Στην ιδεολογική ταυτότητα του ΜέΡΑ25 έδωσε έμφαση ο Γιάνης Βαρουφάκης, ανοίγοντας το βράδυ της Παρασκευής τις εργασίες του 1ου Διαβουλευτικού συνεδρίου του κόμματος, όπου παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις των πολιτικών και προγραμματικών κατευθύνσεων του ΜέΡΑ25.

Ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του ΜέΡΑ25, καθώς κλείνοντας την ομιλία του τόνισε προς τους συνέδρους ότι «τώρα ήρθε η δική σας ώρα. Το ΜέΡΑ25 είναι στα χέρια σας».

Ένα από τα νέα στοιχεία που περιείχε η ομιλία του κ. Βαρουφάκη ήταν η αναφορά του στο «ηθικό προβάδισμα» που έχει το ΜέΡΑ25. Ταυτόχρονα, έδωσε ένα περίγραμμα της πολιτικής δράσης, που ξεκινά από το ερώτημα «Γιατί υπάρχουμε;» και φθάνει μέχρι την πολιτική συνεργασιών σήμερα.

Επίσης, παρουσίασε τις θέσεις του για την ΕΕ, καθώς τάσσεται υπέρ της «μεταρρύθμισης μέσα από συγκρούσεις» και όχι υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, αλλά έδειξε σταθερότητα στον διμέτωπο αγώνα τόσο κατά της κυβέρνησης, όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί υπάρχουμε», αναφέρθηκε στο ρόλο του κόμματός του στην πολιτική ζωή της χώρας, σημειώνοντας ότι το  λοιδορούν «επειδή, έχοντας υποτάξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική ότι η ρήξη είναι μάταιη, δεν θέλουν να βλέπουν μπροστά τους ένα κόμμα σύγχρονο, δυναμικό, με ρίζες σ’ όλη την Ευρώπη, που να τιμά εκείνη την Άνοιξη με συνεχή αντίσταση, αλλά και σοβαρό πλάνο για το καλύτερο αύριο. Γι’ αυτό φέρουμε στο πέτο μας σαν παράσημο τιμής το μίσος και την χλεύη τους».

«Γι’ αυτό υπάρχει το ΜέΡΑ25: Για να αποτινάξουμε από την χώρα το φάντασμα Χρέους-Τζόγου-Εκμετάλλευσης Ψυχών & Φύσης», είπε χαρακτηριστικά.

Στην επίθεση διαρκείας κατά της κυβέρνησης που εξαπέλυσε ο κ. Βαρουφάκης, χαρακτηριστικό είναι ότι αναφερόταν στην «Μητσοτάκης ΑΕ», τονίζοντας:

«Η χρεοδουλοπαροικία έχει και τα καλά της. Γελάμε βρε παιδιά και λίγο. Παρακολουθώντας την κυβέρνηση είναι σαν να βλέπουμε την «Ωραία των Αθηνών», με τον Αυλωνίτη να κηρύττει «Πνεύμα και Ηθική», την ώρα που αισχροκερδίζει και του τρέχουν τα σάλια με την γραμματέα του. Έτσι και η σημερινή κυβέρνηση. Αυτοχαρακτηρίζονται άριστοι – αν είναι δυνατόν! Δίνουν ακόμα και εύσημα στον εαυτό τους για το φιάσκο της διαχείρισης της πανδημίας». 

«Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι η Μητσοτάκης ΑΕ»

«Αυτή η Κυβέρνηση των αρίστων, συνοδοιπόροι, θα καταλήξει – όπως κάθε μνημονιακή – στο καλάθι των αχρήστων. Το ξέρουν. Δεν τους πολύ-πειράζει όμως. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να «κρατήσουν» αρκετά, γιατί «είναι πολλά τα λεφτά Άρη», έτσι για να θυμηθούμε κι άλλη μια ελληνική ταινία. Πλιατσικολογούν χωρίς αιδώ. Κόκκινα δάνεια, ψηφιακές πλατφόρμες, λίστες Πέτσα, νερό, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας για την κυβέρνηση.

Και προσέθεσε: «Κι εκεί που δεν υπάρχουν αγοραστές, προσποιούνται ότι υπάρχουν για να τιτλοποιήσουν με μεθόδους GoldmanSachs έσοδα που δεν θα υπάρξουν, όπως όταν δομούν παράγωγα υδρογονανθράκων που δεν θα εξορυχθούν ποτέ. Όλα για την «ανθρωπιά»! Εκεί που εμείς ψάχνουμε τη ρεαλιστική ουτοπία, εκείνοι οραματίζονται μια κλεπτοπία».

Για να καταλήξει: «Αυτή δεν είναι καν κυβέρνηση. Είναι η «Μητσοτάκης Α.Ε.», στην οποία ούτε ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός του Κωνσταντίνου Καραμανλή χωρά, ούτε ο νεοφιλελευθερισμός της Θάτσερ χωράνε – τίποτα δεν χωρά, αν δεν προσφέρεται για άμεση εκταμίευση. Αυτούς έβγαλε από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας ο κ. Τσίπρας το βράδυ του δημοψηφίσματος, καλώντας τους να τον πλαισιώσουν την επομένη στο Προεδρικό Μέγαρο για να ανατρέψουν το λαό, για να κάνουν – από κοινού – το όχι – ναι».

