πάσης αμφισβήτησης το μέγεθος της ζημιάς των καλλιεργητών.

Στους λωτούς τώρα αγαπητέ Υπουργέ, το πρόβλημα είναι εξίσου σοβαρό. Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής έμεινε ασυγκόμιστο στα δέντρα, άλλες ποσότητες έμειναν και ¨πολυκαίρισαν¨ στα ψυγεία όντας πια ακατάλληλα για εμπορία στην κατανάλωση και αναγκαστικά δόθηκαν για χυμοποίηση με… 4 (τέσσερα) λεπτά το κιλό,

και όσα κατάφεραν να διαθέσουν στην αγορά τα ξεπούλησαν σε τιμές εξευτελιστικές. Να ληφθεί δε υπόψη ότι ο λωτός είναι προϊόν εξαγώγιμο και, λόγω της πανδημίας, η αγορά προς Ιορδανία καθυστέρησε ένα μήνα να ανοίξει. Καθώς και κάποιες ποικιλίες που προορίζονταν αποκλειστικά για τη ρωσική αγορά και τα προηγούμενα χρόνια, παρά το εμπάργκο, βρίσκονταν ¨δρόμοι¨ για να εξαχθούν τώρα, επίσης λόγω covid, έμειναν αδιάθετες.

Έχω προσωπική άποψη για το συγκεκριμένο προϊόν, δεδομένου ότι στις 17 Δεκεμβρίου βρέθηκα επιτόπου στα κτήματα, διαπίστωσα από πρώτο χέρι τη δραματική κατάσταση την οποία και κατέγραψα σε φωτογραφίες τις οποίες σου στέλνω κοινοποιώντας τες για πρώτη φορά. Μάλιστα, είχα προτρέψει τους καλλιεργητές να απευθυνθούν στα συλλογικά τους όργανα, να συντάξουν και να υποβάλλουν υπόμνημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με όλα τα στοιχεία, με κοινοποίηση σε όλους τους βουλευτές. Κατατέθηκαν αναφορές και, όπως προκύπτει από την απάντηση, το Υπουργείο αποδέχεται ότι η διάθεση της παραγωγής τους ήταν μειωμένη και η ποιότητα υποβαθμισμένη από τον επιπλέον χρόνο παραμονής στα ψυγεία, με συνέπεια την καταβαράθρωση των τιμών.

 

Σου επισυνάπτω και την απάντηση του Υπουργείου και τιμολόγια που απεικονίζουν με απόλυτη ακρίβεια ότι οι τιμές έπεσαν μέχρι και στα 4 λεπτά το κιλό!

Όπως κατ’ επανάληψη – και από το Βήμα της Βουλής – έχω πει, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που οι δεντροκαλλιέργειές του έχουν χτυπηθεί και από τους φετινούς παγετούς, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Και είναι επιβεβλημένο να στηριχτούν άμεσα και ουσιαστικά, διότι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση αντιμετωπίζοντας ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης!

Γι’ αυτό αγαπητέ Υπουργέ είμαι βέβαιος ότι, με την ιδιαίτερη ευαισθησία που σε χαρακτηρίζει, καθώς και με τα νέα στοιχεία που σου στέλνω σήμερα, θα δώσεις άμεσα την εντολή για αποζημιώσεις στο πραγματικό μέγεθος και την έκταση των ζημιών τους.

Με εκτίμηση

Γιώργος Καρασμάνης

 

                                                Συνημμένα

                                               Α) 27 ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

                                            Β) 3 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

                                                 Γ) 2 ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

                               Δ)  Απάντηση της Βουλής σε Αναφορά

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more