Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση «1821 – Η ιστορία μας γράφτηκε με αίμα» του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου

 


Στ. Καλαφάτης: 
Συνεχίζουμε τον αγώνα για την Ελευθερία απέναντι στην πανδημία

«Είναι πρωτοποριακό και εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η σημερινή εκδήλωση συνδέει αρμονικά την ιστορία με την ατομική και κοινωνική προσφορά. Συνδέει την απόδοση τιμής σε εκείνους που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδας με την Εθελοντική Αιμοδοσία. Με την ανιδιοτελή προσφορά αίματος προς τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη», τόνισε ο Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση με θέμα: «1821 – Η ιστορία μας γράφτηκε με αίμα», που διοργάνωσε ο  Δήμος Κορδελιού Ευόσμου - Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας – ΚΕΠ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Κύριε Περιφερειάρχη, Κύριε Δήμαρχε, Κυρία Αντιδήμαρχε,

Κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021»,

Κυρία Πρόεδρε της Εθνικής Επιτροπής UNESCO,

Αγαπητοί εκπρόσωποι Φορέων,

Εκπρόσωποι των Σαρακατσαναίων,

Εθελοντές αιμοδότες και υπεύθυνοι Τραπεζών Αίματος,

Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι,

Χαιρετίζω τη διπλή αυτή επετειακή εκδήλωση -για την Εθνεγερσία και την εθελοντική αιμοδοσία. Μεταφέρω, επίσης, τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγχαίρω τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, καθώς και για το πλούσιο κοινωνικό έργο, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσετε ψηφιακά επενδύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Συγχαρητήρια για τη σύνδεση της επαναστατικής ιστορίας του Γένους, με την ιστορία των απλών ανθρώπων του σήμερα. Με αυτούς που επιμένουν να προσφέρουν ζωή σε εκείνους που χρειάζονται λίγο αίμα. 

Κυρίες και κύριοι,

Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 -από το καταστατικό εκείνο γεγονός της παλιγγενεσίας- οι Έλληνες τιμούμε τους εμπνευστές, τους αγωνιστές και τους φιλέλληνες συμπαραστάτες του αγώνα.

Όλους εκείνους που ενσάρκωσαν τις ιδέες και τα ιδανικά που έρχονται από τους αιώνες των Ελλήνων και αναβίωσαν την εθνική μας ταυτότητα. Όλους εκείνους που με τον ηρωισμό και τη θυσία τους, με την αρετή και την ανδρεία τους έφεραν την ελευθερία,  έχτισαν και κληροδότησαν σ΄εμάς το ελληνικό κράτος.

Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή αναδεικνύουν τα διαχρονικά μηνύματα του αγώνα που οδήγησε στην Παλιγγενεσία. Συνδέουν το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο.

Μεταλαμπαδεύουν αρχές, αξίες και ιδανικά που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας μας και έχουν τη δύναμη να οδηγούν το Έθνος με ασφάλεια και σιγουριά, με περηφάνια και αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Υπενθυμίζουν ότι οι λίγοι δεν δίστασαν μπροστά στη δύναμη των πολλών. Ότι οι Έλληνες ενωμένοι μεγαλουργούμε και αποσπούμε τον παγκόσμιο θαυμασμό.

Αναδεικνύουν, ταυτόχρονα, τη δύναμη και την αντοχή του Γένους, που βυθισμένο για 400 χρόνια στη σκλαβιά, όχι μόνο δεν έσβησε, αλλά κράτησε αλώβητη την ταυτότητα, την πίστη, τη γλώσσα, τον πόθο της ελευθερίας. Όλοι οραματίζονταν την ώρα του λυτρωμού και της ανασύστασης του Γένους.

Ανάμεσά τους και οι σπουδαίοι Σαρακατσαναίοι όπως ο Καραϊσκάκης, ο Καραΐσκος, ο Φαρμάκης, ο Γαρέφης, ο Χασιώτης, και η ηρωίδα του Πηλίου Μαργαρίτα Μπασδέκη. Αλλά και εκείνοι που έγραψαν προεπαναστατικά λαμπρές  σελίδες όπως ο «Σταυραετός» των Αγράφων, ο οπλαρχηγός Αντώνης Κατσαντώνης - Μακρυγιάννης, τη μνήμη του οποίου τιμάτε  με ανδριάντα που κοσμεί τον Δήμο σας.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι πρωτοποριακό και εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η σημερινή εκδήλωση συνδέει αρμονικά την ιστορία με την ατομική και κοινωνική προσφορά. Συνδέει την απόδοση τιμής σε εκείνους που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδας με την Εθελοντική Αιμοδοσία. Με την ανιδιοτελή προσφορά αίματος προς τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη.

Τιμώντας την 14η Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη καλούμαστε να παραμείνουμε παρόντες στον αγώνα για την Ελευθερία απέναντι στην πανδημία. Αλλά και να ανανεώσουμε τη συμμετοχή μας στους κύκλους των εθελοντών αιμοδοτών.

Περήφανοι που μετέχουμε στην εθνική και κοινωνική αυτή προσπάθεια. Άλλωστε με μόνο λίγα λεπτά από τον χρόνο μας μπορούμε να συμβάλλουμε στη διάσωση μιας ζωής. Κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο.

Προσφέροντας αίμα δεν χάνουμε κάτι. Αντίθετα, κερδίζουμε πολλά. Κερδίζει ένας συμπολίτης μας μια ζωή. Γι΄ αυτό, ας μην έχει δεύτερη σκέψη κανένας. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Και εσείς δείχνετε το δρόμο.

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της τιμητικής βράβευσης των Εθελοντών Αιμοδοτών και των Ιδρυτών και Υπευθύνων των 12 Τραπεζών Αίματος που εδρεύουν στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Συγχαρητήρια σε όλες και όλους που βραβεύονται. Συγχαρητήρια σε κάθε συμπολίτισσα και συμπολίτη μας που δίνει λίγο χρόνο για να σωθεί μια ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more