Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Πρωτοποριακή ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος στο «Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο» -Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης

 


 Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς την Τρίτη 08/06/2021 στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, 4 κύκλοι θεραπείας με το καινοτόμο φάρμακο cemiplimab (αντι-PD1 αντίσωμα) σε ασθενή 63 ετών που πάσχει από προχωρημένο ευμέγεθες βασικοκυτταρικό καρκίνωμα της κεφαλής. Είχαν προηγηθεί επανειλημμένα χειρουργεία, κύκλοι ακτινοθεραπειών και θεραπεία με συστηματικό φάρμακο άλλης κατηγορίας, αλλά ο ασθενής είχε υποτροπιάζουσα εξέλιξη και η εκ νέου χειρουργική επέμβαση θεωρήθηκε μη εφικτή.

Οι θεραπείες πραγματοποιήθηκαν στην Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την ευθύνη και επίβλεψη του Αναπληρωτή καθηγητή κου Αιμίλιου Λάλλα. 

 

Η κλινική ανταπόκριση στον ασθενή ήταν εξαιρετική, χωρίς ουσιαστικές παρενέργειες, προσφέροντας ανακούφιση στον ασθενή που είχε υποστεί μακρά και σημαντική νοσηρότητα και γεμίζοντας αισιοδοξία τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για τους υπόλοιπους ασθενείς με παρόμοιο πρόβλημα υγείας. Οι εγχύσεις συνεχίζουν να πραγματοποιούνται ανά 3 εβδομάδες με εξιτήριο αυθημερόν (χωρίς ανάγκη διαμονής στο νοσοκομείο). 

 

Πρόκειται για την πρώτη χορήγηση της συγκεκριμένης ανοσοθεραπείας για το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα στην Ελλάδα σε πραγματική κλινική πρακτική, εκτός κλινικών μελετών.

 

Το cemiplimab είναι καινοτόμα θεραπεία που απελευθερώνει την ανοσιακή απάντηση απέναντι στον όγκο και προφέρει ουσιαστική λύση σε περιστατικά που θεωρούνται μη αντιμετωπίσιμα με χειρουργική ή άλλη μέθοδο. 

Το cemiplimab είναι αντι-PD1 αντίσωμα που ενδείκνυται ως μονοθεραπεία για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του μεταστατικού ή τοπικά προχωρημένου πλακώδους καρκινώματος του δέρματος σε ενήλικες ασθενείς απελευθερώνοντας  την ανοσιακή απάντηση απέναντι στον όγκο και προφέροντας ουσιαστική λύση σε περιστατικά ασθενών, οι οποίοι δεν είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία.

Η συνιστώμενη δόση είναι 350 mg κάθε 3 εβδομάδες, για 3 μήνες και επανέλεγχος.

Πρόσφατα πήρε έγκριση από τον Αμερικάνικο και Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και για τη θεραπεία του τοπικά προχωρημένου βασικοκυτταρικού καρκινώματος που δεν ανταποκρίνεται στους αναστολείς του μονοπατιού hedgehog.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more