Η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται

Στην εκτενή αναφορά του για την ΕΕ, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ότι συμφωνεί με την άποψη ότι «η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται. Μόνο να μετασχηματιστεί μπορεί, μέσα από συγκρούσεις. Μέσα από τη μαζική ανυπακοή. Με εργαλείο ένα διεθνικό κίνημα των πολλών, που θα σηκώσει ανάστημα μπροστά στο διεθνικό κατεστημένο των πολύ λίγων».

Κάλεσε τους συνέδρους να φανταστούν τι θα συνέβαινε αν έλεγε στους Γερμανούς συνομιλητές του, «δεν πάει άλλο μ’ αυτή την ΕΕ. Όταν γυρίσω στην Ελλάδα, θα εισηγηθώ στο συνέδριό μας να αλλάξουμε ρότα. Να ψηφίσουμε ως θέση του ΜέΡΑ25 την έξοδο από την ΕΕ. Κάντε κι εσείς το ίδιο εδώ στη Γερμανία».

«Ξέρετε πώς θα νιώσουν οι Γερμανοί συνοδοιπόροι μας; Παρατημένοι. Μόνοι τους εναντίον της αδυσώπητης γερμανικής ολιγαρχίας! Θα πάνε σπίτια τους. Θα ιδιωτεύσουν. Θα ήταν το μέγιστο δώρο τόσο στις τρόικες, όσο και στους φασίστες», ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης.

Και κατέληξε: «Αντίθετα, όταν τους λέμε «ελάτε μια γροθιά, όλοι μαζί, να κάνουμε τη ρήξη με το ευρωπαϊκό κατεστημένο, να καταλάβουμε τους ολιγαρχικούς του θεσμούς και να τους βάλουμε να δουλέψουν για όλους τους λαούς της Ευρώπης», αναθαρρούν. Χαμογελάνε».

Συνεργασίες

Αναφερόμενος  στις συνεργασίες και την πολιτική συμμαχιών του ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης  υπενθύμισε την κοινή δήλωση που υπέγραψε με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ με τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, τονίζοντας: «Είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι με όλους, όχι για να μοιράσουμε αξιώματα, αλλά για να συμφωνήσουμε στο πώς θα προστατεύσουμε τους απροστάτευτους».

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Μας μιλούν για προγραμματική συμφωνία. Μάλιστα. Εμείς, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, απόψε, προβάλαμε την απαίτηση «‘Εξω από εδώ  – Η Δραπετσώνα θέλει ζωή» στις δεξαμενές της Oil One. Κύριε Τσίπρα, έμαθα ότι σε λίγο θα κάνετε κι εσείς συγκέντρωση εδώ. Συνυπογράφετε την προβολή μας στις δεξαμενές του κ. Μελισσανίδη; Θα πείτε κάτι για αυτές; Μα εσείς του δώσατε την άδεια! Πώς μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία έτσι; Εκτός αν εννοείτε να πάμε όλοι μαζί με την ολιγαρχία για να ξαναγίνετε εσείς υπουργοί. Όχι, ευχαριστούμε, να λείπει!».

Από την άλλη, προσέθεσε, «το ΚΚΕ μας χαρακτηρίζει αναχώματα του συστήματος, επειδή προτείνουμε λύσεις υπέρ των απροστάτευτων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμα και στο σημερινό πλαίσιο. Ελπίζω να πρόκειται για παρεξήγηση. Τις λύσεις αυτές, όπως την Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης των Κόκκινων Δανείων, δεν τις προτείνουμε, φίλες και φίλοι του ΚΚΕ, επειδή πιστεύουμε ότι υπάρχει μία στο εκατομμύριο να τις δεχθεί η κυβέρνηση ή το Eurogroup.

Τις προτείνουμε, επειδή δεν θα τις δεχθούν και έτσι θα κάνουν πολλούς μη ριζοσπαστικοποιημένουςπολίτες να πουν: «Κάτσε μισό λεπτό. Αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν. Νόμιμο είναι. Τεχνικά γίνεται. Γιατί δεν το κάνουν;». Έτσι θα τους επιστρατεύσουμε στη Μαζική Ανυπακοή».

Όχι όλα για το ευρώ, αλλά όχι και Grexit

Ως προς τη θέση της χώρας στο ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης υπενθύμισε την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΜέΡΑ25: «Η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει εισέλθει στην ευρωζώνη. Πιο κάτω, αναφέρει το μεγάλο κόστος του Grexit. Τι σημαίνει όμως αυτό; Τα πάντα για να αποφευχθεί το Grexit; Ναι σε όλα για το ευρώ; Όχι βέβαια. Αυτά τα λέει το Μνημονιακό Τόξο: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ & ΚΙΝΑΛ συμφωνούν ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη χώρα – «καταστροφή» την ονομάζουν – είναι η έξοδος από το ευρώ».

