Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Π.Ε. Πέλλας: Στο επίπεδο 2 του νέου επιδημιολογικού χάρτη

 


Τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας που χωρίζεται σε 4 επίπεδα παρουσίασε στην ενημέρωση της Παρασκευής για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Η Π.Ε. Πέλλας βρίσκεται στο επίπεδο 2 - κίτρινο του Χάρτη.

Ο επιδημιολογικός χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου.

Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.

Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:

• 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

• 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

• Δείκτης θετικότητας ελέγχων

• Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων

• Αριθμός ενεργών κρουσμάτων

• Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων

• Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους

• Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους

• Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης

• Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)

• Πληρότητα συστήματος υγείας

• Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών

• Ανάλυση μεταλλάξεων

Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών.

Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα / Δήμο:

– ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

– ο δείκτης θετικότητας (%) – η εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και

– η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).

Στο πορτοκαλί επίπεδο βρίσκονται 28 περιφέρειες της χώρας με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να παραμένουν σε αυτές ενώ να σημειωθεί πως τα νησιά θα χωρίζονται και σε δήμους.

Στο πορτοκαλί επίπεδο βρίσκονται 28 περιφέρειες της Ελλάδας ανάμεσά τους και η Αττική, ενώ σημειώνεται ότι τα νησιά θα χωρίζονται και σε δήμους.

Η ενημέρωση για την εξάπλωση της πανδημίας

Τα κρούσματα συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, καθώς σήμερα, Παρασκευή 4 Μαΐου, καταγράφηκαν 1.112 νέες μολύνσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 445 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας, κα Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει ύφεση, αλλά παραμένει υψηλό. Παρατηρούνται νέες εξάρσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλών, όπως και ο αριθμός των νέων εισαγωγών, που έχει μειωθεί αισθητά”.

“Έχουμε αισιοδοξία συμμετέχοντας σε περισσότερες δραστηριότητας. Κάθως μπήκαμε στο καλοκαίρι αρχίζουμε να κάνουμε σχέδια για τις διακοπές μας αλλά θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε το καλοκαίρι του 2020 με το φετινό, λόγω των εμβολιασμών, αλλά είμαστε μακριά από το τείχος ανοσίας”.

Στη συνέχεια τόνισε πως η χρήση της μάσκας παραμένει απαραίτητη. Ολοκληρώνοντας επισήμανε πως “πέρσι τον Αύγουστο 2 στα 3 κρούσματα αφορούσαν σε νέους κάτω των 40 ετών. Κάνω έκκληση σε εσάς να εμβολιαστείτε και όσο είναι δυνατόν πριν φύγετε για διακοπές”.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πως οι διαγνώσεις αυτή την εβδομάδα μειώθηκαν κατά 15%. “Η συνολική εικόνα δείχνει πως πιθανώς οδηγούμαστε σε ύφεση της επιδημίας”.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε: “Καλούμε τους κατοίκους Ρόδου, Νάξου και Κατερίνης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. 28 Περιφέρειες της χώρας είναι στο πορτοκαλί επίπεδο”.

“Σε Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες και Δράμα, είναι χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη”.

Αναφερόμενος στα μέτρα του τουρισμού, ανέφερε τα εξής:

-τεστ για είσοδο στη χώρα από 6 έτων και άνω και απομόνωση κρούσματος για 10 και όχι 14 ημέρες

– επιτρέπεται η εισοδος με pcr 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο

– επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους 20 ατόμων από 15 που ήταν μέχρι σημερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more