Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ: ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

 Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη συνταγματικότητα ή μη του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο δικηγόρος και πολιτευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης Νίκος Καραγιαννακίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Σύνταγμα μας, όπως και τα Συντάγματα των περισσότερων δυτικών κρατών είναι σαφές, ο εμβολιασμός δεν μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός στο γενικό πληθυσμό. Δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για συγκεκριμένη ασθένεια. Προβλέπεται εμβολιασμός σε κάποια στάδια της βρεφικής ή παιδικής ηλικίας για κάποιες μεταδοτικές ασθένειες ωστόσο δεν είναι υποχρεωτικός. Ψηφίστηκε συγκεκριμένο νομοθέτημα το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα για τα σχολεία, πως αν τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε είναι δικαιολογημένη η άρνηση του σχολείου να μη προχωρήσει στην εγγραφή του παιδιού.

Όταν μάλιστα γονείς προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, για το εάν είναι συνταγματική αυτή η άρνηση,  το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε το 2020 μια απόφαση, με την οποία έκρινε πως η άρνηση του σχολείου να εγγράψει μαθητή που δεν έκανε εμβόλιο εναντίον συγκεκριμένης μεταδοτικής νόσου είναι απόλυτα συνταγματική. Είναι πλήρως εναρμονισμένη με το αρ.21 παρ. 3 του Συντάγματος που μιλά για την υποχρέωση της Πολιτείας να παίρνει θετικά μέτρα και να προλαμβάνει τη διάδοση μεταδοτικών ασθενειών. Αυτή μάλιστα η απόφαση είχε προηγηθεί της πανδημίας που σαρώνει σήμερα τον πλανήτη.

 Σε κάθε περίπτωση, είμαι της άποψης πως ενδεχομένως να εφαρμοστεί το μοντέλο που ακολουθούν άλλα κράτη και να επιβληθεί μια έμμεση υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως τους υγειονομικούς. Άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως η συζήτηση αυτή θα ανοίξει τους επόμενους μήνες, τονίζοντας, ωστόσο, πως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται απόλυση αν ο εργαζόμενος δεν θέλει να εμβολιαστεί.

 Όσο αφορά τη συνταγματικότητα του μέτρου ή μη, θα ληφθεί ασφαλώς υπόψη και η απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε το 2020. Από εκεί και πέρα ας έχουμε κατά νου, πως με νόμο που ισχύει από το 1940 (ΑΝ 2520/40) είναι υποχρεωτικά τα πιστοποιητικά υγείας, εκ των οποίων αποδεικνύονται και οι εμβολιασμοί, για όλους τους εργαζόμενους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γιατί ακριβώς είναι συνταγματική επιταγή η προστασία της δημόσιας υγείας.

Αυτό, όμως, που πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους, είναι πως ο εμβολιασμός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταστεί αφορμή διχασμού, αντιπαλότητας και δικαστικών διενέξεων. Πρόκειται για ένα δώρο της Επιστήμης, ώστε να νικηθεί αυτός ο ύπουλος, φονικός ιός και να πάρουμε το ταχύτερο δυνατό τις ζωές μας πίσω. Έχουμε την τύχη να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας μια κυβέρνηση που ¨τρέχει¨ το εμβολιαστικό πρόγραμμα με πολύ μεγάλη επιτυχία, αγγίζουμε τα 4.000.000 εμβολιασμούς, χτίζουμε τάχιστα ένα αποτελεσματικό τείχος ανοσίας, λειτουργούμε ως παράδειγμα και πρότυπο για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να κατανοήσουν όλοι οι συμπολίτες μας πως ο εμβολιασμός σώζει ζωές, προστατεύει αποτελεσματικά από τον κορονοϊό, ιδιαίτερα τους πιο ευπαθείς.

Είναι τραγικό να μπορείς να σωθείς, να μπορείς να προφυλαχθείς και να το αρνείσαι, για διάφορους λόγους, κάποιοι εκ των οποίων συνδέονται, δυστυχώς, με ταπεινά, ελεεινά πολιτικά κίνητρα κάποιων αδίστακτων…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more