Για εμάς, τόνισε, «ο πρωταρχικός στόχος είναι η απόδραση από την χρεοδουλοπαροικία. Ναι, δεν θέλουμε το Grexit. Θα κοστίσει. Όμως, την καταστροφή, τη ζήσαμε ήδη. Τη ζούμε όλο και πιο έντονα. Όταν το 2010 αναφερόμουν στο Grexit ως καταστροφικό, η καταστροφή στην οποία αναφερόμουν ήταν μικρότερη από αυτή που ζήσαμε χωρίς Grexit. Μεγαλύτερη καταστροφή από τη διαιώνιση της χρεοδουλοπαροικίας εντός ευρώ δεν υπάρχει».

Το 2015 δεν θα επαναληφθεί – Καμία διαπραγμάτευση

«Τι σκοπεύει λοιπόν να κάνει λοιπόν το ΜέΡΑ25, αν ο λαός μας δώσει την ευκαιρία;», ανέφερε και επεσήμανε τα εξής: «Πρώτον, το 2015 δεν θα επαναληφθεί. Καμία διαπραγμάτευση! Θα νομοθετήσουμε μονομερώς την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την Προστασία των Πολιτών – πράγματα που είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά όχι με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Κι αν η τρόικα μας απειλήσει μ’ άλλο ένα κλείσιμο τραπεζών; Θα μετατρέψουμε αμέσως το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών «ΔΗΜΗΤΡΑ», που το θέλουμε έτσι κι αλλιώς, είτε είμαστε στο ευρώ είτε όχι, σε εθνικό νόμισμα – αρχικά, αποκλειστικά ψηφιακό και αργότερα και χάρτινο».

Ο πόλεμος του μέλλοντος

Με τη φράση «δεν είμαστε εδώ για να πολεμήσουμε τον προηγούμενο πόλεμο. Είμαστε εδώ για να προετοιμαστούμε για εκείνον που έρχεται», ο  κ.  Βαρουφάκης αποσυνέδεσε την πολιτική του ΜέΡΑ25 από το 2015, για να τονίσει τις ιδεολογικές του θέσεις για το μέλλον. Είπε χαρακτηριστικά:

«Η ρήξη που δεν έγινε το 2015 θα γίνει. Γι’ αυτό πρέπει κι εμείς να είμαστε συνεπείς. Η αντίσταση, συνοδοιπόροι, ποτέ δεν είναι μάταιη. Αλλά η αντίσταση δεν αρκεί. Πρέπει να ενθουσιάσουμε τους ανθρώπους μας εκεί έξω. Αυτό θα το πετύχουμε πρώτα με τέσσερις ανάσες προστασίας.

1η Ανάσα: Τα κουρέματα χρεών, εισφορών και φόρων για τους μη προνομιούχους.

2η Ανάσα: Το σύστημα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», που πετά έξω από τη χώρα τα αρπακτικά ταμεία, καταργεί τον «ΗΡΑΚΛΗ», και τον αντικαθιστά με Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης των Κόκκινων Δανείων.

3η Ανάσα: Το υπερσύγχρονο σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών «ΔΗΜΗΤΡΑ», που δίνει ανάσες ρευστότητας σε πολίτες και Δημόσιο και το οποίο, αν χρειαστεί, μετατρέπεται σε εθνικό νόμισμα

4η Ανάσα: Την Εταιρεία «ΑΘΗΝΑ», που ανακτά τη λαϊκή κυριαρχία επί της δημόσιας περιουσίας, αντικαθιστώντας το Υπερταμείο».

Κλείνοντας, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για το «ηθικό προβάδισμα» του ΜέΡΑ25 , το οποίο προσδιόρισε ως εξής:

«Οφείλεται στο ότι δεν λέμε ψέματα, όποιο και να είναι το κόστος. Πιστεύουμε αυτό που λέμε και λέμε αυτό που πιστεύουμε. Οφείλεται στο ότι το 2015 δεν πουλήσαμε ανθρώπους μας, όσο και να ήταν το πολιτικό κόστος – τόσο στην Ελλάδα, αλλά και εκτός, στεκόμενοι δίπλα στον Julian Assange, όταν διάφοροι, που σήμερα κόπτονται δήθεν, έκαναν ότι δεν τον ήξεραν».

Στήριξη στην Παλαιστίνη

Ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση από το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο πρόταση, που θα καταστήσει το ΜέΡΑ25 το πρώτο ευρωπαϊκό κοινοβουλευτικό κόμμα, το οποίο ζητά από την ΕΕ, αφ’ ενός, άμεση αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης και, αφ’ ετέρου, κυρώσεις, ακύρωση όλων των αμυντικών συμφωνιών, απόλυτο εμπάργκο όπλων και επιλεκτικό εμπορικό εμπάργκο του κράτους του Ισραήλ, έως ότου αναγνωριστούν ίσα δικαιώματα στους Παλαιστίνιους που ζουν στο Ισραήλ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη – «κάτι που απαιτεί βέβαια την κατάργηση του κράτους του Απαρτχάιντ και την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας», όπως ανέφερε.