Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Βαγγέλης Θωμάς: Δεν χρειαζόμαστε πολιτικούς με νοοτροπία της δεκαετίας του ’70

 



 

Στο τρίπτυχο Κριτική, Έλεγχος και Προτάσεις πρέπει να βασίζονται ο ρόλος και οι προτεραιότητες ενός δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Δημοτικό Σύμβουλο Έδεσσας Βαγγέλη Θωμά, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας μας έδωσε το δικό του στίγμα για μια σειρά θεμάτων, όπως: Την ενασχόλησή του με τα κοινά, την επόμενη μέρα της πανδημίας για τον Δήμο Έδεσσας, την ορθή διοίκηση ενός Δήμου κ.α.

 

1.     Ως νέος άνθρωπος Βαγγέλη έχεις δείξει στο Δημοτικό Συμβούλιο μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων δηλαδή ψάχνεις περισσότερο τα θέματα που έρχονται προς συζήτηση στο Δ.Σ κάτι που θυμάμαι ότι γίνονταν και πριν εκλεχθείς ενώ τώρα καταθέτεις και τη δική σου άποψη για πολλά από αυτά…

 

Ο ρόλος και οι προτεραιότητες ενός δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, κατά την άποψή μου βασίζονται στο τρίπτυχο: Κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης, Έλεγχος για την διαχείριση και Προτάσεις με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας. Στη βάση αυτή «ψάχνω», όπως λέτε, περισσότερο τα θέματα που φέρνω στο Δ.Σ. για τα οποία πάντα εκφέρω την άποψή μου και όπου χρειάζεται καταθέτω και την πρότασή μου. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω τιμώντας την ψήφο των συνδημοτών μου, οι οποίοι θέλουν να αναδεικνύουν το πρόβλημά τους και να δρομολογούνται λύσεις για αυτό μέσα από την Δημοτική Αρχή αλλά και τους εκπροσώπους τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εξάλλου, οι καιροί πού ζούμε είναι δύσκολοι και κρίσιµοι. Πρέπει να ψάχνουμε, να βλέπουμε την αλήθεια και έχουμε την υποχρέωση να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτό είναι το «κλειδί» για την αποτελεσματική λειτουργία της δημοκρατίας μας, αλλά και την ορθή θεσμική λειτουργία του Δήμου μας.

 

2.     Έχοντας παρακολουθήσει τη δράση σου, παρατήρησα ότι συμμετέχεις σε αρκετές δραστηριότητες διάφορων θεμάτων. Είσαι πράγματι ένας τόσο ενεργός πολίτης ή έγινες μετά από την εκλογή σου;

 

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά, όπως γνωρίζετε, επισήμως ξεκίνησε πολύ νωρίς. Σε ηλικία μόλις 24 ετών εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος, κάτι που αποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον μου για τον τόπο μου και για ένα καλύτερο αύριο, υπάρχει από πολύ νωρίς. Σε μικρότερη ηλικία παρακολουθούσα και όπου μπορούσα, συμμετείχα σε συλλογικές δράσεις, ενώ τα δημοτικά συμβούλια τα παρακολουθώ εδώ και χρόνια. Έχω πει και παλαιότερα ότι αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα και συμμετέχω ως δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας - Βεγορίτιδας, όχι από φιλοδοξία και «κοινωνική καταξίωση», αλλά επειδή κουράστηκα να δέχομαι και να ανέχομαι παθητικά να αποφασίζουν οι άλλοι για εμένα, χωρίς εμένα.

 

3.     Ένας από τους νεότερους δημοτικούς συμβούλους στην Έδεσσα. Πως βλέπεις σήμερα την πόλη μας μέσα από τις ανάγκες που υπάρχουν και ιδίως τώρα που διαφαίνεται να απομακρύνεται ο κίνδυνος της πανδημίας μετά από την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ)…

 

Κατ΄ αρχήν, σωστά λέτε πως «διαφαίνεται  ότι απομακρύνεται  ο κίνδυνος της πανδημίας». Μπορεί αυτός να επιστρέψει και για αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση από την πλευρά της Πολιτείας και προσοχή από όλους μας, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Σίγουρα οι εμβολιασμοί πιστεύω ότι θα έχουν το αποτέλεσμα που περιμένουμε για την ανοσία αλλά μέχρι τότε χρειάζεται προσοχή. Σε ότι αφορά στον Δήμο μας, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες στήριξης των νοικοκυριών και των επαγγελματιών μας. Να προωθηθεί από την Δημοτική Αρχή περισσότερο η τουριστική προβολή της Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής  μας προκειμένου να επιτευχθεί με τους απαιτούμενους ρυθμούς η τοπική οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, να  ενταθεί η πίεση προς την κεντρική διοίκηση για μια σειρά έργων που επιβάλλεται να γίνουν, όπως π.χ. το οδικό δίκτυο και ο προαστιακός, που θα «απελευθερώσουν» τον εγκλωβισμένο νομό μας  και θα δώσουν μια αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας.

 

 

4.     Πως θα συμπλήρωνες την πρόταση «Η διοίκηση ενός Δήμου απαιτεί ομαδικότητα και…»

 

Η διοίκηση ενός Δήμου απαιτεί όραμα, σχέδιο, προτάσεις, χρηστή οικονομική διαχείριση, διάθεση, ικανότητα και συνεργασία.  Χρειάζεται οι εκάστοτε διοικούντες να πάψουν να βλέπουν τα αυτονόητα μέσα από το πρίσμα των πελατειακών σχέσεων και να τα αντιμετωπίζουν ως τέτοια, εξυπηρετώντας μίζερες μικροπολιτικές. Δεν χρειαζόμαστε πολιτικούς με νοοτροπία της δεκαετίας του ’70.  Μόνο έτσι, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις των καιρών,  θα μπορέσουμε να δούμε με αισιοδοξία ένα καλύτερο αύριο για την ανάπτυξη του δήμου μας, τη βελτίωση της καθημερινότητας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more