Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Γ. Οικονόμου: Κανένα έργο δεν κινδυνεύει με απένταξη

 ·        Απαντήσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Οικονόμου, σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Οικονόμου απάντησε σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου σε  4 επίκαιρες ερωτήσεις αναφορικά με  τον ενδεχόμενο κίνδυνο απένταξης 25 κρίσιμων αρδευτικών έργων, τις αποζημιώσεις των παραγωγών (Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ηλείας) από  την χαλαζόπτωση της 15ης Μαΐου και την υιοθέτηση σχημάτων εμπρόσθιας επισήμανσης των τροφίμων, όπως το Nutri-Score.

Αναλυτικότερα:

 

1η Επίκαιρη

Κανένα έργο δεν κινδυνεύει με απένταξη – Δεν θα χαθεί ούτε 1 ευρώ

Σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αραχωβίτης, ο ΥφΑΑΤ απάντησε σχετικά με τον κίνδυνο απένταξης 25 κρίσιμων αρδευτικών έργων και τον κίνδυνο απώλειας σχεδόν 350 εκ. ευρώ από το ΠΑΑ 2014-2020.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα εγγειοβελτιωτικά έργα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα απένταξης των ενταγμένων πράξεων. «Οι διαδικασίες για την υλοποίησής  τους  συνεχίζονται απρόσκοπτα. Αυτό είναι το δεδομένο» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να χαθεί ευρώ.

Ο ΥφΑΑΤ σχολιάζοντας τον χρόνο ένταξης των 25 αρδευτικών έργων ανέφερε: «Τα έργα εντάχθηκαν στις 2 Ιουλίου του 2019, δηλαδή 7 ημέρες, πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς να υφίσταται η κατάλληλη προετοιμασία, παρότι το μέτρο «έτρεχε» και τα 4 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου παρατήρησε, πως η κατασκευή έργων στην Ελλάδα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, εξαιτίας παραγόντων που σχετίζονται με το πλαίσιο των διαδικασιών, αλλά και με την αρτιότητα των μελετών. Η παραδοχή αυτή σε συνδυασμό με την πανδημία, την απεργία των  μελών των Επιτροπών Διαγωνισμού, τη χρονοβόρα διαδικασία των απαλλοτριώσεων και την ανάγκη επικαιροποίησης των μελετών επέφεραν τις όποιες καθυστερήσεις και το ΥΠΑΑΤ επιδόθηκε σ έναν αγώνα δρόμου για να διασφαλίσει, πως κανένα έργο δεν κινδυνεύει.

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι για τα 22 από τα 25 έργα έχει ήδη εκδοθεί τροποποίηση των αποφάσεων ένταξής τους ως προς την προθεσμία ανάληψης νομικής δέσμευσης, ενώ για τα υπόλοιπα 3 δεν χρειάστηκε παράταση, καθώς οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει.

«Στο ΥΠΑΑΤ έχουμε αποφασίσει να επενδύσουμε στο αύριο του πρωτογενή τομέα μακριά από καιροσκοπικές λογικές. Η ανάγκη για συντονισμένη εγγειοβελτιωτική πολιτική είναι αδήριτη» καθώς η προώθηση της ορθής διαχείρισης του αρδευτικού νερού στην αγροτική παραγωγή αποτελεί πρωταρχική  προτεραιότητα.

 

2η Επίκαιρη

Βασικό μέλημα του ΥΠΑΑΤ είναι η προστασία των ελληνικών προϊόντων

Σε επίκαιρη ερώτηση  του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αραχωβίτη, αναφορικά με τα σχήματα εμπρόσθιας επισήμανσης προϊόντων διατροφής, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι βασικό μέλημα του ΥΠΑΑΤ είναι η προστασία των ελληνικών προϊόντων.

Όπως υπογράμμισε, «ζούμε σε μία εποχή που ο καταναλωτής αναζητά τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας και ελέγχει τις ετικέτες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μπορεί να τις καταλάβει και να μην «καταπίνει» υπεραπλουστευμένες ερμηνείες».

