Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Μειώνονται οι σύμβουλοι- 43% από την πρώτη Κυριακή οι Δήμαρχοι

 


Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση


 

Μένει ως έχει η εκλογή Προέδρου στις Κοινότητες

 

Με τις θετικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η Άρνηση του συνόλου των Κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν ορατή σε όλη την διάρκεια της διήμερης συζήτησης. Οι βασικές αλλαγές που ψηφίστηκαν και θα ισχύουν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023 είναι οι ακόλουθες:

Με πλειοψηφία 43%+1 από την πρώτη Κυριακή θα εκλέγονται οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση, που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή και το οποίο καταργεί την απλή αναλογική.

Ο νικητής θα εξασφαλίζει την εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου.  

το πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι εκλογές θα γίνονται ανά πενταετία και όχι ανά τετραετία όπως ίσχυε.

Οι επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την πρώτη ημέρα του 2024.

Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν (1) υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.

Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.

 

 

Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες, προβλέποντας μείωση του αριθμού των μελών τους.

Αλλάζει το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων.

Επαναδιατυπώνονται δικονομικές διατάξεις που αφορούν στην εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές ΟΤΑ.

Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

Ο εκλεγμένος περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τελεί σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

 

Στην Πέλλα

Στο νομό Πέλλας θα έχουμε αλλαγές στα μέλη των περιφερειακών, Δημοτικών και Κοινοτικών συμβουλίων. Στον Δήμο Έδεσσας θα εκλέγονται 25 σύμβουλοι, 15 από την συμπολίτευση και 10 από την αντιπολίτευση. Τα τοπικά συμβούλια θα είναι τριμελή και πρόεδρος θα εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους από τον συνδυασμό του Δημάρχου. Μόνο στο Δημοτική κοινότητα Έδεσσας θα είναι 11 μέλη στο σύνολο. Στον Δήμο Αλμωπίας θα εκλέγονται 25 σύμβουλοι, 15 από την συμπολίτευση και 10 από την αντιπολίτευση. Τα τοπικά συμβούλια θα είναι τριμελή εκτός από την δημοτική κοινότητα Αριδαίας που έχει 5 μέλη. Στον Δήμο Σκύδρας θα εκλέγονται 25 σύμβουλοι, 15 από την συμπολίτευση και 10 από την αντιπολίτευση.  Τα τοπικά συμβούλια θα είναι τριμελή εκτός από την δημοτική κοινότητα Σκύδρας που έχει 5 μέλη. Στον Δήμο Πέλλας θα έχουμε 35 συμβούλους εκ των οποίων οι 21 θα είναι της συμπολίτευσης και 14 της αντιπολίτευσης. Τα τοπικά συμβούλια θα είναι τριμελή εκτός από την δημοτική κοινότητα Γιαννιτσών, Κρύας Βρύσης, Γαλατάδων και Πέλλας. Τέλος είναι πολύ πιθανό να χαθεί μια έδρα στην Περιφερειακή ενότητα Πέλλας και από 5 περιφερειακούς συμβούλους να εκλέγουμε 3. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more