Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Το Καλοκαίρι η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, θα ζει το "Χόλιγουντ".



Τις ίδιες ημέρες ο Θερμαϊκός έχει πάλι τα χάλια του. Δεν ξέρω, αν ενοχληθεί η εταιρεία παραγωγής της ταινίας, με πρωταγωνιστή τον Μπαντέρα, από το χάλι του Θερμαϊκού και, ζητήσει τον άμεσο καθαρισμό του ή θα ταιριάζει με την εικόνα του Μαϊάμι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και θα την αξιοποιήσουν στα γυρίσματα της ταινίας.
Τώρα για την ετοιμότητα και την ικανότητα των αρμοδίων της πόλης μας και της Περιφέρειας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, έχω γράψει με αρκετές αφορμές, σήμερα θα γράψω για την χαρά τους, που θα γυριστούν κομμάτια μιας ταινίας στην Θεσσαλονίκη, που αναφέρεται στην δράση ενός γκάνγκστερ στο Μαϊάμι στις αρχές του 20ου αιώνα.
Μιλούν συνεχώς για ευκαιρία προβολής και ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, με πολλά οφέλη για το μέλλον της.
Νομίζω κανείς δεν διαφωνεί με κάθε δραστηριότητα που έχει αυτούς τους τόσο σημαντικούς στόχους, είναι όμως έτσι;
1. Οι εταιρείες παραγωγής του Χόλιγουντ ανάλογες παραγωγές τις γυρίζουν σε χώρες του Τρίτου κόσμου, λόγω του πολύ χαμηλού κόστους. Το Μαρόκο ήταν και είναι μια από τις βασικές επιλογές τους.
Τα τελευταία χρόνια οι χώρες της Βαλκανικής έχουν επιλεγεί για το φθηνό κόστος επίσης, τους ευνοϊκούς φορολογικούς νόμους που έχουν ψηφίσει για τις εταιρείες παραγωγής, την ασφάλεια που προσφέρουν σε σχέση με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, και την υποστήριξη που έχουν από τις τοπικές και εθνικές αρχές.
Τις βαλκανικές χώρες τις προτιμούν και οι κινημστογραφικοί αστέρες και τα στελέχη των εταιρειών, για ευνόητους λόγους, σε σχέση με χώρες όπως το Μαρόκο.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Ανάλογα γραφεία εξυπηρέτησης κινηματογραφικών παραγωγών έχουν γίνει σε όλες τις βαλκανικές χώρες και εδώ και μια δεκαετία γυρίζονται ανάλογες παραγωγές. Αυτή την περίοδο γυρίζεται μια ταινία στο Βουκουρέστι με γενικό προϋπολογισμό 40 εκ. δολάρια.
2. Κάθε δαπάνη της παραγωγής είναι αφορολόγητη, δηλαδή τίποτα δεν μένει στο ελληνικό δημόσιο.
3. Η Θεσσαλονίκη δεν θα φαίνεται πουθενά, αφού τα σκηνικά και τα τοπία θα παραπέμπουν στο Μαϊάμι πριν εκατό χρόνια.
4. Ελάχιστοι Έλληνες, με πενιχρή αμοιβή, όπως έχει ανακοινωθεί, θα συμμετέχουν, δεν αναφέρομαι στους κομπάρσους-εθελοντές.
5. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία παραγωγής, είναι από τους πιο χαμηλούς του Χόλιγουντ, μόλις 20 εκ. δολάρια. Από αυτά η εταιρεία παραγωγής λέει τα 10 εκ. δολάρια αφορούν τις δαπάνες της παραγωγής στην Θεσσαλονίκη. Όμως δαπάνες όπως τα αεροπορικά εισιτήρια, αμοιβές ηθοποιών και τεχνικών και, ανάλογες δαπάνες, δεν αφορούν καμιά δραστηριότητα στην Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα γενικότερα, δηλαδή είναι πολύ λιγότερα από τα 10 εκ. δολάρια οι δαπάνες που θα γίνουν στην χώρα μας.
Αλήθεια τι κερδίζει η πόλη και η οικονομία της από την παραγωγή αυτή, εκτός από τον ατελείωτο χρόνο και χώρο που διαθέτουν τα περισσότερα εγχώρια ΜΜΕ, την προπαγάνδα και την προσωπική προβολή των αρμοδίων.
Υ.Γ. Ελπίζω να μην βγάλει κανένας φωτογράφος της παραγωγής φωτογραφίες από τον Θερμαϊκό, γιατί τότε πραγματικά η Θεσσαλονίκη θα έχει διεθνή προβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more