 

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από κράτη-μέλη είναι και το σχήμα Nutri - Score και trafficlights. Η διατροφική επισήμανση δηλαδή με ένα σύστημα 5 χρωμάτων και 5 γραμμάτων.  «Το σύστημα αυτό υποτίθεται ότι θα απεικονίζει τον προσδιορισμό της διατροφικής  αξίας των τροφίμων μέσα από έναν αλγόριθμο 7 διατροφικών παραμέτρων, από τις οποίες 4 έχουν αρνητικό φορτίο και 3 θετική επίδραση». Ωστόσο ο κ. Οικονόμου εξέφρασε επιφυλάξεις για την αξιοπιστία του παραπάνω σχήματος, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε: «Με βάση το Nutri - Score ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη είναι πιο υγιεινό σε σχέση με το ελαιόλαδο». Εξάλλου και για το λόγο αυτό, οι προτάσεις βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης και καμία απεικόνιση δεν έχει πάρει έγκριση από την ΕΕ.

 

Η  ελληνική Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει συγκεκριμένη θέση επί του ζητήματος, την οποία υποστηρίζει και προωθεί συστηματικά, με συνέχεια και συνέπεια,  τόσο σε διμερές και όσο και σε ενωσιακό επίπεδο. Πρωταρχική προτεραιότητα είναι προστασία των ελληνικών προϊόντων και της αναμφίβολης διατροφικής τους αξίας στο πλαίσιο και της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΑΑΤ συστήνεται συμβουλευτική ομάδα για την παροχή τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης, σχετικά με τη στρατηγική στον τομέα της των τροφίμων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνική Διατροφή», με κυρίως αντικείμενο την παρακολούθηση και γνωμοδότηση επί της εν εξελίξει νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπρόσθια διατροφική επισήμανση των τροφίμων. Την συμβουλευτική ομάδα  θα στελεχώνουν καταξιωμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί.

 

Βασικές επιδιώξεις είναι αρχικά η εναρμόνιση των συστημάτων διατροφικής επισήμανσης των τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας σε επίπεδο Ε. Ε. και το σχετικό σύστημα να βοηθά τον καταναλωτή να κατανοήσει τις πληροφορίες αναφορικά με τη θρεπτική σύσταση των τροφίμων, δηλαδή να είναι περιγραφικό. Παράλληλα, επιδιώκουμε το σύστημα να μην χρησιμοποιεί χρωματική κατηγοριοποίηση των τροφίμων, ούτε να αξιολογεί το τρόφιμο στο σύνολό του, καθώς και τα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ προϊόντα και τα προϊόντα ενός συστατικού, όπως το ελαιόλαδο και το μέλι να εξαιρούνται από την εφαρμογή του συστήματος.

 

 

3η& 4ηΕπίκαιρη

Στόχος μας και οι πληγέντες αγρότες από τις χαλαζοπτώσεις να αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια

Σε σχετικές επίκαιρες της Βουλευτού της ΝΔ κα. Αυγερινοπούλου και του Βουλευτού της ΝΔ κος Καππάτου για την στήριξη των παραγωγών της Π.Ε Ηλίας και Π.Ε Κεφαλληνίας αντίστοιχα, που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση της 15ης Μαΐου 2021, ο κ. Οικονόμου τόνισε την πρόθεση του ΥΠΑΑΤ οι διαδικασίες να κινηθούν άμεσα και γρήγορα.

Όπως διευκρίνισε σκοπός του ΥΠΑΑΤ και της Κυβέρνησης είναι η θωράκιση και η ενίσχυση των καλλιεργειών, ώστε να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα τους μπροστά και στην πρόσκληση της κλιματικής αλλαγής. «Στόχος μας είναι και οι καλλιέργειες που επλήγησαν από  τις χαλαζοπτώσεις της 15ης Μαΐου να αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια», τόνισε ο ΥφΑΑΤ, αναφέροντας αναλυτικά στοιχεία και για τις 2 περιοχές.

 

Ο ΥφΑΑΤ πρόσθεσε ότι πλέον οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. ξεκινούν μετά την συγκομιδή των προϊόντων δηλαδή την ίδια χρονιά που προξενήθηκε η ζημιά και ολοκληρώνονται τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς μετά την ζημιά. Όταν σε σύγκριση με το παρελθόν, αυτές ολοκληρώνονταν στα τέλη του επόμενου έτους μετά την ζημιά, δηλαδή σε διάστημα 17 μηνών.

 

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής θα είναι εδώ και αύριο, γι’ αυτό ο ολικός μετασχηματισμός του αγροτικού μοντέλου της χώρας είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, ενώ τέλος αναφέρθηκε και στον οδικό χάρτη των αποζημιώσεων από τον παγετό, όπως αυτός ανακοινώθηκε από τον Υπουργό, κ. Σπήλιο Λιβανό.

                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more