Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Η 30η Σεπτεμβρίου να οριστεί καταληκτική ημερομηνία των φορολογικών δηλώσεωνFOROLOGIKH DHLOSH

Να οριστεί η 30η Σεπτεμβρίου καταληκτική ημερομηνία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ζητούν οι Σύλλογοι Λογιστών Κεντρικής Μακεδονίας, με επιστολή τους στον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και την οποία θέτουν υπόψιν του πρωθυπουργού και των τοπικών βουλευτών.
Στην επιστολή τους περιγράφουν παραστατικά τα όσα βιώνει ο κλάδος τους τελευταίους 15 μήνες εν μέσω πανδημίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι «για τους επαγγελματίες του κλάδο μας οι ώρες εργασίες καθ΄ όλο αυτό το χρονικό διάστημα του ενός και πλέον έτους υπήρξαν- και παραμένουν- ατελείωτες κυριολεκτικά. Οι ίδιοι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα, με περίπου 1.350 εγκυκλίους και αποφάσεις, Νομοθεσία - ΠΝΠ 23 και πληθώρα δελτίων Τύπου, να έχουν εκδοθεί. Συνυπολογίζοντας και τις ερμηνευτικές διατάξεις των παραπάνω είναι ευνόητο ότι οι εργατοώρες που απαιτούνται από τους ανθρώπους που εργάζονται στον λογιστικό/ φοροτεχνικό κλάδο είναι πρωτόγνωρα υπερβολικές».
Επιπλέον φόρτος εργασίας
Μάλιστα, όπως σημειώνουν, λόγω της πανδημίας ο κλάδος των λογιστών/φοροτεχνικών, κλήθηκε να διαχειριστεί επιπλέον φόρτο εργασίας, καθώς η κυβέρνηση νομοθέτησε χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης, όπως: αναστολές συμβάσεων εργασίας, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού επιστημόνων, επιστρεπτέες 1-2-3-4-5-6 & 7, προγράμματα περιφερειών, Τεπίχ ΙΙ, ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων σε δύο φάσεις, επιδότηση τόκων 1 & 2, πρόγραμμα Γέφυρα 1 & 2, μειώσεις μισθωμάτων από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζεται, πρόγραμμα Συνεργασία, προγράμματα για θερμάστρες εξωτερικών χώρων και eshops, ψηφιακή μέριμνα, άδειες ειδικού σκοπού, τηλεργασία, στήριξη εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, μέτρα στήριξης εργαζομένων στον τουρισμό, θέατρο, πολιτισμό- και πολλά ακόμα χρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Αν ο κλάδος των λογιστών/ φοροτεχνικών «κατέβαζε ρολά», αν δεν ξεπερνούσαν εαυτούς οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι σε αυτόν, δε θα μπορούσε να λειτουργήσει ούτε το δημόσιο εν γένει, ούτε καν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης να φτάσουν έγκαιρα σε εργαζομένους και επιχειρήσεις.
Είναι πασιφανές ότι το (λογικό) χρονικό κενό για να ολοκληρωθούν αυτές οι νέες εργασίες, ο κλάδος των λογιστών/φοροτεχνικών επωμίστηκε (στην πλειονότητά τους αφιλοκερδώς) δυσανάλογο, δυσβάστακτο εργασιακό βάρος, σεβόμενος της ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας και των καταστάσεων. Η κυβέρνηση νομοθετούσε και αποφάσιζε και οι λογιστές υλοποιούσαν όλα τα μέτρα στήριξης», τονίζεται στην επιστολή.
Ζητούν στήριξη!
Οι Σύλλογοι τονίζουν ότι ήρθε η ώρα για την πολιτεία «να σταθεί στο πλευρό των λογιστών/φοροτεχνικών και να δώσει το δικαίωμα στον λογιστή/φοροτεχνικό να μπορεί να ασθενήσει, να δώσει το δικαίωμα στην γυναίκα λογίστρια/φοροτεχνικό να εγκυμονήσει! Είναι δικαίωμά μας και είναι υποχρέωσή σας να θεσμοθετήσατε εδώ και τώρα την επαγγελματική προστασία μας απέναντι στους πελάτες μας. Και μαζί, την προστασία των Ελλήνων πολιτών/ φορολογούμενων έναντι προστίμων και ποινών που θα επιβληθούν τελικά αδίκως, για καθυστερήσεις που οφείλονται όχι σε πονηρία ή προσπάθεια φοροδιαφυγής αλλά στις έκτακτες συνθήκες που εξακολουθεί να διαμορφώνει η πανδημία».
Γι’ αυτό και ο κλάδος ζητά ο μήνας Αύγουστος να είναι κενός από καταληκτικές ημερομηνίες και υποχρεώσεις τόσο για φορολογούμενους όσο και για Φοροτεχνικούς -Λογιστές. Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν θεωρείται επιβεβλημένο και ηθικά σωστό, όπως σημειώνουν, η καταληκτική ημερομηνία των φετινών δηλώσεων να οριστεί από σήμερα η 30/09/2021.
Κλείνοντας την επιστολή σημειώνουν ότι «μαζί με το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, δώσαμε και εμείς μία τεράστια μάχη για να μπορεί να σταθεί όρθια η οικονομία της χώρας. Κατ’ επέκταση συνεισφέραμε τα μάλλα στην ορθή λειτουργία του κράτους και, φυσικά, του τομέα της Υγείας. Ζητάμε το αυτονόητο μετά από 15 μήνες κοινωνικής και εθνικής προσφοράς με όλο μας το είναι και την ψυχή, το δικαίωμα στην ξεκούραση, το δικαίωμα της ηθικής επιβράβευσης…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more